Co týden dal: Překvapení z Bradavic
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Překvapení z Bradavic

Co týden dal: Překvapení z Bradavic

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

7. 10. 2018 16:00
Reklama

Naprosto netradičně se tradiční souhrn na týden odmlčel. Nehledejte za tím žádnou vědu, prostě nás okolnosti a problémy osobního i technického rázu zavalily ze všech stran a pravidelná rubrika si dala kratičký pohov. Teď jsme ale zpátky a v plné síle. Uplynulých sedm dní přineslo spoustu novinek, na své si přišli westernoví fajnšmekři nebo fanoušci Harryho Pottera. Naopak neveselá je situace u našich severovýchodních sousedů, autor kultovní knižní série Zaklínač se pouští do ostrého sporu s populárním studiem CD Projekt. Nu, vrhněme se na to.

ZPÁTKY DO BRADAVIC

Co týden dal: Překvapení z Bradavic
i Zdroj: Hrej.cz

Fenomén Harry Potter sice dosáhl svého vrcholu už před lety. Jeho síla je ale nezpochybnitelná a důkazem budiž pokračování filmové ságy Fantastická zvířata a kde je najít, chystané na letošní podzim. I v herním světě značka nespí, větším konzolím a PC se ale spíše vyhýbá a útočí především na mladší či casual hráče prostřednictvím mobilních platforem. O kvalitách a finanční politice těchto hříček bychom se samozřejmě mohli přít, mnohem zajímavější je ale úterní únik záběrů a informací ze zatím neodhaleného projektu z kouzelnického světa. Připravovanou novinku stále halí tlustá deka tajemství, na povrch ale vytanul například název. Dle dostupných informací by se open-world RPG mohlo nazývat Magic Awakened.

Ano, skutečně, je pravděpodobné, že se do Školy čar a kouzel v Bradavicích vrátíme v rámci akčního RPG, zřejmě s prvky otevřeného světa. Zajímavě zní i zasazení, v rámci světa se totiž vrátíme zpět v čase někdy do 19. století, dávno před události originální knižní ságy nebo například narození samotného Toma Raddlea. Úniky hovoří i o tvůrcích, vývoje by se pravděpodobně mělo zhostit studio Avalanche Software, stojící například za Disney Infinity nebo herními Cars.

SAPKOWSKI VS CD PROJEKT

Co týden dal: Překvapení z Bradavic
i Zdroj: Hrej.cz

Je až paradoxní, že člověkem, který na celém světě chová k oblíbené herní sérii Zaklínač největší odpor, je dost možná autor knižní předlohy. Samozřejmě je na místě nadsázka, polský spisovatel Andrzej Sapkowski ale skutečně není fanouškem svých úspěšných krajanů z CD Projekt RED. Problém zřejmě tkví v tom, že při vyjednávání o právech na herní zpracování si Sapkowski nechal vyplatit pouze decentní sumu a nevznesl žádné nároky na podíl ze zisku. V souvislosti s masivním úspěchem RPG trilogie ale působí tato částka více než směšně a Sapkowskiho právní zástupci vyrazili na zteč. Po studiu požadují desítky milionů polských zlotý (zhruba 350 milionů českých korun) a situace mezi oběma stranami je poměrně napjatá.

Vzniklého poprasku chytře využil Brandon Sanderson, úspěšný americký romanopisec a hvězda žánru fantasy. Známý je především díky hutné sáze Mistborn, právě ta by se dle jeho slov mohla stát cílem CD Projektu a za případné herní zpracování by si nenaúčtoval ani cent. To je samozřejmě spíše symoblické gesto, autor sám tvrdí, že se studio zaměří spíše na vlastní tvorbu. I tak si ale přišel na své a jeho jméno začalo o něco hlasitěji rezonovat internetem.

POŘÁDNÝ MACEK

Co týden dal: Překvapení z Bradavic
i Zdroj: Hrej.cz

Až vyjde Red Dead Redemption 2, herní svět se zhroutí do sebe, a většina lidí bude jen hrát a hrát. Na tom se asi shodneme. Už teď, zhruba tři týdny před vydáním, se ale tento veleočekávaný sequel hrne do médií s vervou pářícího se hřebce. Asi největší poprask vyvolaly minulý týden informace o velmi bujných rozměrech hry, druhé RDR si z disku vaší konzole uhryzne astronomických 105 gigabajtů prostoru. I díky tomu se v souvislosti se zveřejněnými snímky krabičky hry začalo spekulovat o možnosti vydání hry na vícero Blu-ray discích. To by byl v současné generaci digitálních nosičů vůbec první takový úkaz. Na druhou stranu jsme byli u předchůdců, CD a DVD, na podobné výstřelky relativně zvyklí.

Stejně tak jsme zvyklí tajit dech při sledování souvisejících trailerů, Rockstar nás ale opět překvapili. Druhý gameplay trailer  ukazuje akci, přestřelky a živý svět, a především vypadá naprosto fantasticky. Což by měla být silná stránka především Xbox One verze, běžící na posilněné konzoli Xbox One X. Právě tam by dle francouzského twitterového účtu Microsoftu měla hra běžet v nativním 4K  rozlišení. Určité formy 4K se zřejmě dočkají i majitelé PS4 Pro, výkonu nakopnutějšího japonského stroje ale bude hra využívat jinými způsoby. HDR samozřejmě nabídnou všechny modely konzolí, vyjma prapůvodního Xbox One.

O pověstném smyslu pro detail tvůrců hry navíc svědčí vylepšená mechanika koní. Váš (ne)věrný oř k vám nově bude cítit podstatně komplexnější škálu emocí a po pár minutách jízdy z divokého mustanga nebude automaticky poslušný tank.

IN MEMORIAM TELLTALE

Co týden dal: Překvapení z Bradavic
i Zdroj: Hrej.cz

Neslavný konec studia Telltale pokračuje. Původní masivní propouštění přežila pouze skromná skupinka tvůrců, zodpovědných za dokončení Minecraft projektu pro Netflix. Zdá se ale, že i tato dřeň se stává minulostí. Rachel Noel, jedna ze zbývajících částí dříve úspěšné společnosti, na Twitteru oznámila, že došlo k dalšímu propouštění. Kolik lidí ještě pod hlavičkou Telltale zůstává není známo, asi nejvrtkavější osud ale čekal sérii The Walking Dead. Ledaže…

By se do situace vložil tým Skybound Games. Skupina založená Robertem Kirkmanem, samotným tvůrcem původního komiksu, se s Telltale Games domluvila na dokončení příběhu Clementine. Závěrečná sezóna adventurní adaptace kultovní zombárny tak zřejmě nakonec spatří světlo světa.

NEJSOU PRACHY

Co týden dal: Překvapení z Bradavic
i Zdroj: Hrej.cz

Ubisoft je gigantem, kterého bychom si s problémem nedostatku financí rozhodně nespojovali. Francouzský vydavatel by byl zřejmě svými prostředky schopen utáhnout libovolně rozsáhlý projekt, i tak jsou prý hlavním důvodem neexistence očekávaného pokračování špionážní akce Splinter Cell finanční priority. Do jaké míry se tato tvrzení zakládají na pravdě, a zda skutečně vedle Division 2, Starlink: Battle of Atlas, série Assassin’s Creed a Beyond Good & Evil 2 neexistuje místo pro návrat Sama Fishera je otázkou.

Další otázky si ale zodpovíme až za týden. Tento první říjnový můžeme spokojeně uzavřít. Čeká na nás krásné období plné krásných her, všechno ale přeci jen zastiňuje ta představa zlověstně tiché pouště, halasu linoucího se ze saloonu a koltů proklatě nízko u pasu… Však už to znáte. I příští týden Hrejte s námi!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama