Co týden dal: První náznaky PlayStationu 5
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: První náznaky PlayStationu 5

Co týden dal: První náznaky PlayStationu 5

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

21. 4. 2019 19:00 6
Reklama

Na odhalení nové generace konzolí napjatě čekáme zhruba od doby, kdy regály obchodů zaplavila ta současná. A zdá se, že už nebudeme čekat dlouho. Kromě prvních oficiálních informací o vyvíjených konzolích ale hýbaly světem i ty současné, kulturní katastrofy nebo, lehce překvapivě, God of War. Zajímavý mix? Rozhodně, pojďme si vše přehledně připomenout.

JE TO TU

Co týden dal: První náznaky PlayStationu 5
i Zdroj: Hrej.cz

Současná generace konzolí okupuje naše obýváky od roku 2013. Původně lesklé krabičky plné zábavy pomalu stárnou, je tedy jen logické, že se herní veřejnost upíná ke každému náznaku příchodu nových. Zatímco se však Microsoft (o něm později) stále aktivně zabývá svým Xboxem One, pokrok slibuje Sony. V rozhovoru pro magazín Wired Marek Cerny, mluvčí vývoje konzole, potvrdil několik častých spekulací a naznačil, že budeme mít co dočinění s velmi pokrokovým strojem.

Konzoli pravděpodobně nazývanou PlayStation 5 požene osmijádrový procesor nové generace od AMD nebo grafický čip s podporou raytracingu. To co ale uchvátilo hráče po celém světě nejvíce, je pevný disk. Schopnosti SSD paměti současně vyvíjeného prototypu nejlépe demonstruje načítací doba úrovně Marvel’s Spider-Man. Zatímco na současném top hardware, PS4 Pro, trvala téměř čtvrt minuty, nový prototyp si s ní poradil ve zlomku sekundy.

A dále? Podpora PSVR, plná zpětná kompatibilita s PS4, disková mechanika. Zdá se, že PlayStation 5 bude opět konzole plně otevřená tradičním, konzervativním hráčům. Na druhou stranu z komunikace s novináři vyplývá, že by nový stroj mohl stát o něco více, než jeho předchůdce. PlayStation 4 vyšel při uvedení na trh na necelých 400 dolarů, PlayStation 3 o polovinu více (bez přihlédnutí k inflaci).

ZLOMTE DISKY

Co týden dal: První náznaky PlayStationu 5
i Zdroj: Hrej.cz

O tom, zda je cloud a čistě on-line službami poháněný svět konzolí skutečně nevyhnutelnou budoucností se stále můžeme přít. Microsoft ale této představě bez výhrady věří a na cestě za plně digitálním hraním udělal první krok. Dříve spekulovaná konzole Xbox One bez diskové mechaniky je skutečností. Xbox One S All-Digital Edition vyjde zájemce na zhruba 5999 Kč, nabídne 1TB disk a Microsoft k němu novopečeným majitelům přibalí Minecraft, Forzu Horizon 3 a Sea of Thieves. Pokud se novinka setká s prodejním úspěchem, lze předpokládat, že se podobným směrem Microsoft vydá i příště.

Služby jsou jako nemoc. Jakmile se dostanete k jedné, cesty k dalším se výrazně zkrátí. Pokud jste majitelem Xboxu One, je velmi pravděpodobné, že jste i předplatitelem Xbox Live Gold. A pokud jste předplatitelem Xbox Live Gold, je velmi malá šance, že vás Microsoft dosud nezlákal k předplacení služby Xbox Game Pass. Právě na zákazníky obou služeb míří nová nabídka Xbox Game Pass Ultimate. Obě předplatné za příjemných 15 dolarů měsíčně? To zní slušně.

ZPÁTKY DO PAŘÍŽE

Co týden dal: První náznaky PlayStationu 5
i Zdroj: Hrej.cz

Assassin’s Creed Unity nepatří k nejoblíbenějším dílům rozsáhlé značky. Dokonce jej někteří hráči považují za počátek velkého úpadku série a dodnes se jízlivě smějí technickým nedostatkům nebo nezajímavému příběhu. Jedna věc se ale hře upřít nedá. Virtuální revoluční Paříž patří k těm nejkrásnějším herním městům, které jsme kdy s ovladačem/klávesnicí v ruce procházeli. Včetně detailně zpracované katedrály Notre-Dame.

Pravděpodobně vám neušlo, že v uplynulém týdnu svět kultury oplakával katastrofu. Rozsáhlý požár poničil střechu ikonické stavby a veřejnost, od movitých Francouzů po úplně obyčejné občany ostatních zemí, přispěchala s obrovskou finanční podporou rekonstrukce. Pomineme kontroverzní spekulace o využití modelu pro skutečnou rekonstrukci, vypíchnout ale musíme přístup Ubisoftu. Tvůrci hry jsou na svůj národní poklad náležitě hrdí, hráčům tudíž dali možnost Notre-Dame projít bez poplatku. Assassin’s Creed Unity je až do 25. dubna dostupné zdarma. Společnost navíc na rekonstrukci budovy přispěla 500 000 eury.

Odměna? Na místě! Hráči vstřícné gesto ocenili a hru na Steamu zaplavili vysoce pozitivním hodnocením. To je zajímavé i z toho hlediska, že jsme v uplynulých týdnech zvyklí spíše na pravý opak.

ROK S KRATEM

Co týden dal: První náznaky PlayStationu 5
i Zdroj: Hrej.cz

Ano, God of War vyšel už před rokem. Pokračování oblíbené značky s (polo)bohem války v titulní roli vzbuzovalo ve fanoušcích série jisté rozpaky, po vydání hry ale bylo jasné, že se v Sony Santa Monica zrodil vskutku úchvatný počin. Jediný vážný (a nakonec i velmi úspěšný) konkurent Red Dead Redemption 2 v souboji o hru roku bodoval emotivním příběhem, svěžím a surovým settingem, perfektním soubojovým systémem i fantastickým audiovizuálem.

To si bezesporu zaslouží pozornost, například v podobě dokumentu. Prostřednictvím YouTube Sony brzy zveřejní snímek Raising Kratos, ve kterém nechá diváky nahlédnout do zákulisí vývoje hry. Tvorba takto rozsáhlého projektu je samozřejmě obrovským závazkem pro všechny zúčastněné a práce byly postupně zmapovány v stovkách hodin videozáznamu.

V Santa Monica příznivce Krata překvapili i podruhé. Připravované “rozšíření” Ragnarok se nakonec ukázalo být karetní hrou. Skutečnou. Kratos, Atreus nebo například Mimir se objeví na hmatatelných kartičkách a tvůrci tvrdí, že boj s důvěrně známými bossy bude v případě karetního God of War velmi originální.

 

Představa toho, že za pár měsíců naše PlayStationy v poličkách vystrnadí jejich nástupce je přinejmenším zvláštní. Těžko uvěřit tomu, že už je to šest let. Nu, pokrok nezastavíš, stejně jako náš novinkový servis. Tak zase za týden, Hrejte s námi!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama