Microsoft zřejmě koupí studio Obsidian
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Microsoft zřejmě koupí studio Obsidian

Microsoft zřejmě koupí studio Obsidian

David Plecháček

David Plecháček

10. 10. 2018 09:20 11
Reklama

Microsoft se pomalu rozjel. Na letošní E3 oficiálně uznal, že mu chybí first-party studia, takže představil nákup větších či menších týmů, které se budou starat o pravidelnou zásobu těch největších a nejlepších her, ať už pro Xbox, nebo pro Windows 10. Jenže když se takový kolos rozjede, těžko se mu brzdí. Zdá se, že se společnost ze severoamerického Redmondu chystá k dalšímu nakupování. A blížící se Vánoce s tím nijak nesouvisí...

Microsoft je velice blízko k dohodě se studiem Obsidian. Magazínu Kotaku tuto informaci potvrdily tři blízké věrohodné zdroje, osoby, které mají přístup přímo k detailům spojeným s vyjednáváním. V tuto chvíli nevíme, jestli je dohoda mezi společnostmi stvrzená podpisem, a Kotaku připomíná, že spousta dohod v minulosti ztroskotala doslova za minutu dvanáct, ale problémům nic nenasvědčuje a zdá se, že Obsidiané míří do područí jedné z největších firem na světě.

„Je otázkou kdy, ne jestli vůbec,“ říká jeden ze zdrojů. Považujme tedy tento nákup za hotový. Microsoft tím pod svá křídla zařadil studio, které má ve svém repertoáru přímo výstavní kousky. V dobách své největší slávy se nezávislé studio postavilo například za pokračování hry Knighs of the Old Republic po studiu BioWare, stejně tak jako za pokračování jejich Neverwinter Nights. A pro Bethesdu zase vytvořilo v roce 2010 Fallout: New Vegas. Možná si též vzpomenete na Alpha Protocol nebo na South Park: The Stick of Truth. A to je jen zběžný výčet toho nejlepšího.

I přes to všechno se společnost dostala do obtíží a reálně hrozil její zánik. Ze spárů bankrotu ji vysvobodila kampaň na Kickstarteru s Pillars of Eternity. Po tomto staromilském RPG přišlo Tyranny a Pillars of Eternity II: Deadfire a dle slov Feargus Urquharta asi to nejlepší období vůbec, neboť mělo studio absolutní volnost v tom, co a kdy vlastně udělá.

Jenže vidina peněz a zajištění do budoucna je, zdá se, lákavější. Obě strany se nicméně shodně vyjádřily, že spekulace nebudou jakkoliv komentovat. Přesto všechno je tu hned několik zádrhelů. Na konci minulého roku totiž Obsidian Entertainment oznámilo dohodu, na jejíž základě vytvoří nové RPG ve spolupráci s vydavatelstvím Private Division, distribučním kanálem spadajícím pod 2K, které pomáhá financovat středně velké hry. Jak se k tomu Microsoft postaví samozřejmě zůstává otázkou. Jednou z možností je tuto dohodu vyplatit, druhou je nechat Obsidian své závazky splnit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama