Co týden dal: "Šílenou" konzoli a duchy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: "Šílenou" konzoli a duchy

Co týden dal: "Šílenou" konzoli a duchy

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

6. 1. 2019 17:00
Reklama

Společně s novým kalendářním rokem odstartovala i nová herní sezóna. Do dalšího roku ale vstupuje i náš web. Ročník battle royale, westernu a rozhněvaných bohů-otců střídá období vrcholu konzolové generace. Pokud chtějí hardware giganti Microsoft a Sony ještě vyložit karty na stůl a otřást tou či onou pozicí na trhu, zbývají jim poslední měsíce. Lze totiž očekávat, že počátkem letošní E3 se začne otáčet list a začnou se ozývvat první zkazky o nových přírůstcích do konzolových rodin. Do té doby nám ale zbývá spoustu tradičních týdnů. Pojďme se ohlédnout za tím letošním prvním. Čtvrtá sezóna Co týden dal startuje!

PĚJME HYMNU

Co týden dal: "Šílenou" konzoli a duchy
i Zdroj: Hrej.cz

Letošní přelom zimy a jara sliboval pořádně nabitý program. Ke konci února se měla o přízeň hráčů prát celá řada titulů, nakonec je ale situace mírně odlišná. Ono magické datum 22. února nakonec přinese pouze novinku z dílen RPG legend BioWare. Velezkušená společnost po letech přichází s úplně novou IP. Své nosné duo značek Mass Effect a Dragon Age na chvíli odkládá k ledu, možná po právu, protože poslední přírůstek do sci-fi úspěchem nazvat nelze. S čerstvou novinkou Anthem hodlá zaútočit především na příznivce rozsáhlých multiplayerových RPG titulů s postupně se rozrůstajícím herním obsahem, jako je Destiny nebo Division.

Anthem a jeho možný úspěch či neúspěch jsme mimojiné v posledním hPodu rozebrali naprosto vyčerpávajícím způsobem. Faktem ale zůstává, že toho vlastně o hře samotné a jejím gameplayi příliš moc nevíme. Na vině je především určitá neschopnost autorů vyvolat v hráčích patřičný hype, na druhou stranu lze kvitovat skutečnost, že tvůrci o hře předem nevyzradili první poslední a že nás může ještě v mnohém překvapit. Pokud si ale přece jen chcete obrázek udělat sami, k dispozici je čtvrthodina kooperativní gameplaye, odhalujícího charakteristiky jednotlivých hratelných exoskeletů. Asi není třeba dodávat, že BioWare mluví o důrazu na kooperaci a nutnosti využívání silných stránek jednotlivých typů výstroje.

A pokud vám ani to nestačí, nezbývá vám než počkat na přelom ledna a února. Předplatitelé hry se totiž mohou ke konci ledna vrhnout do speciálního VIP dema, které je má na jejich nákup pořádně navnadit. Zatím váhající hráči pak dostanou příležitost osahat Anthem s počátkem února. Obě dema budou totožná, ani jeden tábor tedy o nic nepřijde. Lze předpokládat, že těsně před vydáním dostanou příležitost i předplatitelé služby EA Access, vyzkoušet si hru tedy bude moct opravdu téměř každý.

JAK NA NOVÝ ROK

Co týden dal: "Šílenou" konzoli a duchy
i Zdroj: Hrej.cz

Jedním z příběhů loňského roku byl bezpochyby zrod online rozšíření post-apokalyptické série Fallout. Fallout 76 ukázal, že i takoví hráči milovaní mazáci jako Bethesda mohou dostat od hráčů pořádně nahubováno kvůli zoufalému technickému stavu své hry. Zdálo se, že většina problému byla bezpečně zažehnána a do nového roku hra vstoupí s jen trochu ušmudlaným štítem, změna data ale zřejmě přinesla další velké problémy.

Trochu překvapivě se na čas ze hry vytratily atomové bomby. Jeden z hratelnostních i příběhových pilířů hry prostě zmizel, a pravděpodobně se nejednalo o žádnou plánovanou tvůrčí recesi. Nakonec byly prý důvodem špatné resety kód a hotfix celou situaci napravil. Zda skutečně za problémy může změna letopočtu není jasné, u Falloutu 76 by nás ale překvapilo máloco.

TROCHU BLÁZNI

Co týden dal: "Šílenou" konzoli a duchy
i Zdroj: Hrej.cz

To, že nové konzole chystá Microsoft, Sony a dost možná i Nintendo je nasnadě. Že se do boje zapojují i jiní velcí hráči jako Nvidia, Steam nebo Atari také nepřekvapí. Pochopili bychom i případ, kdy by s nějakou vzpomínkou přišla pozapomenutá Sega nebo snad herní kolos EA. Překvapivě ale na tento penězmi prosáklý trh vyrazilo studio Slightly Mad. Britští tvůrci závodních titulů Project Cars a Shift.

Nová konzole s kódovým označením Mad Box by měla být tou nejsilnější na trhu a pravděpodobně bude poskytovat ideální prostředí pro hraní připravované závodní lahůdky Project Cars 3. Více o ní nevíme. Nejedná se nicméně o žádný zákulisní žblept, vývoj stroje potvrdil na Twitteru přímo výkonný ředitel studia Ian Bell. Důvodem má být příliš jednolitý trh, kde se tradičně o přízeň zákazníků perou tři nedosažitelní. S příslibem příznivé ceny a skutečně solidního výkonu je zřejmé, že Slightly Mad sebedůvěra (a snad i finance) rozhodně nechybí.

Zmiňovaný třetí díl vlajkové lodě studia by měl být průsečíkem jejich dosavadní tvorby. Zatímco Project Cars inklinoval spíše k rozmáchlé simulaci všech koutů motorsportu, podsérie značky Need for Speed byla vážněji pojatá arkádová exkurze na závodní okruhy řízlá typickou tuningovou kulturou. Project Cars 3 by měl nabídnout to nejlepší z obou stolů. Otázka je, v jakém světle se se výsledný mix ukáže a na jaké hráče zacílí.

HAJNÝ JE LESA PÁN

Co týden dal: "Šílenou" konzoli a duchy
i Zdroj: Hrej.cz

Společně s novým rokem se tradičně vrací i každoroční palčivá otázka. Jaké bude letošní Call of Duty? Po loňském úspěchu Treyarchu a jejich mírně revolučních Black Ops 4 přebírá štafetu studio Infinity Ward. A dost možná se po letech Ops a Warfare vrátí třetí, zatím nijak nevyužitá série, Ghosts. Temné univerzum, kde hraje prim svět značně pokřivený jadernými konflikty se hráčům příliš hluboko do srdce nevepsalo, Ghosts ale ve své době poutalo především “revolučně” zpracovaným psím společníkem a úsměvnou propagací inteligentních AI ryb.

Hrej.cz funguje ve své současné podobě už od roku 2004, redakční články tudíž zdobilo už 15 různých letopočtů a za ta léta se na webu stihl vystřídat nespočet (šéf)redaktorů a externistů. Věříme, že v současném složení náš tým vyhovuje i vašim herním potřebám a společně s námi prožijete nadcházející rok plný odhalení, očekávaných AAA pecek i nečekaných indie překvapení. Tak i v novém roce brázděte naše vlny, Hrejte s námi a za týden na shledanou!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama