Jak moc Češi utrácí za hry
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Jak moc Češi utrácí za hry

Jak moc Češi utrácí za hry

Filip Švácha

Filip Švácha

13. 5. 2019 14:57 13
Reklama

Herní průmysl už dávno není tím pozapomenutým odvětvím, skrývajícím se ve stínu toho filmového. Hráči utrácejí miliardy dolarů a každoročně do svých peněženek sahají stále hlouběji. Jak si ale vede Česká republika v porovnání s ostatními evropskými zeměmi? To nám pomůže zjistit analytická společnost Newzoo, která se zaměřuje na výzkum v oblasti videoher, mobilních her a eSportu.

Je asi jasné, že se nemůžeme rovnat s těmi největšími evropskými ekonomikami, jako je například Německo, jehož občané za rok 2018 utratili za hry celkově skoro pět miliard dolarů. Ve Francii to bylo jen 3,5 miliardy dolarů a v Nizozemsku 645 milionů dolarů. Všechny vás ale asi už zajímá, jak si vedeme my. No nebudeme vás napínat, obyvatelé České republiky utratili něco málo přes 157 milionů dolarů.

Podle průzkumu se nám sice podařilo předehnat Rumunsko, kde se povedlo vygenerovat pouze 118 milionů dolarů a také jsme v těsném závěsu Ukrajiny, jejíž občané herní průmysl zafinancovali 180 miliony dolarů. Zde je ale potřeba poznamenat, že zemi nesvědčí delší politická krize, místní trh má sice mnohem větší sílu v počtu obyvatel, ale s méně naditými peněženkami. To nicméně není pro naše hráče příliš pozitivní měřítko, když se porovnáme s méně lidnatým Nizozemskem.

Z výzkumu dále ještě vyplývá, že Češi hry nejvíce kupují na svých chytrých telefonech (52 milionů dolarů) a hned v závěsu jsou pak nákupy přes PC (42 milionů dolarů). Dále jsou v pořadí zisky z konzolí (34 milionů dolarů), tabletů (20 milionů dolarů) a nakonec pak z PC her v prohlížeči (7 milionů dolarů). Oproti minulému roku zažila Česká republika nárůst 6,4%.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama