To Leave je další hrou o psychické nemoci
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka To Leave je další hrou o psychické nemoci

To Leave je další hrou o psychické nemoci

David Plecháček

David Plecháček

8. 10. 2018 12:53
Reklama

Čím dospělejší je herní průmysl, tím dospělejší jsou i témata, o kterých hry pojednávají. V posledních letech se čím dál častěji dostávají do zájmu lidské nemoci. Z větších her jde především o Senuu z povedeného Hellblade, několik ocenění a výraznou stopu zanechala ale i hra That Dragon, Cancer.

Takové tituly jsou stále do jisté míry výjimečné tím, o co se pokouší, ale naštěstí se o těchto tématech hovoří čím dál častěji. Senua nebo příběh rodičů nevyléčitelně nemocného 12letého syna, kteří se kromě tragédie musí vyrovnat s depresemi nebo úzkostí, ukazuje, že hráči se podobných témat nebojí a že zcela jistě mají na trhu své místo, stejně tak jako mezi filmy a knihami. Další ne nepodobnou hrou je To Leave, novinka, která se soustředí na Harm, postavu trpící bipolární poruchou.

Za projektem stojí ekvádorské studio Freaky Creations. Co se týče hratelnosti, ta je od předchozích zmíněných titulů zcela odlišná. Harm prostřednictvím svých dveří může cestovat a zažívat u toho stavy, jako by si vzal drogu Ayaguasca. Díky ní může splnit svůj cíl – sklidit všechny duše domovského světa, díky čemuž mohou všechny opustit tento svět a dostat se do nebe.

Dveře vám toho ve finále tolik neumožňují. Díky dvěma rozměrům s nimi můžete letět pouze vlevo, vpravo, nebo samozřejmě nahoru směrem k nebi. Vaším úkolem je v každé úrovní posbírat Vibrance, jakousi energii/duše, zatímco se musíte vyhnout nástrahám, jinak Harm spadne.

Právě každý pád jej posílá zpět do tohoto světa, vyčerpaného a zoufalého, úplně s opačnými pocity, než které zažíval ve vzduchu.

Vývojáři říkají, že svou hrou chtěli vytvořit „digitální talisman, jehož prostřednictvím hráči zažijí čirou extázi, hněv a radost“. Jestli se to Jorge Blaciovi a dalším povedlo, to můžete už teď zjistit. Hra totiž nedávno vyšla na Steamu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama