Co týden dal: Poslední střípky západu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Poslední střípky západu

Co týden dal: Poslední střípky západu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

21. 10. 2018 16:00
Reklama

Téma číslo jedna uplynulého týdne, respektive toho nadcházejícího, je zřejmě nasnadě. Red Dead Redemption 2 klepe na dveře a mezi posledními unikajícími detaily se jen těžko hledají informace z jiných koutů světa. O publicitu se ale pere i EA s kontroverzní singleplayerovou kampaní Battlefield V nebo domácí Warhorse Games. Nejzásadnější události uplynulého týdne si shrneme právě teď.

ČEKÁNÍ NA GODOTA

Co týden dal: Poslední střípky západu
i Zdroj: Hrej.cz

Red Dead Redemption 2 vychází za necelý týden. V dalším vydání Co týden dal se tedy budeme zabývat mnohem konkrétnějšími informacemi o této události podzimu. Zatím nám ale nezbývá nic jiného, než živě spekulovat. Studio Rockstar Games nás bohatě zásobilo informacemi, jedním z vděčných zdrojů byl rozhovor spoluzakladatele společnosti, Dana Housera, pro magazín Vulture. Houser mimojiné vysvětlil, proč už studio nevyužívá služeb filmových nebo hudebních hvězd a raději obsazuje méně známé hlasy. Důležitější ale bylo kontroverzní vyjádření na konto pracovní doby zaměstnanců. Dan se totiž pochlubil, že na hře někteří tvůrci v rámci takzvaného “crunche” (finálního tahu na branku těsně před vydáním hry) pracují až sto hodin týdně. To je samozřejmě daleko za hranicemi tradiční pracovní doby.

Houser sám později výrok uvedl na pravou míru a upozornil, že se tato pracovní doba týkala pouze úzkého okruhu scénáristů a jeho samotného. Navíc byla všechna tato práce dobrovolná. V reakci na tato prohlášení se i přes to rozhořel prostřednictvím sociálních sítí boj různých zaměstnanců společnosti. Především ti bývalí vzpomínají na “nelidské” podmínky “připomínající pistoli u hlavy”, naopak současní se ohrazují proti negativním ohlasům a ujišťují veřejnost, že pracují dobrovolně, střízlivé pracovní hodiny za skvělou finanční odměnu. Kde je pravda? Kdo ví. K celé situaci je ale třeba přistupovat skepticky, nikdo z nás vnitřní poměry firmy nezná a pracovní kultura v zámoří je svým způsobem odlišná od té naší.

Mimoto se ale můžeme kochat  úžasnými čísly. Kromě tisícových cifer podílejících se herců víme, že se můžeme těšit na více než 300 tisíc animací, půlmilion řádků dialogů nebo velmi hutnou základní příběhovou linku o tisících stran. Na druhou stranu by neměla hra být prvoplánovitým žroutem času. V celku prý zabere smysluplných 60 hodin času naplněných zajímavým obsahem. To vše vyžaduje solidní porci dat, minimálně PS4 verze tak k hráčům doputuje na dvou Blu-Ray discích. U tohoto moderního média se jedná o první podobný případ, dosud se nové tituly na jeden disk vecpaly. U verze pro Xbox podobný výstřelek zatím potvrzený není, technicky však lze předpokládat, že dopadne podobně.

Nezbývá nám než vychutnávat launch trailer a čekat na 26. října. Právě tehdy si naše PlayStation 4 a Xbox One Red Dead Redemption 2 umane. Na dlouho? Uvidíme.

DEUTSCHLAND, DEUTSCHLAND

Co týden dal: Poslední střípky západu
i Zdroj: Hrej.cz

Příběhová kampaň očekávaného FPS Battlefield V je zároveň esem v rukávu studia EA, i trnem v oku leckterého fanouška. Na rozdíl od konkurence se totiž vůbec nějakým singleplayerem Battlefield pyšní, jeho zpracování se ale úplně nelíbí některým příznivcům a především hráčům, bazírujícím na autenticitu zážitku. Především silné postavení žen nebo překrucování některých historických faktů vyvolává mezi fanoušky nevoli, nová generace War Stories ale vypadá minimálně zajímavě.

V sérii příběhů z druhé světové se nám dostane pod ruku celá řada roztodivných hrdinů v zajímavých prostředích. Vedle senegalského legionáře v barvách Francie tak uvidíme například britského kriminálníka pykajícího za své zločiny nebo Norskou odbojářku. Asi nejzajímavější jsou ale zkazky o závěrečné kapitole příběhu, kde se netradičně podíváme i na druhou stranu barikády, konkrétně do kokpitu jednoho z posledních zástupců tankové mašinérie třetí říše. Kapitola The Last Tiger ale rozhodně nebude žádnou říšskou ódou a hrdinským eposem. Právě naopak její skeptičtí hrdinové ideologicky zradí své barvy a očekávaná kontroverze zřejmě nebude na místě.

LÁSKY JEDNÉ…

Co týden dal: Poslední střípky západu
i Zdroj: Hrej.cz

Kingdom Come: Deliverance už je tu s námi nějaký ten pátek a přelomový počin týmu Warhorse Studios za tu dobu obohatilo jedno DLC. Podobně neortodoxní obsah přináší i jeho pokračovatel, balíček s příznačným názvem Amorous Adventures of Bold Hans Kapon, kde se stane vaším cílem srdce krásné dívčiny. Nikoliv však přímo vaším, ale vašeho svěřence Ptáčka, který po ruce sličné dcery řezníka baží. Vedle komplikovaného příběhu vychází i bezplatný update Tournament, který zpřístupňuje ikonické souboje o hodnotné ceny. Virtuální laškování vás přijde na zhruba 250 korun.

NE POLITICE

Co týden dal: Poslední střípky západu
i Zdroj: Hrej.cz

Vztah Ubisoftu a politické agitky je zdá se… komplikovaný. Francouzský gigant jasně popírá, že by se jeho hry nějakým způsobem vyjadřovaly k politickým tématům, i když se to tak na první pohled zdát může. Konkrétně dystopická vize budoucnosti v podobě Division 2 prý není žádnou predikcí směru, kterým se současná společnost řítí, ale čistá fantazie. Podobně zmíněná videoherní adaptace světa Avatar, postaveného na vztahu člověka k životnímu prostředí, na problematiku pouze poukazuje.

Ubisoft si tím zpevňuje půdu pod nohama, chtě nechtě si totiž musíme přiznat, že jejich hry se o světovou politiku otírají velmi často. Právě ústřední teroristický konflikt série Division nebo starší díly Assassin’s Creed vás nechaly přímo hýbat světovým děním a nabídly vám určitý náhled do toho, jak tamnější světy fungují. Ubisoft si ale stojí za tím, že jejich hry jsou apolitické.

Poslední před-Red Dead Redemption 2 souhrn je u konce. Posledních sedm dní nás příjemně naladilo, i přes očekávání jsme ale nezaháleli a zahálet nebudeme. I v příštím týdnu na čtenáře čeká nabitý program vysílání, články i čerstvé novinky. Tak se těšte s námi, a především, Hrejte s námi!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama