AMD vydá v únoru 7nm GPU Radeon VII
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka AMD vydá v únoru 7nm GPU Radeon VII

AMD vydá v únoru 7nm GPU Radeon VII

David Plecháček

David Plecháček

10. 1. 2019 13:52 14
Reklama

Ačkoliv někteří namítají, že je AMD stále pozadu, snaží se svou pozici obrátit ve svůj prospěch. Na poli procesorů se to pomalu ale jistě daří, neboť Intel stále ještě nevydal CPU s 10nm technologií, zatímco AMD představilo Ryzen 3000 částečně postavené již na 7nm technologii, která v testech poráží i 9900K od konkurence. A společnost nezaostává ani s grafickými kartami, ba právě naopak.

Nová generace grafických karet nese označení AMD Radeon VII, cílí na ty nejnáročnější hráče, a jako první bude též stavět na 7nm technologii. Karta vychází z architektury AMD Vega 20 a jejího jádra Next 5. Grafická karta nebude jen výkonnější, ale i efektivnější. Při stejné spotřebě vykáže o 25 procent více výkonu. Šest desítek výpočetních jednotek na frekvenci 1,8 Ghz, 16 GB VRAM s propustností 1 TB/s a přibližně třetinový výkonností nárůst oproti Radeonu RX Vega 64 jsou pádnými argumenty, proč nad novou kartou přemýšlet.

Tím nejpádnějším argumentem je ale cena. Radeon VII se začne prodávat už 7. února za cenu 700 dolarů, u nás počítejme jako vždy o několik tisíc více. To je sice cena konkurenčního RTX 2080, FE edice ale stojí ještě o 100 dolarů více a navíc nedokáže nabídnout ani zdaleka to, co AMD se svým novým nejlepším modelem. Co se týče demonstrace na veletrhu CES, AMD prezentovalo Devil May Cry V ve 4K s frameratem přes 100 FPS, stejně tak jako naprosto plynulé záběry ve 4K z The Division, byť tentokrát bez počítadla.

Níže se též můžete podívat na graf, který znázorňuje výkonnostní rozdíl v jednotlivých titulech mezi Radeon VII a starší kartou Vega 64. Ačkoliv se společnost dušuje, že cílí na plynulé 4K hraní, je evidentní, že s některými tituly na nejvyšší detaily bude mít i nová karta problém, jmenovitě s Assassin's Creed Odyssey, Monster Hunter World nebo starším Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands, a to v součinnosti s procesorem i7 7700K a 16 GB RAM. Na druhou stranu u jiných her bez problému dosahuje 60 FPS, ať už jde o Battlefield V, Black Ops 4, Destiny 2, Forzu Horizon 4 nebo Wolfenstein II: The New Colossus.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama