Co týden dal: Pořádnou pavoučí horečku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Pořádnou pavoučí horečku

Co týden dal: Pořádnou pavoučí horečku

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

9. 9. 2018 16:00 2
Reklama

Konečně je to tady. Od oné památné show Sony uběhly více než dva roky a hvězdný ansámbl působivých titulů konečně dospívá k finiši. První vlaštovkou je Spider-Man, jedno z tehdejších překvapení a jedna z nejočekávanějších her letošního roku. Není tak divu, že si vycházející pavoučí hrdina ukradl tento týden většinu pozornosti. Na druhou stranu neměl tak tvrdou konkurenci, na velké novinky a odhalení posledních sedm dní bohatých skutečně nebylo. Školní rok konečně začal, pojďme si tedy rychle zopakovat, co hýbalo světem posledních dní.

SPIDEY NA SCÉNĚ

Co týden dal: Pořádnou pavoučí horečku
i Zdroj: Hrej.cz

Pavoučí muž je v komiksové kultuře více než kultovní postavou. Vedle Supermana nebo Batmana patří k těm bezesporu nejikoničtějším a nejprofláklejším borcům, ke štěstí mu přitom stačí jen nadlidsky výkonný biceps, strojky na střílení pavučin a uplý latexový obleček. Na plátnech kin byl právě Spider-Man průkopníkem nového tisíciletí a pavoučí trilogie odstartovala současnou superhrdinskou horečku, ve světě her ho ale stále zatloukal do země jeho temnější gothamský kolega. Přitom herních Spider-Manů vyšla celá řada, kvalita titulů ale lehce kolísala a dlouhá léta se tak držel na vrcholu oblíbený Spider-Man 2 z roku 2004. Až dosud?

Spider-Man od Insomniac Games dozajista je kvalitní hrou. Zároveň je hrou velmi pohlednou, ostatně od jeho vydání můj Twitter zaplavují efektní screeny z virtuálního Manhattanu. Pavel nicméně udržel emoce na uzdě a Spidey si plný kotel nevysloužil, z velice obsáhlé recenze si odnáší čtyři bodíky. I tohle velkolepé dobrodružství má své mouchy a i přes bohatý obsah spatřuje Pavel ve hře nevyužitý potenciál. Tak třeba v pokračování.

Spider-Man ale vyvolával emoce ještě před svým vydáním. Kromě úsměvné kauzy ohledně “grafického downgradu” spočívajícího v odstraněné louži především tím, že oznámení prvního DLC přišlo dříve, než první hráči měli šanci spustit hru. The Heist nabídne Black Cat, agilní hrdinku s lehce smíšenými úmysly, zatím tedy nevíme na jakou stranu zákona se postaví. Už nyní ale stihla pobouřit skalní fanoušky komiksů, v originálních dílech totiž jaksi… přitahovala více pozornosti svými přednostmi. O ňadrech ženských postav v superhrdinských titulech by šlo napsat hodně odstavců, Black Cat ale tentokrát nechala odhalující dekolt doma v šuplíku. DLC samozřejmě přinese i nové oblečky pro samotného Spider-Mana, zklamáním jsou však pro hráče, kteří touží po dalším průzkumu New Yorku. Vývojáři s rozšiřováním do dalších čtvrtí nepočítají.

TVŮJ GERALT MÁ ZNÁMÝ HLAS (A TVÁŘ)

Co týden dal: Pořádnou pavoučí horečku
i Zdroj: Hrej.cz

Seriálové zpracování dobrodružství Geralta z Rivie patří k těm nejdiskutovanějším novinkám, Netflix ale trousí drobky informací poměrně střízlivě. Alespoň konečně víme, kdo se do špinavých zaklínačských bot obuje. A možná trochu překvapivě je to skutečná hvězda nejvyššího formátu, role Geralta se dle tvůrců, webu IMDB i Instagramu herce samotného zhostí Henry Cavill. Mohutný elegán (kterému kritici vytýkají, že je tak trochu kožený a nevýrazný) je v současnosti známý především svým ztvárněním filmového Supermana. Se stříbrným mečem se bude nový zrůdobijec jistě ohánět stejně efektně, jako s kusy paneláků při vraždění Batmana. Snad jen doufejme, že polovina rozpočtu zase nepadne na digitální odstranění Cavillova kníru.

Logicky není všem obsazení neslovanského playboye úplně po chuti. Vždyť knižní i herní Geralt místo hezkého obličeje a vyrýsovaného těla raději zapojuje důvtip, charisma a spíše hrůzostrašný zjev. Lauren Hissrich, šéfka projektu, si ale za tímto rozhodnutím stojí. Její srdceryvný článek zmiňuje spoustu duševních spojení, my si raději počkáme na skutečné záběry a pevně věříme, že nás o pravdě přesvědčí sám Cavill. Kdo ví, třeba už příští rok.

POD PĚTI KRUHY

Co týden dal: Pořádnou pavoučí horečku
i Zdroj: Hrej.cz

Ožehavé téma her a esportů jako regulérních disciplín na Olympijských hrách se dostává do dalšího kola. V posledních měsících se nebezpečí, že za vlajkonoši jednotlivých států poběží i hráči Overwatche nebo DOTA stávalo poměrně reálným, podporovatelům nápadu ale zatnul tipec Thomas Bach, samotný prezident Mezinárodního olympijského výboru. Tento muž zřejmě není nijak skalním fanouškem hraní obecně, myšlenka esportu pod kruhy mu nicméně přijde zcestná. Argumentuje především brutalitou, glorifikací a přílišným zaměřením na vraždění lidí. Střílečky nesrovnává ani s bojovými sporty, prostě je nepovažuje za “civilizované vyobrazení boje mezi lidmi”.

O zcestnosti podobných názorů na tak vysokých místech můžeme jen polemizovat, jasné každopádně je, že hry mají ještě na pár let utrum.

A my také, nejvyšší čas aktuální týden ukončit. Prohoupali jsme se až k nedělnímu večeru a čeká na nás další náročný týden (doufejme) plný novinek, odhalení a překvapení. Tak za sedm dní zase, cvičky s sebou a Hrejte s námi!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama