Sapkowski chce po CDPR podíl ze zisku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sapkowski chce po CDPR podíl ze zisku

Sapkowski chce po CDPR podíl ze zisku

Pavel Makal

Pavel Makal

2. 10. 2018 15:05 40
Reklama

Herní série Zaklínač si získala srdce milionů hráčů po celém světě, ale známe minimálně jednoho člověka, který jí tak úplně nemůže přijít na jméno. A ne, nemám teď na mysli jednoho bývalého frekventovaného návštěvníka našich diskuzí. Řeč je o Andreji Sapkowském, autorovi knižní předlohy. Ten se na konto her opakovaně vyjádřil nelichotivě a zmínil, že profitují z jeho slávy.

Těžko říct, jakou míru viny na tom nese poněkud neuvážený způsob, jakým Sapkowski poskytl práva na herní adaptaci. Nechal si totiž vyplatit předem stanovenou sumu, namísto toho, aby se dohodl na podílech z prodejů. Díky úspěchu série je zřejmé, že částka, kterou dostal, je ve srovnání s jejími prodeji poněkud neadekvátní. Sapkowski se ale nevzdává a po CD Projektu požaduje další peníze. Ten si to ale nenechává jen tak líbit.

Polská společnost dostala od právní firmy, zastupující slavného spisovatele, dopis, v němž Sapkowski požaduje částku 60 milionů polských zlotých (tedy zhruba 16 milionů dolarů). Dopis tvrdí, že Sapkowskému náleží apanáž ve výši mezi 5 až 15 procenty zisku. CD Projekt ve své odpovědi zmiňuje, že vyslovené požadavky nemají žádný právní základ, ať už co se týče meritu věci nebo požadované částky. Firma si stojí za tím, že práva od Sapkowského získala legitimním a legálním způsobem a veškeré své závazky vůči spisovateli dodržela.

Navíc dodává, že je odhodlána udržet se Sapkowským i nadále korektní vztahy a pokusí se co nejlépe nastalou situaci vyřešit. Řešení ale musí být v souladu s předchozími dohodami a musí být přijatelné pro obě strany. Celý dokument, který spisovatelovi právní zástupci CD Projektu poslali, si můžete přečíst zde. Myslíte, že by CD Projekt měl Sapkowskému finanční prostředky poskytnout, nebo by se měl spisovatel spokojit s původní smlouvou a faktem, že úspěch hry se určitě kladně podepsal i na prodejích jeho díla? Dejte nám vědět v komentářích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama