EA bránilo lootboxy v britském parlamentu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka EA bránilo lootboxy v britském parlamentu

EA bránilo lootboxy v britském parlamentu

Marek Selinger

Marek Selinger

20. 6. 2019 10:22 17
Reklama

Téma lootboxů ve hrách je něco, co se cyklicky vrací. Byť velká kauza ohledně nich v rámci Star Wars Battlefront II je už nějakou dobu za námi, úplně však z her nevymizely, mnohé je stále obsahují. Společnost, jež lootboxy velice ochotně ve hrách využívá, je i Electronic Arts, která byla pozvána na půdu britského parlamentu, aby zde osvětlila jejich fungování.

Konkrétně se její zástupce měl dostavit ke komisi zaobírajíce se digitální zábavou, kulturou, médii a sportem, aby zde promluvil k problematice lootboxů ve videohrách. Právě EA má značné zkušenosti s touto problematikou, již zmíněný Battlefront II si při vydání prošel velkou kritikou, z lootboxů (kartiček) v sérii FIFA zase EA těží masivní příjmy.

Jednání v Londýně se účastnil vysoký představitel společnosti Kerry Hopkins. Pojďme si společně projít, co z jeho úst mimo jiné zaznělo. „Tak zaprvé, my to nenazýváme loot boxy. Jedná se o systém překvapení. Když půjdete do hračkářství, kde si najdete hračku s překvapením, dejme tomu Kinder vajíčko, tak právě překvapení je něco, co na vás uvnitř čeká. A podobně je tomu s našimi mechanismy. Funguje to v rámci titulů FIFA, i tam hráč otevírá balíčky a čeká na něj překvapení, co za fotbalisty obdrží. Vlastně je to docela etické i zábavné. Souhlasíme tak s britskou, australskou, ale i dalšími komisemi, že tento systém není gambling. Naproti tomu se ohrazujeme proti tvrzení, že existuje nějaký důkaz, kdy by toto chování vedlo ke skutečnému hraní hazardních her.“

Část viny se Hopkins taktéž snažil svalit na Sony a Microsoft, kdy mluvil o tom, že většina hráčů hraje jejich tituly na konzolích od těchto gigantů, přičemž mluvil o nutnosti dohledu rodičů při vytváření účtů na těchto platformách. „V době, kdy si hráč, jemuž ještě nebylo 18 let, spustí naší hru, už si prošel základním nastavením PlayStationu nebo Xboxu. Rodiče vytvořili podúčet s danými právy, které by si měli určitě přečíst. To se týká právě i nákupů v našich hrách, právě rodiče můžou rozhodnout o tom, zdali jejich děti můžou pořizovat dodatečné balíčky. Pokud to povolí, nesmí se pak divit, že dítě tak opravdu činí,“ ukončil své povídání člen Electronic Arts.

Podle zpráv však většina komise nebyla dostatečně obeznámena s problematikou lootboxů, proto mnozí členové nemohli relevantně reagovat na projev Hopkinse. Pokud byste měli zájem se podívat na záznam jednání, můžete tak učinit na webu britského parlamentu. Za nás musíme říct, že na to, kolik EA mají másla na hlavě, si ve své podstatě počínali dost sebevědomě. Jaký je váš názor? Dejte nám vědět do diskuze, co si o celé situaci myslíte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama