Baba Yetu zazněla v America's Got Talent
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Baba Yetu zazněla v America's Got Talent

Baba Yetu zazněla v America's Got Talent

David Plecháček

David Plecháček

30. 7. 2018 13:41 1
Reklama

Hráli jste někdy Civilizaci? Jestli ne, měli byste to napravit. Legendární série brzy oslaví třicet let. Když hra poprvé vyšla, bylo Christopheru Tinovi 15 let. Pokud se ptáte, proč hovořím o něm a ne o Sidovi Meierovi, s nímž je Civilization nerozlučně spjatá, tak věřte, že Tin pro ni vytváří hudbu. Pokud jste našimi posluchači/diváky, tu nejznámější píseň, která jej proslavila, jste slyšeli, i když jste Civilizaci nehráli.

Nachází se ve čtvrtém dílu, který vyšel v roce 2005. Byl to první díl, na kterém se Tin na pozvání Sorena Johnsona podílel. Tin odpověděl s písní Baba Yetu, jež se stala enormně populární i nad rámec videohry a videoher obecně. První živé vystoupení chorálové svahilsky zpívané písně proběhlo v roce 2006, od té doby zazněla po celém světě včetně známé Carnegie Hall.

Před několika dny zazněla ale možná na místě, odkud mohla proudit snad k nejvíce divákům najednou. Ani vyprodané haly se nemohou rovnat dosahu, který by se byť jen přiblížil sledovanosti už třinácté řady America's Got Talent. Tam ji uvedl sbor Angel City Chorale a od Olivie Munn, jedné z porotkyní, si vysloužil tzv. Golden Buzzer, který daného účastníke rovnou posouvá do finále soutěže.

To už je ale z Baba Yetu pro kritiky dávnou známou písničkou. V roce 2011, když Baba Yetu vyšla s dalšími skladbami na albu Calling All Dawns, byl Christopher Tin nominován na cenu Grammy jako první umělec s písni z videohry a jako první tuto cenu za Nejlepší instrumentální skladbu doprovázenou vokály proměnil.

V prozatím posledním díle se Tin k Civilizaci, která jej proslavila, vrátil. V roce 2016 byla titulní písní skladba Sogno di Volare, a kdo ví, jestli si ji Angel City Chorale nevyberou jako další titul, s nímž se pokusí dobýt Ameriku. Pokud vás ale zajímá ono vystoupení, můžete se na něj podívat. A nebo si poslechnout předchozí hPody, v nichž Baba Yetu nazpíval s kytarou Tomus alias Tomáš Krajča.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama