Jaké budou dopady Brexitu na britské hry?
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Jaké budou dopady Brexitu na britské hry?

Jaké budou dopady Brexitu na britské hry?

Marek Selinger

Marek Selinger

16. 8. 2018 14:40 11
Reklama

Už tomu jsou více než dva roky, co si občané Spojeného království odhlasovali odchod své země z Evropské unie, a byť výsledek hlasování byl velice těsný, vláda tehdejšího ministerského předsedy Davida Camerona se zavázala referendum respektovat. Od té doby se rozjela složitá jednání ohledně rozchodu s EU, která stále nemají konce a v médiích se neustále spekuluje, jaké všechny dopady bude Brexit mít. Jedním z nich by mohlo být i to, jak se změní britský herní průmysl v následujících letech.

Dost hlasitě se v tomto případě projevilo hnutí Games4EU, které již při samotném hlasování deklarovalo, že je jednoznačně pro možnost setrvání Velké Británie ve strukturách evropské osmadvacítky. Toto uskupení nyní spustilo kampaň, která má upozornit na možné negativní dopady Brexitu na britská herní studia. Inspirací pro zvýšenou aktivitu tohoto hnutí byl průzkum mezi ostrovními herními vývojáři, podle něhož až 80 % zdejších lidí zabývající se vývojem her hlasovalo pro setrvání země v EU. Games4EU si nyní dává za cíl pomáhat jim nehledě na to, jestli země královny Alžběty II. z tohoto evropského uskupení odejde, či nikoliv. Podle zástupců hnutí by bylo nejlepší, s ohledem na ekonomickou, kulturní i videoherní stránku věci, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii, nebo případně s ní zůstala v co nejbližším kontaktu. Odmítají tedy variantu tzv. hard Brexitu, který by zemi vyloučil z jednotného trhu a znamenal nutnost navázání veškerých obchodních smluv nanovo, což by trvalo několik dalších let. Z toho by vyplývaly velké ekonomické ztráty pro celou zemi.

Podle hnutí odchod Velké Británie zemi trvale poškodí, stačí si vzpomenout, jak těžké bylo pro tuto monarchii do Evropské unie vstoupit. Její vstup dlouho blokoval tehdejší francouzský prezident Charles de Gaulle, přičemž země se stala součástí tehdy ještě Evropského společenství až na počátku 70. let. Podle Games4EU bude Brexit znamenat odchodu talentovaných vývojářů pryč ze země, absenci důležité platformy pro diskuzi či zvýšení šance na ztrátu pozice herního vývojáře jako takového. Nicméně všechny dopady Brexitu zůstávají zahaleny rouškou tajemství a až za pár let se opravdu dozvíme, jaké důsledky bude mít tato událost na celou Velkou Británii, potažmo i tamější herní průmysl. Ten je v celé Evropě druhý největší hned za Německem, působí tu více než dva a půl tisíce herních studií. Těmi největšími jsou Rockstar North působící ve skotském Edinburghu, experti na závodní hry v podobě Codemasters či Microsoftem nedávno koupení Ninja Theory.

A co říkáte na celou situaci ohledně dopadů Brexitu na britské vývojáře vy? Najde se mezi čtenáři někdo, kdo trvale žije ve Velké Británie a sdílel by s námi svůj pohled na věc? Dejte nám případně vědět, co si o celé situaci myslíte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama