Journey vyjde na PC. Epic Store láká penězi
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Journey vyjde na PC. Epic Store láká penězi

Journey vyjde na PC. Epic Store láká penězi

David Plecháček

David Plecháček

10. 12. 2018 11:26 11
Reklama

Opět bychom museli připomenout, že Fortnite měl být hřebíčkem do rakve skomírající společnosti, kterou nad vodou držel především vlastní engine. Jenže i když Fortnite opravdu zpočátku nenadchl, díky battle royale se stal neuvěřitelným zdrojem finančních prostředků. A tak mohl Epic přemýšlet, do čeho investovat. Výsledkem je Epic Store, alternativa Steamu, ale především je výsledkem stále rostoucí podpora ze strany vývojářů.

Rozjet vlastní digitální obchod není tak složité, velcí vydavatelé je pro své vlastní hry celkem pravidelně mají, ale Epic není zrovna firmou, která by na něm potřebovala distribuovat vlastní produkty. Namísto toho chce opravdu sebrat kus koláče hegemonímu Steamu a konkurovat především například GOGu a obdobně velkým službám prostřednictvím her, které mnohdy jinde nenajdete.

Základní filosofie zní hezky, nicméně jak víme, naplnit ji v praxi bývá obtížnější. Epicu se ale daří během prvních několika dní přesvědčovat, že s dostatečným množstvím peněz to nemusí být takový problém. Jednou z her, která bude exkluzivní pro Epic Store, a ruku v ruce i na PC, je Journey od thatgamecompany. Titul, který uhranul nespočet hráčů svou jednoduchou, ale přesto geniální náplní, vyšel nejprve na PlayStationu 3 a později i na současné generaci PS4. Kromě několika herních ocenění to autoři dotáhli až na nominaci Grammy, kterou se jim nicméně nepodařilo proměnit.

Journey není jediné. I další hry míří exkluzivně na Epic Store, nebo naopak s příchodem na něj dávají košem Valve a jeho Steamu. Tak například Satisfactory, hra, kterou si v budoucnu budete moci koupit na Epic Store, už na Steamu není. Genesis Alpha One bude pro změnu pro Epic časově exkluzivní, alespoň tak to vyplývá z vyjádření, které se na Steamu objevilo – vydavatelství Team17 potvrdilo, že „29. ledna 2019 (tedy v den, kdy hra vyjde) nevyjde na Steamu“. Rebel Galaxy Outlaw je podobný případ, jen vývojáři z Double Damage potvrdili, že jejich novinka vyjde „i jinde“ po 12 měsících.

Malé hry? Možná, na druhou stranu hovoříme jen o výčtu. Již The Game Awards ukázalo, že her, které se v obchodě objeví, bude mnohem více. A některé tam již exkluzivně jsou, například Hades od autorů Bastiona, nebo Ashen. Na otázku proč známe dokonce i odpověď – za vším je potřeba hledat peníze. Epic totiž vývojářům/vydavatelům nabízí výhodnější dělení peněz z prodeje her, Zatímco Valve nabízí poměr 70/30, Epic mnohem přívětivějších 88/12, jinými slovy, jen 12 procent z částky si uzme Epic, zbytek vývojáři.

Někteří už se nechali slyšet, že doufají, že se jedná o nový standard. Tento poměr byl a stále ještě je trnem v oku především nezávislým autorům, nicméně nabízí se otázka, jestli není lepší 70 procent z něčeho, než 88 procent z ničeho, respektive z mála, které Epic Store zatím nabízí. Hráčskou základnou ochotnou zaplatit se totiž stále Steamu rovnat nemůže...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama