Co týden dal: Týrání QA s příchutí Star Wars
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Týrání QA s příchutí Star Wars

Co týden dal: Týrání QA s příchutí Star Wars

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

30. 6. 2019 16:00
Reklama

Léto je tu. První letošní vlnu veder jistě kdekdo přežíval za monitorem s ovladačem v ruce, ideálně za přítomnosti výkonné klimatizace. Jsou ale tací, kteří takové štěstí nemají, vedle popelářů nebo sklářů například QA testeři studia Treyarch. O tom ale až později. Co nového jsme se o světě her dozvěděli za posledních sedm dní?

JEDI PADNOU

Co týden dal: Týrání QA s příchutí Star Wars
i Zdroj: Hrej.cz

Star Wars Jedi: Fallen Order rozhodně patří k nejočekávanějším hrám letošní sezóny. I přes mírně rozporuplné přijetí prvních gameplay záběrů představuje velikou naději na kvalitní využití zatím neúspěšných smluv EA a majitele práv Disney. Studio Respawn nechalo hráče nakouknout za oponu, víme tak konečně, proč se jako jediné nemusí potýkat s využitím interního enginu Frostbite.

Ostatní studia EA bojují s problematickým enginem téměř bez výhrady, ať už jde o RPG od BioWare nebo virtuální fotbal EA Sports. Celý problém však tkví v tom, že projekt nebyl od základů plánován jako Star Wars. Respawn původně připravoval tradiční akční adventuru a při akvizici EA už dost možná v kancelářích ukazoval fukční prototyp, navíc bylo mnohem snazší najít tvůrce se zkušenostmi s Unreal Enginem 4. Když tedy nastal akutní problém s nedostatkem her Star Wars, nejjednodušším řešením bylo nasměrovat kýženým směrem existující projekt.

Další novinky se týkají hratelnosti a hry samotné. Podobně jako v oblíbené sérii Dark Souls dostane hlavní hrdina možnost odpočívat a vylepšovat své statistiky na vybraných místech. Chybět nebudou rozsáhlé možnosti modifikací postavy i vybavení, naopak počítat nemůžeme s jakoukoliv formou multiplayeru nebo hraním za temnou stranu Síly.

Pro zájemce EA připravili prodlouženou verzi E3 traileru zaměřenou na obsazování AT-AT. Vydání Fallen Order je zatím naplánováno na 15. listopadu letošního roku.

ACCESS I NA PS4

Co týden dal: Týrání QA s příchutí Star Wars
i Zdroj: Hrej.cz

Dlouho očekávané spuštění služby EA Access na poslední platformě z největšího trojlístku se blíží, konkrétně si můžeme na kalendářích označit datum 24. července. Cenově bude služba nastavena stejně jako její Xboxový předchůdce. Právě tam funguje už pět let, nabízí celou řadu titulů studia, nové fungují formou několikahodinového trialu, starší jsou pak dostupné bez omezení. Jediným rozdílem mezi Xbox a PS4 verzí Access bude přítomnost zpětně kompatibilních her. Kvůli absenci podpory kompatibility se v PS4 vaultu hry z předchozí generace neobjeví

NOVÁ SEZÓNA

Co týden dal: Týrání QA s příchutí Star Wars
i Zdroj: Hrej.cz

Na moment se vrátíme k studiu Respawn. To se totiž vedle Star Wars zabývá i vývojem battle royale akce Apex Legends. Během letošní E3 lákal na odhalení druhé sezóny, k tomu však oficiálně došlo až nyní. Do hry nově promluví monstra “zvenčí”, tajemný hacker totiž zničil věž chránící herní mapu před všudypřítomnou verbeží.

Arénový boj se zřejmě promění, hlavní změnou bude přítomnost agresivních draků. Společně s tím Respawn přinese spoustu nových výzev, ranků kompetetivních lig, a v mnoha ohledech se tak hra přiblíží svému největšímu konkurentu, Fortnite.

POVINNOST VOLÁ, UŽ ZASE

Co týden dal: Týrání QA s příchutí Star Wars
i Zdroj: Hrej.cz

Jakýmsi symbolem korporátní herní tvorby se během let stala série Call of Duty. Téměř dokonalý stroj na peníze s extrémně pravidelným každoročním vydáváním lze zastavit jen těžko. To s sebou ale samozřejmě přináší oběti. S nepříliš pozitivním odhalením přišel populární novinář Jason Schreier. Dvorní autor Kotaku se v posledních měsících zabývá křížovým tažením proti “zlé herní byrokracii”, po odhalení pokřivených poměrů v BioWare a enormního pracovního tlaku v Rockstar Games nahlédl pod pokličku studia Treyarch, zodpovědného především za podsérii Black Ops. Není žádným překvapením, že vzniklý text není zrovna reklamou HR oddělení studia.

Vedle divokých změn v designu hry se problémy točí kolem nakládaní s nejníže postavenými zaměstnanci studia. Podobně jako v ostatních firmách jsou to QA testeři, zodpovědní za kontrolu nového či aktualizovaného obsahu. Zatímco jejich lépe postavení kolegové těží z rozměrů studia a výnosů herního průmyslu, testeři dle svých slov prožívají skutečnou pracovní šikanu. Za vše mluví zmínky o výběrovém cateringu, QA tým někdy býval pohoštěn studenými zbytky hodinu po všech ostatních zaměstnancích.

V jakých podmínkách vzniká nejaktuálnější díl s podtitulem Modern Warfare samozřejmě netušíme, navenek ale projekt působí velmi zdravě. Polská divize Infinity Ward se postarala o nový engine pohánějící hru, během pěti let stvořila technologie několikanásobně překonávající své notně zastaralé předchůdce. V řeči čísel se například množství polygonů na snímek vynásobí pěti, z původních tří milionů na působivých 17. A engine je prý schopen jít ještě dále.

Jestli Modern Warfare skutečně přinese technickou evoluci série uvidíme letos na konci října.

JSME EXKLUZIVNÍ

Co týden dal: Týrání QA s příchutí Star Wars
i Zdroj: Hrej.cz

Názorové konflikty bývaly vždy doménou konzolového hraní, v poslední době se ale přesunuly na jinak velmi tolerantní PC scénu. Hlavním kamenem sváru je studio Epic Games se svým obchodem Epic Store a jeho agresivní marketingová politika spočívající ve smlouvách na exkluzivní tituly. Do nekonečných diskuzí opět promluvil ředitel společnosti Tim Sweeney. Tradičně brání svá rozhodnutí, tentokrát naráží na snahu o změnu stavu herního průmyslu. Prý je nutné nabourat monopol Steamu, nabídnout tvůrcům výhodnější podmínky a nejlepší cestou jsou právě nepopulární exkluzivity. Reakce hráčů ale tradičně nadšené nejsou…

Teploměr právě ukazuje 35 stupňů ve stínu. Horší podmínky zřejmě pro naše PC, PlayStationy, Xboxy a Switche neexistují. Tak nezapomínejte větrat a chladit, ať i oni přežijí vlny veder bez úhony. A na viděnou v příštím týdnu, Hrejte s námi!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama