Sony brzy ukončí výrobu PlayStation Vita
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sony brzy ukončí výrobu PlayStation Vita

Sony brzy ukončí výrobu PlayStation Vita

Pavel Makal

Pavel Makal

19. 2. 2019 15:23 6
Reklama

Na tuzemský start PlayStation Vita si možná řada z vás vzpomíná. I já, jakožto zarytý fanoušek rozličných technologických hraček, jsem neodolal a hned v první den prodejů tuhle naleštěnou krasavici pořídil. Těžko se věří tomu, že od té doby uplynulo už sedm let. A že se Vita pomalu ale jistě loučí.

Vlastně jsme s tím počítali – už v září minulého roku se nechal Hirojuki Oda, viceprezident Sony Interactive Entertainment, slyšet, že v roce 2019 společnost skončí s výrobou svého handheldu a v současnosti nemá v plánu žádného jeho nástupce. Jistou indicií bylo také loňské jarní oznámení, že hry na PS3 a Vitu od letošního března opustí nabídku PlayStation Plus.

Na oficiálním japonském webu PlayStation Vita se nyní objevila informace, že dodávky této kapesní (pokud máte relativně velkou kapsu) konzole ustanou v příštích dnech. Je nicméně pravděpodobné, že úplný konec produkce se bude krýt s koncem fiskálního roku 2019, který připadá na duben.  

Oproti svému předchůdci PlayStation Portable, známému pod zkratkou Sony PSP, se Vita prodávala podstatně hůře. Zatímco PSP se celosvětově prodalo přes 76 milionů kusů, Vita se dle odhadů dostala ke zhruba 16 milionům hráčů. Důvodů jsou nasnadě– drahé a proprietární příslušenství a také nepřesvědčivá nabídka západních AAA titulů. Přestože byla Vita po hardwarové stránce vybavena velmi slušně, pokus přinést na přenosné zařízení varianty velkých značek se nakonec neukázal jako šťastné řešení a tituly jako Uncharted: Golden Abyss, Killzone: Mercenary nebo otřesné Call of Duty: Black Ops – Declassified nedokázaly nabídnout shodnou kvalitu, jako jejich kolegové z domácích konzolí, mnohdy navíc fungovaly spíše jako přehlídka funkcí, které Vita nabízí.

Těch nebylo zrovna málo – kromě dotykového displeje Vita nabízela také zadní dotykovou plošku, kameru, kterou bylo možné využívat pro AR hry, gyroskop, a také, na rozdíl od svého předchůdce, i druhou analogovou páčku, díky níž se ovládání akčních her stalo o poznání pohodlnějším. I přes nedostatek zajímavých velkých her západní provenience si ale Vita cestičku do srdcí mnoha hráčů přeci jen dokázala najít – byla totiž skvělým místem pro hraní nezávislých her. Mohli jste si na ní pohodlně užít takové pecky, jako je Binding of Isaac, Terraria nebo třeba oba díly Hotline: Miami. Spolu s kontinuální zásobou japonských her, k nimž se mnozí hráči dostávali skrz předplatné PlayStation Plus, si Vita nakonec své dlouhodobé fanoušky našla, ostatně příkladem je i náš redakční lovec trofejí Zdeněk, který na ni nedá dopustit ani dnes, kdy ji na postu skvělé platformy pro nezávislé hry rychle střídá Nintendo Switch. Za zmínku také stojí kompatibilita s většinou her z PSP, možnost hrát některé tituly z PlayStation 1 a multimediální funkce. Na Vitě si také skrz funkci Remote Play můžete zahrát hry z PlayStation 3 a 4.

Vita se v průběhu svého života dočkala hardwarové revize, která byla o 20 % užší a 15 % lehčí než původní model. Také vyměnila OLED displej za levnější LCD variantu, přidala však 1GB interní paměť. Zapomenout nesmíme ani na PlayStation TV, zařízení, které funguje prakticky jako domácí varianta Vity a neobsahuje displej, místo toho se připojuje k televizi a k ovládání využívá DualShock 3 nebo 4. Nepodporuje ale hry, které jsou závislé na specifických ovládacích prvcích handheldu.

Jak na Vitu vzpomínáte vy? Měli jste tenhle handheld, nebo jste raději vsadili na jejího populárnějšího současníka, Nintendo 3DS? Podělte se s námi v komentářích!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama