Vyhoď vedení, radí MS zakladatel Obsidianu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Vyhoď vedení, radí MS zakladatel Obsidianu

Vyhoď vedení, radí MS zakladatel Obsidianu

David Plecháček

David Plecháček

12. 11. 2018 11:24 7
Reklama

Ještě jednou k Microsoftu a k událostem, které se týkají posledních dní. Jak víme, Microsoft kolem společnosti Obsidian kroužil dlouho, byť k oznámení nového first-party studia došlo až o víkendu. Jenže v určitém ohledu už není Obsidian tak silný, jako býval třeba bezprostředně po Pillars of Eternity. Tyranny bylo stejně jako druhé Pillars sice povedené, ale tolik hráčů si už nenašla ani jedna hra.

Těžkou soudit, jestli právě první Pillars of Eternity bylo završením té nejlepší éry. Najděte takovou dobu, když ve studiu vznikly hry jako KOTOR 2, Neverwinter Nights 2, Alpha Protocol, Fallout: New Vegas, Dungeon Siege 3, South Park: The Stick of Truth, a právě oba dva díly Pillars of Eternity nebo Tyranny. V každém případě je s většinou projektů spjaté jméno jedné legendy – Chrise Avelloneho.

Ten ale právě po prvním Pillars odešel. Obsidian tím přišel jednak o jednoho ze svých otců, ale také o člověka, který se už v Black Isle proslavit legendárními RPG, například druhým Falloutem, Planescape: Torment, nebo prvním Icewind Dale. Důvod nebyl dlouhou dobu znám, až jej ale letos sám Avellone prozradil v obsáhlém rozhovoru pro Tech Raptor. Ve zkratce za odchodem stálo vedení společnosti, počínaje samotným Feargusem Urquhartem, konče dalšími zodpovědnými lidmi v Obsidianu.

Situace je samozřejmě o něco složitější a zamotanější, nicméně z rozporů vedla jediná cesta – pryč. Na druhou stranu ale Avellone, zdá se, za sebou nezavřel dveře úplně. Ještě před oznámením novinky, že Obsidian (a InXile) míří pod Microsoft, Avellone Spencerovi radil: „Pořiď si vývojáře, ale vyhoď vedení.“

Jedním z argumentů mají být prodeje právě druhého dílu Pillars of Eternity. Fig totiž částečně odhalil, že za září, kdy se hry mělo prodat nejvíce kusů, se jí prodalo jen 110 tisíc kopií. Podobná RPG sice hráče mohou lákat i měsíce po vydání, ale i tak se jedná o výsledek, s nimiž v Obsidianu nemohou být spokojení.

A právě proto Avellone nabádá k uříznutí hlavy společnosti, jak se tak říká, a nastolení nového vedení. Pokud by k této situaci došlo, legendární autor by se nebránil návratu. Protože jak říká, stále to jádro tvoří zkušení a dobří vývojáři. Problém je ve vedení, které údajně „nemá rádo hry, ale jen peníze z nich“.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama