Switch trhá rekordy, Nintendu se daří
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Switch trhá rekordy, Nintendu se daří

Switch trhá rekordy, Nintendu se daří

David Plecháček

David Plecháček

23. 1. 2019 11:43 5
Reklama

Měsíční zprávy pojednávající o prodejnosti konzolí a softwaru nám nad rámec konkrétních čísel příliš neřeknou. Jako tradičně je nejsilnějším měsícem roku prosinec, a dosud jako tradičně v této generaci dominoval PlayStation. S příchodem Switche se situace změnila, a letošek prvně ukázal, že králem je tu někdo jiný.

Zpráva NPD ze Spojených států totiž ukazuje, že králem je Nintendo Switch, a to nejen na poli hardwaru, ale i na poli softwaru. Co víc, Nintendo stejných hodnot naposledy v mnoha ohledech dosáhlo před dlouhou dobou. Obecně lze říct, NPD zaznamenalo sedmnáctiprocentní nárůst oproti roku 2017 a hráči v součtu utratili necelých 17 miliard dolarů – to je nejvíce od roku 2011.

Pojďme k rekordům. Switch v prosinci vyhrál jak na počet kusů, tak na přepočet výdělku do dolarů. V druhém měřítku na tom byl dokonce ze všech nejlépe od roku 2009, tedy v době, kdy na trhu byla konzole Wii. Co se týče kusů, je na tom nejlépe od roku 2010.

Silný prosinec Switchi pomohl k tomu, aby se stala konzole nejlépe prodávanou za rok 2018, a dosáhla dokonce nejlepšího výsledku od PlayStationu 4 v roce 2015. Celkově se hardwaru dařilo, neboť NPD registruje nárůst o osm procentních bodů, samozřejmě včetně malých kapesních konzolí jak od Nintenda, tak s minimálním přispěním i od Sony.

Software je na tom velice obdobně. I na tomto poli je rok 2018 opět silnějším, než rok předchozí, a to zhruba ve stejném poměru. Sedm procent meziročně znamená v součtu celkově sedm miliard dolarů, což je nejvíce od roku 2012. Nejsilnější hrou je nepřekvapivě Red Dead Redemption 2, následovaný novým Call of Duty a NBA 2K19. I zde ale na „společnosti“ Nintendo vítězí, v softwaru totiž vydělala tolik, co žádná jiná společnost. To se stalo naposledy v roce 2009. Tahákem byl především Super Smash Bros. Ultimate, který se umístil na pátém místě obecně. Hra ale byla tak úspěšná, že stanovila nový měsíční rekord v dolarovém zisku mezi exkluzivními hrami, překonala tak Halo: Reach z roku 2010. Daří se i Mario Kart 8, které se stalo druhou nejprodávanější závodní hrou v historii. Hned za Mario Kart Wii.

Ale dařilo se i ostatním. Jmenovitě můžeme vypíchnout Spider-Mana pro PlayStation 4. Hra v pořadí číslo šest je nejvýše postavenou superhrdinskou hrou od roku 2004. Tehdy vyšel další Spider-Man, konkrétně Spider-Man: The Movie 2. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama