Co týden dal: Ceny, překvapení, hry!
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Ceny, překvapení, hry!

Co týden dal: Ceny, překvapení, hry!

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

9. 12. 2018 17:00 2
Reklama

Jen málokdy příjemně rozechvěle očekáváme události hluboké noci. Ano, jsou tu půlnoční afterparty, silvestrovské oslavy nebo pozdní narození očekávaného potomka. Především jsou tu ale večerní zámořské show, na které si našinec prostě musí počkat do přelomu noci a rána. Jednu takovou přineslo uplynulých sedm dní, pojďme se (nejen) za ní nostalgickým okem ohlédnout.

CO SE TŘPYTÍ…

Co týden dal: Ceny, překvapení, hry!
i Zdroj: Hrej.cz

The Game Awards se překlenuly přes ranou, spíše fanouškovskou fázi každoroční akce a dospěly v obří show, která si nijak nezadá jak se svými herními bratříčky (E3 a Gamescom), tak i svými kulturními protějšky. Videoherní obdoba Cen akademie ale narozdíl od své filmové předlohy nepřináší navíc porci patosu a společenské kritiky. Tu supluje nášup herních trailerů a velkolepých odhalení. Kdyby nám někdo před lety řekl, že BioWare si pro oznámení pokračování jedné ze svých největších značek vybere právě udílení cen v režii novináře Geoffa Keighleyho, asi bychom si klepali na čelo. Ale realita?

První teaser k čtvrtému dílu velkolepé fantasy ságy Dragon Age rozzářil vyzdobené pódium Microsoft Theater v Los Angeles. A nebyl jediný. Geoff Keighley na své vysněné dítko přitáhl celou řadu velkých jmen. Výherce jednotlivých kategorií vyhlašoval Christoph Waltz či Jonah Hill, o živou hudbu se postaral mimo jiné Hans Zimmer a novinky odhalily týmy jako Hello Games, Obsidian Entertainment nebo Supergiant Games.

Zmínění tvůrci rozporuplného hitu No Man’s Sky přivezli ukázku stylové kreslené adventury The Last Campfire. Očividně kouzelná hra se opře především o prvek průzkumu, hlavní hrdina k němu využije drobnou loďku. Obsidian zase sází na své zkušenosti se sérií Fallout. Na hráči milovaný New Vegas navážou se sci-fi RPG The Outer Worlds. To spin-off post-apo série v mnohém připomíná, především retro stylizací.

Milovníkům hack’n’slash udělali radost Supergiant Games. Autoři Bastion a Pyre v připravované novince Hades vyrazí do komiksově laděného světa antického Řecka. A krev poteče proudem.

Asi největším jménem prezentovaným na pódiu bylo Far Cry. Oblíbená série francouzského giganta Ubisoft se vrací se svým tradičním mezipokračováním. Far Cry New Dawn historicky poprvé přímo naváže na předchozí díl. Závěrečný twist pátého dílu uvrhl svět do jaderné války, ze které vzešlo pestrobarevné běsnění rozdováděných frakcí. Nabídne něco více, než ostré snědé holčiny a záplavy růžové barvy?

Záplavy barev, konkrétně té krvavě rudé, ale rozhodně přinese Mortal Kombat 11. Pokračování brutální modly žánru bojovek opět slibuje souboje na život a na smrt, v úvodním traileru demonstrativně prolévají krev ikony série Scorpion a Raiden. Vybuchující hlavy a prokopnuté hrudníky nesmí chybět.

Dále se můžeme těšit na PC verzi The Stanley Parable nebo druhý díl Psychonauts, kultovního výtvoru génia Tima Schafera.

A to nejdůležitější? Soupeření o titul nejlepší hry roku mělo letos dva jasné favority. Red Dead Redemption 2 vyzval na souboj God of War. Westernový megahit nakonec titulu nejlepší hry nedosáhl, odnesl si ale rekordní čtyři vítězství v ostatních kategoriích. Dle hodnocení má nejlepší příběh, design zvuku, hudbu i herecké kvality. Umělecky zaujal Return of the Obra Dinn, pocitvě je postaráno o Fortnite a několik ocenění shrábla povedená nezávislá záležitost Celeste. Kategorii RPG ovládl Monster Hunter World, mezi bojovkami bodoval DragonBall FighterZ, s rodinou si odpočinete u Overcooked 2 a nejlepší závodění je zase Forza Horizon 4.  

Kratos si nakonec kromě skalpů bohů odnáší i cenu za nejlepší režii, akční adventuru a konečně nejlepší hru celkově. Bravo!

PROSTĚ PROTO

Co týden dal: Ceny, překvapení, hry!
i Zdroj: Hrej.cz

Just Cause 4 sliboval mnohé. Měl být větší, výbušnější, šílenější a extrémnější než jeho předchůdce, k masivním výbuchům totiž přibyly přírodní katastrofy a malebné středomořské souostroví vystřídaly kulisy jihoamerické džungle. Naše první dojmy ale příliš pozitivní nebyly. Graficky hra působí spíše zpátečnicky a nepřináší kdovíjak objevné mechaniky. Navíc se Just Cause 4 stalo další obětí snaživé warez scény. Dříve slavně neprolomitelné Denuvo totiž už dávno nepředstavuje žádnou hrozbu a zkušení crackeři zpřístupnili hru neplatičům bezprostředně po vydání.

BUDE TO… EPIC!

Co týden dal: Ceny, překvapení, hry!
i Zdroj: Hrej.cz

Přišlo vám někdy, že je v herním průmyslu málo klientů a e-shopů, nutných pro spouštění her od různých výrobců? Ano, nám taky ne, právě naopak. Studio Epic Games má ale opačný názor a do pořádně zahuštěného rybníku klientů přichází se svým vlastním výtvorem. Epic Games Store nechce nic menšího, než konkurovat neochvějnému králi Steamu. Pomoci mu k tomu má především velmi benevolentní přístup k financím tvůrců. Zatímco Steam si prý z tržeb svých “nájemníků” ukusuje zhruba 30 %, Epic hodlají vybírat příjemnějších 12 %.

Sesadit Steam z trůnu se jim podaří jen těžko. Střízlivější je spekulovat, zda se jim vůbec podaří udržet na trhu.

Do vánoc zbývají spíše dny než týdny. Důležité je, že podobné tvrzení platí i pro letošní ročník INVAZE. Nadešel tedy čas, rozmýšlet, které hry se letos umístí na nejvyšších příčkách našich vlastních žebříčků. Tak dohánějte resty, nakupujte (herní) dárky a i po zbytek roku 2018 Hrejte s námi!



Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama