Co týden dal: Služby, upíry i stěhování
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Služby, upíry i stěhování

Co týden dal: Služby, upíry i stěhování

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

24. 3. 2019 17:00
Reklama

Věřte tomu nebo ne, bydlíme v novém! Skutečně. Lehce nouzový týden jsme zakončili velkolepou stěhovací operací a v týdnu příštím se v novém kutlochu snad definitivně usídlíme. V rukávu toho máme skutečně mnoho. I tak jsme ale nezaháleli a aktivně sledovali události hýbající herním světem. Do něj totiž nově aktivněji vstupuje Google se svou službou Stadia. A zřejmě bychom se velmi divili, kdyby další vlnu diskuzí nerozvířilo studio Epic se svým obchodem, tentokrát se jim povedl vskutku šokující úlovek…

DALŠÍ KOHOUT NA SMETIŠTI

Co týden dal: Služby, upíry i stěhování
i Zdroj: Hrej.cz

O vstup na velmi elitářské pole herních konzolí a služeb se sem tam pokouší i společnosti úplně nové, případně hrami příliš nezasažené. Většinou ale platí, že nízkorozpočtové projekty jako Ouya, Gaikai nebo OnLive i přes své zajímavé nápady a případně vybudovanou bázi fanoušků rychle zemřou a největším hráčům v byznyse se ani nepřiblíží. Co se však stane, když do oboru Microsoftu, Sony, Nintenda nebo Steamu vstoupí společnost jako Google?

O připravované herní službě Googlu se spekulovalo dlouho, a některé nápady zněly minimálně přehnaně. Americký internetový obr ale část z nich skutečně potvrdil, především po technické stránce totiž má být služba Stadia skutečným průkopníkem. Staví právě na principu zmíněných OnLive a Gaikai, čili aktivního streamování ze serverů poskytovatele. Teoreticky vám tedy k hraní libovolného titulu v plnohodnotné kvalitě stačí jakýkoliv přístroj s obrazovkou, předplatné služby a dostatečně rychlé internetové připojení. V minulosti především poslední zmíněná podmínka funkčnost podobných služeb značně omezovala. Google si ale, jak se zdá, se svou enormní serverovou infrastrukturou věří.

Slibuje proto 4K rozlišení při 60 FPS a do budoucna dokonce 8K s dvojnásobným frameratem, což jsou v dnešní době prakticky nedosažitelné hodnoty i na těch naprosto nejvýkonnějších experimentálních sestavách. To vše bude úzce provázáno s YouTube a hráčům přímo umožní sledovat streamery ještě pohodlněji, než dosud. Prostřednictvím YouTube vám dále služba okamžitě pomůže vyřešit libovolný zákys přímo ve hře.

Na oznámení okamžitě reagoval Phil Spencer, tvář Xboxové divize Microsoftu. Přímo v dílnách Googlu také vznikají “konkurenční” technologie xCloud, je tedy nasnadě, že bude souboj mezi oběma příbuznými službami více než pikantní. Spencer ale zároveň vidí v oznámení Stadie potvrzení jeho vize budoucnosti hraní videoher a láká na to, co za oponou chystá Microsoft.

UPÍŘI SE VRACÍ

Co týden dal: Služby, upíry i stěhování
i Zdroj: Hrej.cz

Tematika upírů je v herním světě trestuhodně nevyužitá. Zatímco před lety vycházely upíří hry s železnou pravidelností, jediným větším titulem uplynulých let byl slušný Vampyr. Pokud existuje skutečný upíří kult, je jím značka Vampire. a A oblíbená série Masquerade - Bloodlines se po dlouhých 16 letech vrací zpět na scénu, dlouho očekávaný druhý díl by měl vyjít už příští lok. Pochlubil se tím vydavatel Paradox Interactive, který s vývojem zaúkoloval tým Hardsuit Labs, známy především hráčům multiplayerových střeleček. V portfoliu mají například Blacklight: Retribution nebo jednu dobu velmi populární středověkou řežbu Chivalry: Medieval Warfare.

EPIC LOVÍ

Co týden dal: Služby, upíry i stěhování
i Zdroj: Hrej.cz

Nekončící kontroverze kolem Epic Games Store dostává další vrstvy. Do repertoáru exkluzivních titulů se během letošní GDC přidala celá řada novinek i starších titulů. Vévodí jim překvapivé odhalení akvizice tří “Cageovek”, čili výtvorů studia Quantic Dream. Tvorba dlouhá léta exkluzivní konzolím PlayStation se chystá na počítače právě skrze službu od Epic. Další statisíce hráčů tím dostanou možnost vstoupit do filmových zážitků Heavy Rain, Beyond: Two Souls a nejnovějšího Detroit: Become Human.

To zdaleka není všechno. Dalším velkým úlovkem je chystaná novinka Remedy, experimentální akce Control. Obsidian pak dodá sci-fi RPG Outer Worlds (i když také pro Microsoft Store) a Patrice Desilets přislíbil chystané Ancestors: The Humankind Odyssey. Výběr největších titulů uzavírá lovecraftovský horor Sinking City.

Výkonný ředitel Epicu, Tim Sweeney, odporuje stížnostem fanoušků, kteří označují počínání Epicu za nespravedlivé nebo dokonce nemorální. Argumentuje především tím, že má Steam, potažmo Valve, stejné možnosti jako Epic a je čistě jejich problémem, že jich nevyužívá. Zda bychom ale skutečně potřebovali další nucené tříštení nabídky herních obchodů?

WE GOT TO MOVE THESE COLOURED TV'S

Co týden dal: Služby, upíry i stěhování
i Zdroj: Hrej.cz

Už jsem zmínil, že se redakce úspěšně přestěhovala. Do nově vymalovaných a vymazlených prostorů v pražských Holešovicích jsme během čtvrtka přestěhovali spoustu vybavení zapůjčeného naším novým majitelem, firmou Grunex. A musíme přiznat, že náš nový arzenál vypadá více než senzačně. Aktivní diváci sociálních sítí již ví, jak si David užíval obrovského množství kancelářských žídlí, rozměrných stolů, kvalitních monitorů a výkonných počítačových sestav. V pozadí ale proběhl výrazný upgrade většiny technologií, především těch vysílacích a nahrávacích. V příštích týdnech jistě uvidíte, jak novinky využijeme a jak jsme se s celou akcí popasovali. Už teď vás ale můžeme ujistit, že vše vychází ještě lépe, než jsme čekali.

Divoký týden ukončí i mírně zkrácený souhrn. Nezoufejte, příště se snad zase rozepíšeme. Tak Hrejte s námi!



Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama