Architektura Navi od AMD se zřejmě opozdí
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Architektura Navi od AMD se zřejmě opozdí

Architektura Navi od AMD se zřejmě opozdí

David Plecháček

David Plecháček

11. 2. 2019 13:28
Reklama

Pro někoho byly grafické karty AMD Radeon VII příjemným překvapením, pro někoho možná zklamáním. Představení karet na stávající architektuře Vega se 7nm čipy bylo v únoru poměrně překvapující, neboť AMD v minulosti prohlásilo, že se Radeon VII ve verzi pro hráče vůbec nechystá. Důvodem měla být nastupující architektura Navi, též na 7nm standardu, která by měla být ve všech ohledech lepší. Karta se pořád chystá, přítomnost Radeonu VII ale tlumí naléhavost jejího vydání a tak se dost možná opozdí.

Navi by měl být další výrazným krokem kupředu, s nímž by AMD mělo ještě více přitlačit na pilu v konkurenčním boji se zelenou společností NVIDIA. Navi jakožto nová architektura vytvořená na míru 7 nm by měla vylepšit jak efektivitu, tak výkon – zatímco Radeon VII sice také stojí na 7 nm, ale Vega původně pro nový standard nebyla navržena.

Zní to hezky, ale celý proces od návrhů až po finální výrobu je přeci jen poněkud složitější. Navi původně mělo vyjít v létě, ale podle dostupných informací se zdá, že vyjde až někdy kolem letošního října. Důvody nejsou zřejmé a dost možná za ně může i úspěch Radeonu VII, kterého je obecně spíše nedostatek. WCCFTech ale navrhuje i jinou možnost – tou je odhalení nové generace konzolí.

Jak Xbox One, tak PlayStation 4 na technologiích od AMD staví, a je tak možné, že si AMD chce vytvořit dostatečný počet zásob jak pro Microsoft, tak pro Sony. Dost možná se ale nových konzolí týká až další krok, který je na plánech AMD označen slovy „next-gen“. Ten by sice taktéž měl vycházet ze 7nm technologie, AMD ji ale označuje jako 7 nm+. Pro nespecifikované čipy je vyhrazený rok 2020.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama