Nová konzole cílí na hráče deskovek
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Nová konzole cílí na hráče deskovek

Nová konzole cílí na hráče deskovek

David Plecháček

David Plecháček

7. 1. 2019 15:49 2
Reklama

Deskové hry mají někteří rádi možná i proto, že jsou pořad staromilské a papírové a nijak se na nich nepodepisují moderní technologie. Osvědčené praktiky fungují totiž stále nejlépe, i když třeba poslední Mario party skvěle demonstruje, jak může vypadat jednoduchá deskovka na konzoli. Pořád je to ale nic oproti tomu, co chystá společnost Wizama.

Nový startup, který se specializuje na vývoj inovativních, převážně herních konzolí, přivezl na právě probíhající veletrh spotřební elektroniky CES novou platformu. Jmenuje se SquareOne a jedná se o první platformu dedikovanou pro hraní deskových her. Jedná se o herní plochu, jejíž hlavní částí je svrchu umístěná dotyková obrazovka a okolní políčka s figurkami, která je doprovázena speciálními kartami a herní kostkou na speciálním podstavci.

Jednoduše řečeno tento elektronický výtvor nahrazuje klasickou papírovou nebo jinou desku za moderní zařízení, které má propojit tradiční i moderní svět. Ačkoliv se jedná v jádru o konzoli, stále máte jejím prostřednictvím možnost užít si známé hry se svými blízkými. Novinkou však je, že spolu všechny herní elementy od desky až po hrací kostku a figurky komunikují, a že se jejich pohyby přenáší na obrazovku.

Každá z těchto hraček, každičký pohyb, efekt, nebo jiná interakce se v reálném čase projeví i na konzoli. Proč? O tom hovoří Franck Botta, výkonný ředitel společnosti: „Zkombinováním deskové hry a videohry nabízí Suqare One desítky možností, s čím experimentovat, a tunu zábavy, a to aniž by hráči museli překonávat věkovou hranici mezi mladšími a staršími hráči, nebo aby se učili plná pravidla. Nabízíme zařízení vhodné pro všechny věkové generace, které hráče vtáhne do hry, zároveň je spojí a donutí mezi sebou soutěžit, překonávat se anebo podvádět,“

Obrazovka je ohraničena 26 sloty, které mohou sloužit jako herní políčka, nebo k nim lze připojit jednotlivá zařízení či jejich prostřednictvím rozšířit herní pole. Jakmile na ně člověk položí herní kartu, konzole okamžitě rozpozná, co se po ní chce. Tímto způsobem na ní lze hrát několik her pro několik hráčů, přičemž každou z nich si můžete pro pozdější připomenutí i nahrát, případně snadno restartovat a podobně. Každý si navíc může zvolit vlastní jazykovou mutaci – Wizama nabízí ve SquareOne až 32 jazyků, jestli je mezi nimi i ten český, nevíme.

Her bude postupně přibývat. Současný katalog je tak zatím tvořen jen několika hrami, ale vývojáři dodávají, že jednají s největšími vydavateli a že už teď mají navázanou spolupráci s Robertem Fragou, vydavatelstvím Atypique, Sanuk Games, IIM, Pixel Wizards a Les Gobelins. SquareOne by mělo být dostupné zkraje léta 2019 za cenovku 499 dolarů, u nás počítejme samozřejmě s cenou vyšší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama