EA i Ubisoft blokují hráče v Íránu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka EA i Ubisoft blokují hráče v Íránu

EA i Ubisoft blokují hráče v Íránu

Marek Selinger

Marek Selinger

11. 2. 2019 11:26 3
Reklama

Dokážeme si živě představit, že hraní videoher není všude tak pohodové jako u nás, kde si stačí hru zakoupit na Steamu, případně zaběhnout do nejbližšího obchodu. Na situaci ohledně hraní může mít vliv i politická situace země, kde daný hráč zrovna žije. Nejnovějším příkladem budiž situace, kdy EA i Ubisoft znemožňují hráčům v Íránu připojit se k jejich serverům.

Stalo se tomu tak v posledních dnech, kdy se hráči nemohli připojit k serverům aktuálního hitu Apex Legends i dema Anthem. Podobně na tom byli ti, kteří chtěli ozkoušet víkendovou betu Tom Clancy’s The Division 2. Všichni tito fanoušci měli smůlu. Okamžitě se tak vrhli na sociální sítě i podporu EA, ta však reagovala až nezvykle odtažitě a nenabídla hráčům žádné řešení, naopak konverzaci v několika případech ihned ukončila. Nakonec se k problémům vyjádřil jeden z komunitních manažerů EA, jenž potvrdil, že celá tato situace navazuje na embargo a další sankční postihy vůči Íránu ze strany USA. Bohužel se opět ukazuje, že na politické intriky nejvíce doplácí obyčejní lidé, v tomto případě hráči, kteří si chtěli pouze zahrát jejich oblíbenou hru.

Jeden z íránských vývojářů, Hamidreza Nikoofar, už celou situaci neusnesl a přišel s prohlášení, ve kterém žádá o respektování práv íránských hráčů: „Jsme lidé, jsme hráči, milujeme hry a milujeme je vytvářet. Írán je jeden z největších videoherních trhů na Blízkém východě i jeden z lídrů vývoje v oblasti. Chci si pouze zahrát hry, za které jsem si zaplatil. Dal jsem 60 dolarů za Anthem, jelikož je to hra, která se mi hrozně líbí. Za současné situace si titul ale zahrát nemůžu. Je možné, že EA jedná pod tlakem americké vlády, nicméně neupírejte Íráncům právo na to, aby veděli, jak se celá situace vlastně má. Přál bych, aby každý hráč mohl hrát to, co chce, nehledě na rasu, barvu kůže, jazyk, kulturu a zemi,“ ukončuje své prohlášení Nikoofar.

Ona situace v Íránu s internetem není vůbec jednoduchá, většina západních stránek (včetně Facebooku a Twitteru) je tam blokována, velké zpravodajské servery zase cenzurovány. Turisté, kteří se chtějí připojit na své sociální sítě nebo weby, musejí využívat různých kliček. Nelehkou situaci v této perské zemi pěkně ilustruje i titul 1979 Revolution: Black Friday, jehož recenzi konzolové verze jsme vám přinesli minulé léto.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama