Google představuje službu Stadia
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Google představuje službu Stadia

Google představuje službu Stadia

Pavel Makal

Pavel Makal

19. 3. 2019 17:12 40
Reklama

O nové streamovací službě od Googlu jsme v poslední době slýchali stále častěji. Před několika okamžiky ji gigantická společnost konečně odhalila a my tak máme mnohem lepší představu o tom, jakou vizi do budoucnosti má představovat. Nese název Stadia a klade si jeden zásadní cíl - spojit dohromady hráče, diváky i vývojáře.

Ve zkratce - potvrdily se předpoklady, které se objevovaly v uplynulých týdnech. Stadia vám umožní hrát hry na prakticky jakékoli obrazovce díky streamovacím schopnostem datacenter Googlu. Zároveň má služba usnadnit přístup ke hrám. Budete sledovat hru na YouTube a zalíbí se vám? Stisknutím tlačítka můžete takřka okamžitě začít hrát také.

Google také představil nový ovladač, spojený s touto službou. Gamepad obsahuje dvě speciální tlačítka, jedno na sdílení obsahu na YouTube, druhé umožňuje získat okamžitou asistenci v případě, že potřebujete poradit.

Stadia při launchi nabídne rozlišení až 4K při 60FPS, v budoucnu údajně dostaneme i 8K a 120 FPS. To vše umožní síla datacenter Googlu. Navíc, i když budete hrát ve 4K při 60 FPS, můžete automaticky ve stejné kvalitě také okamžitě streamovat na YouTube. Google slibuje, že Stadia vyřeší technická omezení, s nimiž se musejí vývojáři vypořádávat na různých platformách.

Dozvěděli jsme se také o navázané spolupráci Googlu s celou řadou vývojářských studií, mezi něž patří například id Software. Doom Eternal vyjde na Stadia a poběží ve 4K a 60 FPS. Na nové službě se také můžeme těšit na podporu cross-platform multiplayeru. Zajímavou možností pro kooperativní hraní je schopnost zapnout si okno (nebo více oken), v němž uvidíte hru z pohledu kolegy.

Nová technologie State Share umožní sdílet vaše zážitky s kamarády nebo sledujícími. Stadia umí uložit aktuální stav vašeho herního světa, inventáře a tak dále a umožňuje poskytnout identický herní zážitek libovolnému počtu dalších uživatelů. Streameři mohou okamžitě pozvat své diváky do vlastní hry a zahrát si s nimi. Pokud v nějaké hře zatuhnete, už není třeba jít hledat návod, stisknutím tlačítka a nadiktováním příkazu vám služba na YouTube sama vyhledá způsob, jak konkrétní překážku překonat.

Na pódiu se objevila i nová šéfka divize Games and Entertainment v Google, Jade Raymond. I ta poznamenala, že jsme na prahu revoluce v herním průmyslu. Také oznámila, že její tým nebude pracovat jen s interními studii Google, ale nabídne nástroje a technologie i externím herním vývojářům.

Stadia bude spuštěna ještě letos, v úvodní fázi se dočkají Spojené státy, Kanada a údajně i většína Evropy. Zatím nevíme, zda do oné většiny spadá i Česká republika. Bližší detaily se údajně dozvíme v létě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama