Nvidia představila výhody G-sync a HDR
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Nvidia představila výhody G-sync a HDR

Nvidia představila výhody G-sync a HDR

Pavel Makal

Pavel Makal

20. 7. 2018 17:30 7
Reklama

Technologie HDR není ničím novým a na poli televizí už poměrně zdomácněla. Ostatně prakticky všechny konzole současné generace s výjimkou první revize Xboxu One a Switche ji podporují a hry díky ní vypadají daleko lépe. Situace na poli monitorů je ale výrazně jiná, HDR nepatří mezi obvykle implementované technologie. Pokrok je ale nezastavitelný a nějaké ty modely už jsou na světě. Jeden takový nám byl představen v rámci úterního eventu Obraz jako víno.

Řeč je o modelu Asus ROG Swift PG27UQ. Tenhle kousek sice nepatří mezi největší obrazovky, zato se ale pyšní skutečně nadstandardní výbavou – IPS panel s 4K rozlišením, odezva 4 ms, frekvence 144Hz, HDR a samozřejmě i technogie G-Sync. LED podsvícení navíc nezajišťuje jediný panel, ale je dynamický řízeno 384 diodami. Je zřejmé, že zejména kombinace 4K a 144Hz je v prozatímních podmínkách značný overkill, jak ale během prezentace uvedl Igor Staněk, technický produktový manažer Nvidie, jedná se o investici do budoucnosti, přeci jen si monitor nekupujete každý rok.

Jak už ale bylo zmíněno na začátku, hlavními body programu bylo jednak vyzdvihnutí funkce G-sync, která dynamicky srovnává obnovovací frekvenci monitoru s herním výkonem tak, aby došlo k dosažení co nejplynulejší hratelnosti, a jednak technologie HDR. Ta byla prezentována na PC verzích her Final Fantasy XV a Destiny 2. Ačkoli jsem obě hry hrál jak na Xboxu One X na TV s HDR, tak na PC s monitorem bez této technologie, srovnání totožné scény v reálném čase na dvou počítačích s HDR/SDR monitory dokázalo, jak hluboký vliv má tato technologie na celkovou atmosféru a realistické podání. Srovnání probíhalo mezi výše zmíněným monitorem a modelem ROG Swift PG27AQ. Detaily obou zařízení naleznete v galerii pod článkem.

Má to ale jednu znatelnou nevýhodu, kterou v současné době představuje cena. Ta se totiž v případě modelu ROG Swift PG27UQ v současné době pohybuje kolem 65 tisíc korun, jde tedy o hardware pro opravdové nadšence a hráče, kteří musejí mít skutečně to nejlepší bez ohledu na cenu. My bychom se k monitoru měli v dohledné době dostat, očekávejte tedy naše podrobnější dojmy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama