Co týden dal: Post-E3 speciál
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Post-E3 speciál

Co týden dal: Post-E3 speciál

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

16. 6. 2019 16:00 1
Reklama

Největší herní událost roku je za námi. Letošní E3 byla pro redakci Hrej.cz v mnoha ohledech speciální. Po letech jsme měli přímo v Los Angeles plné zastoupení, za oceán se vydala odvážná dvojice Pavel - Honza. Samozřejmě jsme ale nezanevřeli na plný servis z Prahy, i tentokrát početný tým externistů v čele s Davidem dnem i nocí plnil web textovým i audiovizuálním obsahem. Pojďme si naposledy to nejzajímavější ze show letošní E3 připomenout v kompaktním balíčku.

EA PLAY

Již několik let společnost Electronic Arts opouští klasickou podobu oblíbených keynote a spíše po vzoru doprovodných akcí Nintenda nebo Sony přiváží do L.A. svou vlastní akci EA Play. O jistém svérázu akce svědčí i to, že se nijak okatě nehlásí k samotnému expu E3, společně se stánky pro fanoušky probíhá v jiném místě a celý kolotoč ukázek otevírá.

Z hlediska diváckého patřila letošní EA Play k těm méně atraktivním přehlídkám. Zhruba dvouapůlhodinová akce měla představit současné hity studií EA, stavěla především na odhalení gameplay záběrů z připravovaného Star Wars Jedi: Fallen Order studia Respawn a novinkách letošního ročníku FIFA. Prostor mezi nimi vyplňovala spíše rozpačitá ukázka novinek v “hrách jako služby” Apex Legends a Battlefield V. První zmíněná odhalila novou hrdinku, pár nových zbraní, herních režimů a nastínila své plány pro nadcházející sezonu. Battlefield se zase chystá na nový nášup map situovaných do Středomoří, zatímco tvůrci pilně pracují na DLC z vod Pacifiku.

FIFA útočí na hráčské chutě novinkou VOLTA. Připravovaná nadstavba hry postaví vedle klasického fotbalu na travnatých hřištích před zraky diváků i oblíbenou pouliční verzi sportu. K propagaci režimu se připojily některé známé tváře “streetu” a od EA se jedná o velmi logický krok. Fanoušci série již několik let volají po návratu značky FIFA Street a lze předpokládat, že by slibná novinka mohla přitáhnout bývalé či úplně nové hráče.

To fanoušci Star Wars mohou být lehce rozpačití. Představené gameplay záběry ze Star Wars Jedi: Fallen Order zřejmě těm, kteří očekávají návrat kultovních RPG formátu KOTOR, příliš radost neudělají. Na druhou stranu nenároční hráči akčních adventur dostanou to, co si přejí. Efektní hratelnost sází na využívání lightsaberu a Síly, nesmí chybět ani klasický platforming v členitých lokacích známých z filmové ságy.

MICROSOFT

Naopak zřejmě nejočekávanější show letošního roku byla keynote Microsoftu. Díky absenci Sony měl softwarový i hardwarový kolos obrovskou šanci dobýt získat celý veletrh pro sebe a rozhodně mu nelze upřít snahu.

Do města andělů přivezl celkem 60 titulů, některé ale samozřejmě vyčnívaly. Začínají se ukazovat první plody loňských nákupů studií, Ninja Theory odhalili svou (prý velmi zábavnou) multiplayerovou akci Bleeding Edge. Obsidian Entertainment zase konečně oznámili datum vydání RPG The Outter Worlds, roli padoucha nebo hrdiny na okraji Mléčné dráhy si zájemci vyberou 25. října tohoto roku. Parkourová akční FPS Dying Light 2 zase dorazí na začátku roku příštího.

Očekávanou, ale nijak informačně obsáhlou novinkou je trailer Elden Ring, dlouho spekulovaného výsledku spolupráce From Software a oblíbeného spisovatele George R. R. Martina. Naopak naprosto neočekávaný byl LEGO nášup v podobě nového přepracovaného balíku všech epizod LEGO Star Wars a především již dostupného rozšíření závodní arkády Forza Horizon 4. V DLC LEGO Speed Champions se vydáváme závodit do městečka Brickchester a jeho okolí, recenzi můžete v blízké době.

Za zmínku jistě stojí i originální projekt 12 Minutes a stylový návrat kultovních Battletoads, ty největší hity ale přijdou až nyní. Miláčkem davů a jedním z nejoblíbenějších memů se okamžitě stal Keanu Reeves. Oblíbený hollywoodský herec propůjčil svou tvář polskému CD Projektu a jeho připravovanému RPG Cyberpunk 2077. Ze hry jsme toho opět moc neviděli, většinu času zabral efektní film, velice bizarní herecký výkon filmového zabijáka však udělal  z této pasáže nezapomenutelný moment.

Zřejmě nejzajímavějšími esy v rukávu Microsoftu však byly připravované služby, exkluzivity a především nová konzole. Novinky týkající se Gears 5, především nový režim Escape, emotivní singleplayerová kampaň a podivný crossover se značkou Terminátor nás příliš nenadchly. Druhá generace špičkového gamepadu Elite a spuštění Xbox Game Pass pro PC však ano. Jedním z největších překvapení celé akce byl dechberoucí návrat značky leteckých simulátorů Flight Simulator a na úplný závěr si Microsoft nechal projekt Xbox Scarlett s prvním next-gen trailerem vůbec. Konečně jsme naživo spatřili Halo: Infinite.

BETHESDA

Největší zklamání letošní E3? I tak se často mluví o konferenci Bethesdy. Vrávorající vydavatel neuchvátil fanoušky ani “převratnými” novinkami pro Fallout 76, ani mobilním Commander Keenem nebo Switch verzí The Elder Scrolls: Blades. Tíhu okamžiku tak musely utáhnout osvědčené série DOOM a Wolfenstein.

První zmíněná přichází s pokračováním velmi povedeného rebootu. Novinka s podtitulem Eternal sibuje více téhož a zřejmě půjde o další intenzivní, krvavou řežbu. Téměř stejně lze charakterizovat i Wolfenstein: Youngblood, potomstvo legendárního B. J. Blazkowicze rozpoutá v nacistické Paříži krvavé peklo už 26. července letošního roku.

I Bethesda nakonec překvapila. Šindži Mikami, v současné době známý především díky hororové sérii Evil Within, odhalil paranormální akci GhostWire: Tokyo. Ještě originálněji pak vypadá projekt Deathloop od Arkane Studios, kde se zhostíme role dvou elitních vrahů, kteří si jdou v nekonečné časové smyčce vzájemně po krku.

PC GAMING SHOW

Letošní show zaměřenou na PC hráče jsme se taktéž rozhodli komentovat živě, k monitoru ale museli zasednout členové redakce, kteří příliš PC pozitivní nejsou. I tak dramaturgicky lehce zaostávající akce ukázala zajímavé novinky.

Fanoušci dinosaurů s lasery (a dalších podobných divočin) si jistě pochutnali na ukázce Age of Wonders: Planetfall, pro zloduchy od kosti bylo zase připraveno pokračování strategie Evil Genius. Nám s Davidem ale nejvíce imponovalo Planet Zoo, chystaný duchovní nástupce značky Zoo Tycoon slibuje poctivou tycoonovou hratelnost s plnohodnotným stavěním výběhů a roztomilými zvířátky.

Překvapily první gameplay záběry z Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 a hrdým vrcholem show se stalo rozpačité Q&A s tvůrci Borderlands 3. Na zásadní otázku, zda budeme moci hladit zbraně, nám ale odpověď nepřineslo…

UBISOFT

Francouzský vydavatel byl jednou z našich největších nadějí na solidní přehlídku obsahu a alespoň z počátku jsme rozhodně nebyli zklamáni. Ubisoft neotevíral svou tradiční taneční vložkou s Just Dance (ta ale samozřejmě nechyběla), potvrdil však spekulace o třetím dílu hackerské městské akce Watch Dogs. Ambiciózní projekt s podtitulem Legion skutečně přenese akci na ostrovy do londýnské metropole a skutečně nám dá možnost ovládat prakticky jakéhokoliv obyvatele města. Trailer ukázal i špiona - babičku, máme se tak zřejmě na co těšit.

Spoustu prostoru dostaly tradičně hry ze série Tom Clancy’s. Nedočkali jsme se vytouženého Splinter Cellu, obsáhleji se ale prezentovalo pokračování série Ghost Recon s podtitulem Breakpoint a do světa zombie nakoukne Ubisoft skrze novinku Rainbow Six Quarantine. Projekt stojí na základu Rainbow Six: Siege a představí klasický kooperativní survival ve stylu Left 4 Dead.

Vedle Watch Dogs měl Ubisoft představit dva další neoznámené projekty. Bruslařskou extravaganzu přinese Roller Champions, multiplayerový sportovní “simulátor” který v některých ohledech připomíná fotbalový hit Rocket League. Pre-alpha verzi jsme měli možnost během několika dnů vyzkoušet a jedná se o překvapivě návykovou, avšak velmi jednoduchou zábavu. Naopak velkou neznámou zůstává RPG Gods and Monsters od tvůrců Assassin’s Creed Odyssey. Opět se podíváme do světa řecké mytologie, bližší informace ale zatím nemáme.

SQUARE ENIX

Square Enix po loňském kompaktním sestřihu přitvrdil a uspořádal klasickou show před živým obecenstvem. Z půlhodinové přehlídky trailerů se tak stala pompézní mozaika připravovaných projektů, bohužel pro nás ale velmi sázela na žánr JRPG a především rozsáhlou ságu Final Fantasy. Samozřejmě upoutala bohatá porce videí očekávaného remaku Final Fantasy VII, ke slovu se ale dostal i remake VIII a rozšíření Shadowbringers pro čtrnáctý díl.

Ze západu dorazili na pódium polští People Can Fly, tvůrci Bulletstorm se vrací ke svému oblíbenému žánru divokých stříleček s temným TPS projektem Outriders. Pro nás nejočekávanější odhalení však přišlo téměř na závěr. Na vlně masivního úspěchu filmových Avengers se pokusí svézt Crystal Dynamics. Jejich stejnojmenná akce je ve vývoji již několik let, první reakce některých fanoušků ale příliš nadšené nejsou. Především početná skupina filmových příznivců nese nelibě absenci filmových představitelů všech pěti přítomných hrdinů a je otázkou, jak si se ztvárněním jejich (super)schopností autoři poradí.

NINTENDO

Japonský zábavní kult opět kráčel vlastní cestou. Splnil ale hned dva velké hráčské sny. Především ten o kompaktní verzi oblíbeného RPG Zaklínač 3, Geralt a jeho dobrodružství si skutečně strčíme do kapsy díky (notně kompromisní) verzi pro Nintendo Switch. Na stejné platformě se navíc vrátí Legend of Zelda, vedle kouzelného remaku The Legend of Zelda: Link’s Awakening pracuje Nintendo i na pokračování velmi úspěšného Breath of the Wild.

A trochu překvapivě se k životu probouzí i legendární arkáda Contra.

Předcházející shrnutí samozřejmě není ultimátní kolekcí všech informací, postřehů a dojmů. Ty najdete v našich sekcích videí a článků. I letošní rok byl nadmíru bohatý, přinesl nezapomenutelné momenty, příjemná překvapení a nepříjemná zklamání. Svět her se ale rozhodně ke spánku neukládá, naopak přichází napjaté období orámované největšími herními akcemi a přichází čas vyhlížet srpnový Gamescom.

Děkujeme všem věrným čtenářům, divákům a posluchačům za jejich přízeň, a i nadále platí jednoduchá poučka: Hrejte s námi!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama