Co týden dal: Xbox bez mechaniky a s JC4
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Xbox bez mechaniky a s JC4

Co týden dal: Xbox bez mechaniky a s JC4

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

10. 3. 2019 17:00 4
Reklama

Deštivá neděle znamená jediné. Další týden je za námi a opět přichází čas bilancovat. I tentokrát rozhodně nebylo snadné vybrat do našeho tradičního souhrnu to nejdůležitější, herní svět toho při své pestrosti prostě nabízí příliš mnoho. Hlasitý byl Microsoft, zvěsti ohledně Xboxu One bez tradiční diskové mechaniky vyvolaly diskuze, příchod dalšího velice čerstvého titulu do Game Passu zase pozdvihnutá obočí. Ale Microsoft v tom rozhodně nebyl sám…

JSOU DISKY PASÉ?

Co týden dal: Xbox bez mechaniky a s JC4
i Zdroj: Hrej.cz

Digitální kopie her už nějaký ten pátek intenzivně vytlačují své hmatatelné protějšky z pozic na trhu. I přes to je ale pochopitelné, že spousta hráčů nenechá na své krabičky dopustit. Možnosti hru držet v ruce, vystavit v poličce, nebo naopak po dohrání prodat a obratem si “zlevnit” jinou novinku pro spoustu herních fajnšmekrů stále převažují nižší pořizovací náklady a absolutní pohodlí online storů. Microsoft tak možná se svým připravovaným Xboxem One vstupuje na tenký led.

Gigant s Redmondu dle úniků informací buduje ve svých laboratořích celkem tři různé konzolové projekty. Ten, který je údajně za dveřmi, by měl představovat alternativu k současné slabší verzi S. Zajímavý bude právě tím, že vůbec nenabídne tradiční diskovou mechaniku. To by mělo ušetřit především výrobní náklady, logicky by tím ale mohla klesnout i cena pořizovací. A co víc, konzole s vyspekulovaným krkolomným názvem Xbox One S All-Digital Edition chce prý Microsoft vyslat na trh už v květnu. Nad kontroverzní ideou absence mechaniky jsme obsáhle diskutovali v posledním hPodu.

Lze předpokládat, že by v případě bezmechanikového Xboxu noví majitelé okamžitě lapali po službě Xbox Game Pass. Ostatně představa, že k poměrně levné konzoli za pár korun dostanu pořádnou porci titulů, by mě jako novomajitele konzole Xbox vzrušovala. Další hrou, která se připojila k ansámblu Game Pass se překvapivě stalo Just Cause 4. Divoká TPS v otevřeném světě tím těsně následuje svého předchůdce, který autoři předhodili hráčům nedávno, zajímavý je ale především ten fakt, že hra vyšla před vánocemi. V klasickém prodeji se tedy sotva stihla ohřát.

Naopak Halo už je rezidentem služby Xbox Game Pass několik měsíců, pravděpodobně se ale po letech vydá za hranice platformy. Spekulace naznačují, že by mohl kompaktní balíček prvních čtyř dílů s názvem The Master Chief collection během letošní E3 vyjít na PC. Naopak závodní protějšek, série Forza, možná vyrazí na mobily. Naznačuje to neopatrně nasdílený link, který hovoří o zatím neoznámeném titulu s názvem Forza Street a jeho podpoře Windows 10, Android a iOS.

NA E3 BEZ SHOW

Co týden dal: Xbox bez mechaniky a s JC4
i Zdroj: Hrej.cz

Docházka na letošní E3 bude zřejmě opravdu slabá. Po Sony totiž svou tradičně očekávanou konferenci odpískalo i EA. Ano, narozdíl od Sony si většinou EA nekrade celou show pro sebe, naopak nás v posledních letech série videí z Maddenu a FUTu spíše nudily, nepřítomnost dalšího tradičního účastníka i přesto zamrzí.

To ale samozřejmě neznamená, že by EA obrovské popularity konference nevyužili. Právě naopak prý plánují své představení roztáhnout do všech rozměrů a během E3 dopovat své fanoušky delšími livestreamy. Dle jejich slov to tak hráči chtějí. Většina styku EA a přítomných návštěvníků proběhne v rámci tradiční akce EA Play.

Dříve než na E3 naštěstí EA chystá jinou očekávanou novinku. Režim Firestorm pro Battlefield V měl být jedním z velkých lákadel a pro tvůrce (DICE) zároveň vstupenkou na rozjetý vlak oblíbeného žánru battle royale. Ten bohužel ztrácí tempo, zdá se, že dříve extrémně populární koncept začíná trochu vyčpívat. Zatím neokoukanou kombinaci s druhoválečnou tematikou bychom však mohli vyzkoušet velmi brzy. Už teď autoři hráčům uvolnili oblíbený režim Rush, jenž je ale zase časově omezený. Příznivci dobývání mají na hraní jen pár měsíců.

 KRATOS I NA VAŠEM JABLKU

Co týden dal: Xbox bez mechaniky a s JC4
i Zdroj: Hrej.cz

Funkce Remote Play je jistě nesmírně užitečným bonbonkem. Pokud z nějakého důvodu nemůžete pro hraní využít určenou televizi nebo monitor, nahradí jej displej přenosného zařízení. Jediným háčkem dosud bylo to, že zmíněné zařízení muselo být konzolí PS Vita, počítačem, PlayStation TV, nebo smartphonem rodiny Xperia z dílen Sony. Překvapivý zvrat ale nastal s posledním updatem, nově si PS4 rozumí i se zařízeními Apple.

Konkrétně s jakýmkoliv, které podporuje systém iOS 12.1 a výš. Moderní iPhony nebo iPady jistě leží na stole nebo v kapse kdejakého majitele PS4, tak hybaj hrát! Zamrzí absence podpory Dualshocku. Hraní v digitálním rozhraní přece jen není nejpohodlnější a nejpřesnější.  

POŘÁDNÝ MACEK!

Co týden dal: Xbox bez mechaniky a s JC4
i Zdroj: Hrej.cz

Že jsou hry pořádně nenasytnými žrouty pevných disků už víme dávno. Že i jejich aktualizace postupně bobtnají a často násobí velikost původní instalace jakbysmet. Ale že by Day One patch v den vydání hry zabíral téměř sto gigabajtů, to už je i na nás pořádně tuhé sousto. Přichystali ho pro nás vývojáři v Ubisoftu se svým očekávaným titulem Division 2. Problém je překvapivě pouze na konzoli PS4, kde i při zakoupení fyzické verze hry nasosáte dalších 90 GB dat. Na jeho protějšku od Microsoftu i PC zhruba polovinu (což je v případě pomalého internetového připojení stále bolestivá porce). Proč tomu tak je nevíme, vězte ale, že především majitelé původní verze PlayStationu bez rozšiřujícího disku budou muset pořádně handlovat s daty. Vždyť samotné stažení updatu bude vyžadovat dvojnásobný objem volného místa.

Čas na upgrade? Rozhodnutí je na vás. My jsme na upgrade připravení. V otázce nové redakce se již dotahují poslední šrouby a stěhování je záležitostí velmi blízké budoucnosti. Ale sliby stranou. Zatím Vám nezbývá nic jiného, než Hrát s námi!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama