Videohry se možná objeví na LOH v Paříži
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Videohry se možná objeví na LOH v Paříži

Videohry se možná objeví na LOH v Paříži

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

23. 7. 2018 13:00 26
Reklama

Mluví se o tom již léta, nově se však začaly podnikat důležité kroky v jejich prospěch. O čem že je řeč? Přeci o e-sportech, které by se své vlastní olympijské disciplíny mohly dočkat už v roce 2024 na Letních olympijských hrách v Paříži.

O tom, zdali jsou vlastně e-sporty opravdovými sporty, se diskutuje snad od doby, kdy se této virtuální „zábavě“ poprvé dopřála trocha mediální pozornosti. Vypadá to však, že Mezinárodní olympijský výbor a Sport Accord (zastřešující organizace pro všechny mezinárodní sportovní federace) proti takovému zařazení mnoho nenamítají, a jsou ochotni o přítomnosti e-sportů na Olympiádě jednat.

První takové jednání proběhlo minulý rok na olympijském summitu, kde se MOV poprvé radilo se samotnou herní komunitou, k další diskuzi pak došlo tento víkend. V rámci eSports fóra se v Lausanne ve Švýcarsku kromě výše zmíněných organizací vyjádřilo více než 150 lidí z herního průmyslu, mezi nimiž nechyběli ani profesionální hráči.

Ačkoliv ani jedno z již proběhnutých sezení neznamená definitivní zelenou pro e-sporty, diskuze by měly pokračovat. K situaci se vyjádřil i sportovní ředitel MOV, Kit McConnell, přičemž zdůraznil, že ačkoliv bylo fórum velkým přínosem, na OH se ani v případě budoucího zahrnutí e-sportů neobjeví takové tituly, které by se neslučovaly s duchem a hodnotami olympijských her.

Obdobná slova jsme minulý rok slyšeli také od prezidenta MOV, Thomase Bacha. Pokud se tedy těšíte, až si během olympiády přepnete přenos na zápas v Counter-Strike, budeme vás pravděpodobně muset zklamat. Seznam disciplín pro pro LOH 2024 začne nabírat kontury příští rok, oficiálně pak bude oznámen po LOH 2020 v Tokyu.

A jaký je váš názor, drazí čtenáři? Patří e-sporty mezi sporty a zaslouží si místo na olympijských hrách?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama