Co týden dal: Metro a budoucnost Microsoftu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Metro a budoucnost Microsoftu

Co týden dal: Metro a budoucnost Microsoftu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

16. 12. 2018 17:00 1
Reklama

Letos předposlední týdenní souhrn už zavání skořicí a cukrovím. Kalendářní rok totiž pomalu spěje ke svému konci, veřejnost už zná oficiální vítěze některých anket o nejlepší hry roku a zraky všech se začínají upírat k roku nastávajícímu. Právě díky tomu nebyla ani v uplynulých sedmi dnech nouze o zajímavé zprávy z domova i světa. Třetí adventní Co týden dal právě startuje!

DO TUNELŮ

Co týden dal: Metro a budoucnost Microsoftu
i Zdroj: Hrej.cz

Série Metro je obzvlášť v tuzemsku velmi oblíbená. Atmosferická post-apokalyptická FPS ukrajinských 4A Gamessi kolem sebe od svého vydání v roce 2010 vybudovala oddanou fanouškovskou základnu. Částečně tvořenou fanoušky kultovní knižní předlohy, částečně příznivci kvalitních akčních her. I přes relativně komorní podmínky, za kterých hra vznikala, totiž vynikala parádní grafikou a nesmírně tíživým zpracováním Moskvy zdecimované jaderným konfliktem. Pokračování Last Light pak povedené herní prvky pilovalo k dokonalosti a dodnes patří k těm nejpohlednějším střílečkám na trhu. Knižní sága v mezičase vyvrcholila melancholickým třetím dílem (s notně šokujícími zvraty) a 4A Games se chystají s Arťomem do světa Dmitrije Gluchovského vypravit potřetí. Velmi úspěšně.

Třetí díl s podtitulem Exodus měl vyjít v neobyčejně nabitém konci února. Konkrétně se měl 22. prát o pozornost s očekávaným RPG Anthem, Sony exkluzivitou Days Gone a potížistou Crackdown 3. Světe div se, nakonec si to chudák Crackdown rozdá na férovku s novinkou od BioWare. Days Gone v SIE Bend nestíhají a počkají si až na duben. Ukrajinským úderníkům v maltském exilu jde naopak práce pěkně od ruky, Metro Exodus vyjde o týden dříve, než bylo v plánu. V současnosti hlásí autoři takzvaný “gold” stav, čili je hra po softwarové stránce hotová.

Jsme zvyklí spíše na opačný stav, kdy tvůrci své hry, klidně i několikanásobně, odkládají a 4A Games tak své fanoušky jistě potěšili. Na druhou stranu mělo Metro Exodus dle prapůvodních plánů vyjít už letos na podzim.

O mnoho pohnutější osud potkal filmové zpracování značky. Připravovaný snímek inspirovaný knižním a herním světem se totiž nesetkal s pochopením samotného spisovatele Gluchovského. Primárním problémem bylo (trochu nepochopitelné) přenesení děje do reálií amerického Washingtonu. Dle tvrzení scénáristy Fraziera by tak byl film stravitelnější pro zámořské publikum. Gluchovskij ale kontruje tím, že jeho svět a obyvatelé v něm reflektují společenské problémy evropské a především ruské společnosti. Jmenovitě se jedná o xenofobii a politické spory, které prostě v americkém podání nesplňují kritéria předlohy. Výsledek by byl dle jeho slov “příliš generický” a vytratil by se z něj onen působivý (post)sovětský feeling.

MIKROTRANSAKCE I NA DIVOKÉM ZÁPADĚ

Co týden dal: Metro a budoucnost Microsoftu
i Zdroj: Hrej.cz

Spuštění bety Online režimu Red Dead Redemption 2 doprovázely různé reakce hráčů. Někteří byli skutečně nadšeni netušenými možnostmi virtuálního divokého západu, nadšeně kradli koně a lovili lososy dynamitem, jiní však poukazovali na nevybalancovanou ekonomiku historických USA. Včetně autora článku tím naráželi na ukrutně vysoké ceny veškerého zboží v obchodech. Nu, betaverze tím dostála svého účelu a Rockstar Games ceny většiny artiklů notně zredukovali. Zároveň dosavadním hráčům nasypali do kapes něco zlaťáků navíc.

Pokud vám ale váš bankovní stav nestačí, můžete ho nově pořádně napumpovat  pomocí toho skutečného. Spuštění mikrotransakcí přineslo možnost nakoupit virtuální zlaté cihly, které nepřímo suplují hlavní herní měnu a umožňují nákup některých speciálních vylepšení a zrychlení postupu.

To samozřejmě nesou nelibě někteří klasičtí hráči, kteří by byli raději, kdyby musel cent po centu poctivě vydělávat každý hráč, nehledě na svou kreditní kartu. Podobným způsobem si ale můžete přilepšit i v GTA Online a bylo by jen překvapivé, kdyby Rockstar na takto spolehlivý zdroj financí zanevřeli.

MICROSOFT NA HRANĚ

Co týden dal: Metro a budoucnost Microsoftu
i Zdroj: Hrej.cz

Současná generace konzolové války zřejmě spěje do svého posledního klíčového roku. Prostřednictvím show The Game Awards tvář Xboxu Phil Spencer přinesl své tradiční upozornění, že příští rok Microsoft šlápne na plyn. Letos dokonce tímto tvrzením úplně nefabuloval. Redmontský gigant poctivě nakupoval a pod svá křídla získal řadu zkušených či talentovaných studií. Otázkou ale zůstává, zda je dokáže správně využít a konečně pořádně nakopnout svůj line-up, nebo dříve nezávislá studia po vzoru EA bolestivě potopí.

Z příštího roku Spencer vypichuje Crackdown 3 a Gears of War 5, první jmenovaný titul ale občas připomíná spíše kouli u nohy, které by se někde v koutku duše Microsoft (konečně) rád zbavil. Na druhé straně barikády již tradičně číhá celá řada velkých jmen. Po “sušším” roce (Marvel’s Spider-Man a God of War) by se zase PlayStationy 4 měly prohýbat pod nášupem ambiciózních titulů. Namátkou se můžeme těšit na Death Stranding, Days Gone a pravděpodobně i Ghost of Tsushima nebo The Last of Us II.

JEDNA KULKA STAČÍ

Co týden dal: Metro a budoucnost Microsoftu
i Zdroj: Hrej.cz

Rozhořčení fanoušci série Battlefield mají další důvod k nespokojenosti. Rozporuplný druhoválečný návrat s podtitulem V už tak budí emoce téměř nepřetržitě, švédští DICE ale hardcore hráčům nasypali další špetku soli do ran. V nové aktualizaci hry přibyla jistá úlitba nováčkům, totiž zvýšení hodnot nutných pro zabití protivníka. Ti, kteří se zbytečně často přimotávali do nepřátelské palby tak dostali o něco benevolentnější možnost utíkat, hovoří se o tom, že na zabití nepřítele je teď nutná další kulka. Původní stav ale příznivcům náročnější hry vyhovoval. Vyžadoval větší rozvahu a taktizování.

Do hry sice přibyl nový režim Conquest Core, který původní nastavení zachovává a tváří se jako první záchvěv snah o rozdělení hráčů do klasického a hardcore tábora. Současný stav ale v žádném případě není ideální a před tandemem EA/DICE stojí další náročná výzva.

 

Tento týden byl pro nás neobyčejně nabitý. Obsáhlý program vysílání završilo natáčení letošní INVAZE, která se nesla v neobvykle uvolněném a přátelském duchu. Fanouškovská část INVAZE se nezadržitelně blíží, dojde tím pádem i na vás, do té doby si ale můžete vychutnat pár zbývajících dnů předvánoční horečky. Tak zůstaňte s námi a i s miskou cukroví na klíně Hrejte s námi!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama