Valve obětí honu na lootboxy v Nizozemsku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Valve obětí honu na lootboxy v Nizozemsku

Valve obětí honu na lootboxy v Nizozemsku

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

20. 6. 2018 13:45 15
Reklama

Jsou to přibližně dva měsíce, kdy autority v Nizozemsku označily některé loot boxy za nelegální kvůli jejich spojitosti s gamblingem. Tehdy vývojáře dotyčných her interně pokáraly a požádaly je o nápravu. A právě dnešek je datem, do kterého se tato úprava měla provést bez obav o následky.

Konkrétně se v kuloárech v souvislosti s hříšníky mluvilo o FIFA 18, Rocket League, PlayerUnknown’s Battlegrounds a také hrách od Valve, konkrétně Counter Strike: Global Offensive a Dota 2. A právě problémy s posledními dvěma jmenovanými hrami jsou od včerejška vyřešeny – Valve totiž v Nizozemsku u těchto dvou titulů kompletně zakázalo obchodování.

Americká společnost svým hráčům prostřednictvím Steamu sdělila, že se jedná pouze o dočasné řešení, jelikož firma nesouhlasí a vlastně ani nechápe stanovisko, které jim bylo zasláno. Případné obnovení obchodovacích funkcí tedy záleží na interní komunikaci mezi Valve a příslušnými nizozemskými úřady.

Jedním z problémů, který úřady se hrami mají, je fakt, že se se získanými věcmi dá obchodovat i mimo hru, čímž získávají tržní hodnotu. Úřadu se také nelíbí, že při koupi loot boxu hráč netuší, jakou konkrétní věc dostane, což je právě tím prvkem gamblingu, který by z her chtěl vymýtit. Pokud by se za fixní částku prodávaly konkrétní předměty, neměly by tyto hry, minimálně tedy v Nizozemsku, problémy.

O problematiku loot boxů a jejich negativní důsledky se mezitím začaly zajímat i úřady v sousední Belgii. Naopak třeba ve Velké Británii vláda spojitost gamblingu a některých digitálních her nespatřuje. A jaký je váš názor? Dají se loot boxy v některých hrách přirovnat ke gamblingu?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama