Oficiální benchmarky nových Nvidia karet
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Oficiální benchmarky nových Nvidia karet

Oficiální benchmarky nových Nvidia karet

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

16. 9. 2018 11:10 17
Reklama

Představení nové generace herních grafických karet od Nvidie proběhlo před několika týdny na Gamescomu, nicméně od té doby se na nás valila jen hromada více či méně přesných tipů, odhadů a nicneříkajících grafů, popisujících výkon generace RTX. Teď se nám však konečně do rukou dostaly opravdová čísla, jak si tedy karty stojí oproti předchozím modelům?

Oficiální benchmarky nových Nvidia karet
i Zdroj: Hrej.cz

Hned na úvod je třeba poznamenat, že grafy pochází přímo od Nvidie, musíme je tedy brát s rezervou. Opravdových nezávislých testů se dočkáme přesně za tři dny, ty Nvidií zveřejněné však všeobecně odpovídají původním odhadům, kdy je RTX 2080 v průměru asi o 44 procent výkonnější než GTX 1080, rozdíl mezi Ti verzemi je pak přibližně o procento nižší.

Výkonový rozdíl pak velmi zhruba ospravedlňuje cenové rozdíly, kdy nejlevnější dvouventilátorové GTX 1080 momentálně začínají na 13 tisících – nová generace zatím vyjde minimálně na 22 tisíc. Jednoduchou matematikou zjistíme, že karty RTX stojí zhruba o 20 % víc, než by při zachování stejného poměru cena/výkon stát měly, uvidíme tedy, jestli se ceny udrží na podobných hladinách, nebo brzy klesnou.

Oficiální benchmarky nových Nvidia karet
i Zdroj: Hrej.cz

Díky momentální neschopnosti AMD nabídnout ve vyšší výkonové třídě schopnou konkurenci si totiž Nvidia diktuje ceny, na které zákazníci, shánějící opravdu výkonný herní počítač, musí chtě nechtě přistoupit. Dle našich kalkulací totiž podobná zhruba dvacetiprocentní přirážka čeká i na RTX 2070, bude však zajímavé sledovat situaci u budoucí RTX 2060, která bude na rozdíl od svých výkonnějších bratříčků muset minimálně v poměru cena/výkon bojovat proti poměrně oblíbeným kartám RX 580 od AMD.

Jinak si troufáme věštit, že se cenového poklesu dočkáme až v případě úspěšného uvedení herních grafik od AMD, postavených na 7nm procesu. K tomu by mělo dojít v průběhu příštího roku, uvidíme tedy, jak bude situace na trhu grafických karet vypadat tehdy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama