MS propojí Xbox Live s NS, iOS a Androidy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka MS propojí Xbox Live s NS, iOS a Androidy

MS propojí Xbox Live s NS, iOS a Androidy

David Plecháček

David Plecháček

5. 2. 2019 12:45
Reklama

Co má společného Microsoft, Google, Apple a Nintendo? Vlastně nic moc, v určitém úhlu pohledu jsou to konkurenční společnosti. Android a iOS jsou na mobilech konkurenční platformy, Nintendo s hybridním Switchem taktéž částečně cílí na hráče mobilních her / hráče na cestách, a ani Microsoft nemá příliš důvodů s těmito společnostmi spolupracovat, když mu konkurují prakticky ve všech činnostech. Styčných prvků je nepočítatelně. Dokážete si představit, že by se rozhraní Microsoftu objevilo na všech platformách těchto společností?

Dosud se to zdálo nepředstavitelné, ale dost možná se to stane brzy realitou. Věc se má tak, že jak Switch, iOS i Android dost možná nabídnou propojení s Xbox Live. Co to znamená? Nic velkého, jen Microsoft svůj dosah zpětinásobí… Hovoříme o službě, kterou už teď může využívat 400 milionů uživatelů skrze rodinu Xboxů a Windows Store. Vůbec poprvé ale může dojít propojení s ne-Xbox a ne-Windows platformami. „Xbox Live bude MNOHEM větší,“ říká Microsoft. A velkým písmenům se nedivíme.

Vždyť díky cross-platformnímu XDK bude najednou služba dostupná pro dvě miliardy nových zařízení, v součtu tedy pro dvě a půl miliardy kusů hardwaru. Zdá se, že novinku, na níž Microsoft láká, společnost odhalí na letošním GDC, které se koná 18. až 22. února. Microsoft na něm chystá vlastní konferenci a tohle by měl být její zlatý hřeb. Co to znamená v praxi? Kompletní propojení všech hráčských statistik, achievementy, přátele, sociální kluby, herní historii, to vše si půjde přenášet mezi platformami. „SKD umožní herním vývojářům propojení hráčů mezi iOS, Androidem a Switchem samozřejmě spolu s Xboxem a jakoukoliv hrou z Microsoft Store na PC,“ říká Microsoft.

Už teď si můžete Switch propojit s vaším účtem Xbox Live, to samé u vybraných her od Microsoftu na mobilních platformách, například v Minecraftu. Po GDC se služba rozšíří, takže jak píše například britský Eurogamer: budete hrát Warframe na Switchi a získávat v Xbox Live achievementy jako na Xboxu. Budete hrát na mobilu Fortnite a můžete si díky cross-play vyhledat přátele z Xboxu a hrát s nimi.

Zní to ambiciózně a v praxi teprve uvidíme, jak bude novinka přesně fungovat. Stále ale utopickou vizí zůstává cross-buy, totiž že bychom například na Switchi hráli hry, které jsme již dříve pořídili na Xboxu. Na druhou stranu v posledních letech myslí Microsoft ve velkém a člověk si nemůže být jistý vůbec ničím. Co se týče nabízených služeb, už teď nemá konkurenci – a evidentně v nastoleném trendu pokračuje.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama