Události íránské revoluce i na konzolích
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Události íránské revoluce i na konzolích

Události íránské revoluce i na konzolích

Marek Selinger

Marek Selinger

18. 7. 2018 10:11
Reklama

Věříme, že spoustě z vás něco řekne jméno Rúholláha Chomejního, otce islámské revoluce, která se odehrála v roce 1979 v Íránu. Tato změna režimu se i z dnešního pohledu zdá jako velice důležitou politickou i geopolitickou událostí pro celou oblast Blízkého východu, proto vítáme, že se na ní budeme moci podívat i z videoherního hlediska ve hře 1979 Revolution: Black Friday.

Ta původně vyšla již před více než dvěma lety na PC, nyní se tedy konečně podívá na PS4, Xbox One i Nintendo Switch, a to již dokonce velmi brzy – vydání je naplánováno na 31. července. Ve své podstatě je hra adventurou moderního střihu, kdy vývojáři našli inspiraci u Telltale. Během hraní budeme sledovat průběh revoluce očima fotografa Rezy Shiraziho, který se do Teheránu vrací právě v prvopočátcích převratu. Budeme dělat klíčová rozhodnutí, která ovlivní nejen Rezu samotného, ale i jeho nejbližší okolí.

Dělat hru s politickým podtextem není ze své podstaty úplně nejjednodušší, každá strana sporu má na událost svůj pohled. Ten svůj nabízí vývojáři ze studia iNK Studios, ve kterém pracují lidé, kteří byli přímými svědky revoluce. Jedním takovým byl Navid Khonsari, který byl nucen na základě vývoje v Íránu svou rodinou zemi opustit a najít nový domov v Kanadě. Po více než 35 letech od tohoto zážitku zpracoval své vzpomínky právě do hry 1979 Revolution: Black Friday.

Samozřejmě se nejedná pouze o Khonsariho pohled na věc, hra se snaží k tématu přistupovat neutrálně, i proto vývojáři vyzpovídali dalších více než 40 lidí, kteří měli s děním v tehdejším Íránu co dočinění. Jednalo se například o vysokoškolské učitele, ale i vězně, které uvěznil jak původní režim Muhammada Rezy Pahlavího, tak i ten nastupující Rúholláha Chomejního. Z podstaty věci se ke hře musely vyjádřit i současné íránské autority, přičemž tak učinily velice prostě – hru zakázaly na území své země prodávat s tím, že se jedná o americkou propagandu.

Titul si dnes drží na Metacriticu průměrné hodnocení 80 bodů ze sta, a pokud vše půjde tak jak má, můžete se na začátku srpna těšit i naší recenzi právě konzolové verze.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama