Čína zakazuje PUBG, Fortnite a další hry
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Čína zakazuje PUBG, Fortnite a další hry

Čína zakazuje PUBG, Fortnite a další hry

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

12. 12. 2018 10:35 15
Reklama

Venku je zima, obloha je stále vysoko, a Čína zakazuje další hry – aneb den jako každý jiný. Vypadá to, že nově založená čínská Komise pro zkoumání etiky online hraní si příliš neoblíbila žánr battle royale, velkou část z dvacítky nově zakázaných her totiž tvoří právě hry se zmenšující se mapou.

Důvod ale samozřejmě netkví v herních mechanismech, nýbrž v jiných prohřešcích, které se tamní komisi nepozdávají. Zkoumané hry rozdělila do dvou skupin – těch, které je nutné upravit, a těch, které rovnou zakazuje.

Úprava tedy čeká třeba League of Legends (příliš odhalené modely ženských postav, příděl odměn v závislosti na levelu, hrubé vyjadřování v chatu), Overwatch (herní vizuál podporuje nesprávné hodnoty, hrubé vyjadřování v chatu), Diablo 3 (hrubé vyjadřování v chatu, herní úkoly zahrnují podvádění) nebo World of Warcraft (příliš odhalené modely ženských postav, hrubé vyjadřování v chatu).

Hříchy dalších titulů jsou pak natolik závažné, že už jim nepomůže ani sebevětší úprava. Jedná se o výhradně battle royale tituly, a to v čele s PlayerUnknown’s Battlegrounds (násilí a krev), Fortnite (násilí a krev, vulgární obsah), H1Z1 (násilí a krev, vulgární obsah) nebo Paladins (příliš odhalené modely ženských postav, násilí a krev, vulgární obsah).

Čína zakazuje PUBG, Fortnite a další hry
i Zdroj: Hrej.cz

Paradoxem pak je, že některé ze zmíněných her již v minulosti byly do velké míry cenzurovány, přičemž například postavy v Diablu 3 se od těch našich liší opravdu znatelně. Celý seznam dvacítky hříšných her naleznete na Redditu, v současnosti jsou zatím všechny hratelné. Prodej devítky her, která byla komisí shledána za nevhodnou, pak pravděpodobně bude v blízké budoucnosti zakázán.

Uživatel ZeroWolfe547, který seznam přeložil do angličtiny, pak dává náhled i do pro nás nepochopitelných důvodů, které čínská komise uvedla. Tamější veřejnost je, samozřejmě za notného přispění panujícího režimu, velmi puritánská – kupříkladu natáčení, distribuce či držení pornografie je nelegální (vláda dokonce finančně odměňuje udavače), a televizní pořady jsou zakazovány, pokud v nich účinkující ženy disponují velkým výstřihem.

Přidělování odměn v závislosti na ranku postavy, které je zmíněno u League of Legends, je pak pravděpodobně špatné z toho důvodu, že podporuje třídní rozdíly. Stížnostmi na chatová okna zase úřady naznačují, že tvůrci nevěnovali dostatek úsilí k boji proti toxicitě, vulgarismům a politicky nekorektním projevům. V Číně totiž hry obvykle implementují celé seznamy neustále aktualizovaných cenzurovaných frází, které se svojí důsledností snaží o to, aby neproklouzlo ani jedno slovíčko, které režim označí za špatné.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama