Intel odhalil další kritickou chybu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Intel odhalil další kritickou chybu

Intel odhalil další kritickou chybu

Radek Raudenský

Radek Raudenský

15. 5. 2019 13:41 2
Reklama

Intel společně s univerzitami z Rakouska, USA, Belgie, Skotska, Nizozemí, Německa a firmami Oracle, Cyberus, BitDefender a Qihoo360 zveřejnilo další chybu související s jejich procesory. Ta se týká spekulativního provádění procesů. To pomáhá procesoru pracovat rychleji pomocí spouštění části kódu, které může, ale nemusí být potřeba. Pokud ne, tato část se zahodí, pokud ano, je pro výpočet okamžitě k dispozici.

Se spekulativním prováděním procesů souvisely i předchozí problémy jako například Meltdown. Pomocí této chyby bylo možné číst informace uložené v paměti určené pro spekulativní provádění. Nová chyba, kterou Intel označuje jako MDS, ale využívá data, která přímo prochází tímto procesem.

Intel tuto chybu objevil již minulý rok a kritické opravy dal již k dispozici. Ty se budou muset mezi zákazníky distribuovat nejspíše pomocí nových verzí BIOSů. Nadále ale bude potřeba hodně softwarových záplat, které podobné chyby odstraní úplně, a to nejen od samotné firmy, ale i od výrobců operačních systémů či vývojářů aplikací třetích stran.

Hardwarový gigant tvrdí, že procesory 8. a 9. generace tuto chybu neobsahují. Uživatelům, kteří disponují staršími generacemi, doporučuje vypnout Hyper-threading, což ale bude mít za následek znatelný pokles výkonu. Na tuto chybu reagovala i firma AMD. Ta prý při výrobě svých produktů dává velký důraz na zabezpečení a tato chyba se jejich procesorů netýká.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama