Tencent proti Steamu. WeGame jde na západ
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Tencent proti Steamu. WeGame jde na západ

Tencent proti Steamu. WeGame jde na západ

David Plecháček

David Plecháček

11. 7. 2018 11:22 5
Reklama

Obvykle by asi následovala rekapitulace, ale věříme, že není potřeba. Steam je hegemon, a i když existují služby, které se snaží jeho vládu narušit, nedaří se jim tak, aby ji alespoň ohrozily. Nejblíže je tomu CD Projekt, respektive jeho portál GOG. Do hry se nicméně hlásí i původem další vydavatel, s mnohem větším zázemím, kapitálem a možnostmi, než které mají za naší severní hranicí. Čínský Tencent.

I Tencent je hegemon, jen trochu jinde. Čínská společnost velice rychle vyrostla v jednoho z největších hráčů ve videoherním světě, jen je její vliv nejpatrnější právě na východě. Tencent, stejně jako Valve nebo již zmínění Poláci, má svůj digitální herní obchod, loni rebrandovaný pod názvem WeGame, u nás na západním trhu ale zatím dostupný není. Jak ale asi tušíte, to se již brzy změní.

Do jisté míry si za konkurenci může Steam sám. Zdá se, že Tencent reaguje na oficiální oznámení zástupců Valve o launchi čínské verze jejich obchodu. Samozřejmě Steam v Číně funguje už nějakou dobu, byť se jednalo spíše o šedou zónu. Státním režimem posvěcená verze ale přinese Steam k mnohem většímu publiku, než dosud. A to by dominantní roli Tencentu mohlo na tomto trhu oslabit, ne-li přímo zničit.

Zpět k Tencentu: čínská politika mu samozřejmě svazuje ruce a tak jeho katalog čítá relativně chudou nabídku her. Spolu se svými vlastními produkty nabízí všehovšudy kolem 220 her. To není mnoho, se Steamem se to samozřejmě nemůže rovnat. Platforma WeGame ale každým dnem roste. Nově bude expandovat do Hong Kongu, což je možná důležitější krok, než jaký se může na první pohled zdát.

Hong Kong má totiž volnější politiku než vnitrozemská Čína, a tak by se katalog WeGame mohl začít plnit mnohem rychleji. Navíc tato verze bude dostupná i obyvatelům mimo Hong Kong, čímž Tencent de facto obejde tvrdé podmínky politického vedení země. Tento krok přeci jen jeho výchozí pozici oproti Steamu trochu vylepší. A jak zástupci firmy potvrzují, je to jenom začátek. WeGame totiž bude expandovat i na západ, kde mu nebrání žádné restrikce.

A co je důležitější, nebrání mu ani finance. Tencent má prostředků na rozdávání, mnohem více, než třeba dosud největší konkurent v podobě GOGu. Jen loni společnost vydělala na zisku 11 miliard dolarů. Tencent samozřejmě do západu investuje už teď, vždyť má podíly v Activisionu, Ubisoftu, Epicu, PUBG Corp. nebo v Riot Games. Jestli se rozhoří obchodní válka, mohlo by být ještě veselo. A Steam by mohl mít problém.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama