Microsoft představuje Minecraft Earth
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Microsoft představuje Minecraft Earth

Microsoft představuje Minecraft Earth

Pavel Makal

Pavel Makal

17. 5. 2019 13:54 4
Reklama

Možná si ještě vzpomenete na celosvětové šílenství, které se strhlo kolem Pokémon Go. Lidé se vloupávali do márnic, padali z útesů, ale také zřejmě zažívali docela dost zábavy, protože jak jinak si vysvětlit, že se na lov virtuálních příšerek skrz AR hru vydalo přes 20 milionů uživatelů. Pokémon Go je možná pro většinu z nás už jen letmou vzpomínkou, ale velice brzy se patrně podobné šílenství zopakuje. A to dost možná v ještě větším měřítku.

Minecraft je v herním světě pojem. Druhá nejprodávanější hra za Tetrisem, příběh o tom, jak z malého projektu vyrostl multimiliardový byznys, dostupnost na prakticky všech myslitelných platformách, však to znáte. Microsoft se ale rozhodl jít ještě o kousek dál a prolnout svět hranatých kostek s tím naším. Nebojte se, nejedná se o žádný ďábelský plán šíleného génia, i když geniální nápad to rozhodně je.

Budoucnost Minecraftu na mobilních zařízeních totiž podle redmontského giganta leží právě v rozšířené realitě. Právě na tom vývojáři ve spolupráci s týmem, jenž dlouhodobě připravuje projekt HoloLens, momentálně pracují. Minecraft Earth má být ultimátním spojením našeho světa a Minecraftu. Jedná se o free-to-play hru pro iOS a Android, která by do fáze beta testu měla vstoupit letos v létě. Minecraft má přes 91 milionů aktivních hráčů, potenciál je tu tedy opravdu slušný.

Alex Kipman, který stojí kromě HoloLens třeba také za masivně populárním a úspěšným Kinectem, říká, že Minecraft Earth má zlomit letité dogma, jež tvrdí, že jeden uživatel drží jedno zařízení a tvoří jeden zážitek. Nová hra obsah přenáší do reálného světa. A pro všechny. V zásadě půjde o to, že můžete na svém telefonu vytvořit libovolnou strukturu a následně ji umístit to reálného světa, třeba vedle svého domu. Ostatní uživatelé ji tam poté při hraní opravdu uvidí. Cílem je vytvořit živoucí svět, spojující kreativitu všech uživatelů. Bude samozřejmě zajímavé sledovat, jak se tato vize naplní a zda nakonec nebudeme při pohledu do obrazovky při průchodu parkem sledovat les kostičkovaných penisů, namačkaných jeden na druhém. Předpokládáme, že tvořený obsah bude procházet nějakým kontrolním procesem.

Minecraft Earth je spíše adaptací původní hry, než jejím celkovým portem. Funguje na stejném enginu (Bedrock), takže by se hráči měli začít velmi rychle orientovat. Hra bude také obsahovat všechna známá monstra nebo zvířata. Pro tvorbu bude samozřejmě potřeba shánět materiály. I ty se budou nacházet ve světě, dva budou vždy poblíž vás, k dalším lze dojít. Vývojáři využili prostor celé naší planety, v každém reálném jezeře údajně půjde rybařit, v každém lese můžete získat dřevo, no a kromě toho se ve světě kolem nás budou odehrávat také různá dobrodružství, jež budeme moci absolvovat i s dalšími hráči.

 I stavění samotné bude údajně lepší ve skupině, k budování velkých struktur totiž bude zapotřebí velkého množství materiálu a spolupráce vám snahu usnadní. Své výtvory můžete sdílet s ostatními a umožnit jim úpravy, ale odkaz je jen dočasný, nemohou vám vaši stavbu úplně zničit nebo vybít všechna zvířata natrvalo. Hra je free-to-play, takže se v ní samozřejmě objeví i speciální měna, za níž budete moci kupovat rozličné předměty. Tuto měnu lze samozřejmě pořizovat za reálné peníze, případně získat hraním.

Minecraft Earth využívá technologii Azure Spatial Anchors, která mu umožňuje umísťovat hologramy objektů do reálného světa tak, aby napořád zůstávaly na svém místě. Apple i Google pracuje na řešení, které by umožnilo více zařízením sledovat stejný objekt v rozšířené realitě, ale Microsoft chce vytvořit infrastrukturu a nástroje, které by pomohly vývojářům napříč platformami. Na výsledek si budeme muset ještě nějaký čas počkat, ale příslib je to slušný, nemyslíte?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama