Načasování střel bude klíčem ve FIFA 19
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Načasování střel bude klíčem ve FIFA 19

Načasování střel bude klíčem ve FIFA 19

Marek Selinger

Marek Selinger

13. 6. 2018 08:00
Reklama

Hlavním lákadlem nového ročníku fotbalové série FIFA by měla být licence na Ligu Mistrů a Evropskou ligu, což nám názorně demonstroval trailer během E3 konference EA. To by samozřejmě hráčům nemohlo stačit, proto se vývojáři rozpovídali o tom, jak se promění samotná hratelnost.

„Chtěli jsme hráčům dát větší kontrolu nad hrou, dám jim více prostředků, jak ovlivňovat dění na hřišti“, tak vykopává celé povídání Sam Rivera, lead gameplay producer hry. Kompletní změnou prošlo nastavování taktik. Ty by měly mít své předobrazy ve skutečném fotbale, což uvedl na případu Španělska, které si zakládá na držení balonu a mnoha krátkých přihrávkách. Jiné týmy naopak hrají na dlouhé centrované míče, případně ihned po ztrátě kulatého nesmyslu začínají napadat. Přepínání mezi taktikami by mělo být velice rychle a jednoduché, stačí zmáčknout příslušný tlačítko d-padu, a jejich dopad bychom měli ve hře pocítit okamžitě. Zajímavě zní i možnost, že dílčí taktiku bude možné nastavit i pro jednotlivé hráče pomocí volby mentality; pozice, kde se má daný hráč pohybovat a jeho úkolů v mezihře. To vše by mělo přidat hráči možnost, jak reagovat na průběh zápasu. Podle všeho zůstane i klasické pojetí taktiky typu „krajně ofenzivní“ nebo, co jistě ocení současný kouč Rudých ďáblů Jose Mourinho, možnost zaparkovat autobus.

Změnou prošlo i klasické odebrání míče kolečkem (případně béčkem), které je hráči využíváno až nezdravě často. Nyní by měl obou daných hráčů daleko více odpovídat tomu, jak vypadá takový pokus i na opravdových trávnících. Značným přepracováním prošla i jedna z nejdůležitějších fotbalových dovedností, a to střelba. V současnosti stačilo zmáčknout tlačítko a hráč nějak vystřelil. To se nyní z části mění, protože při zakončení můžete zariskovat a rozhodnout se pro provedení tzv. perfektní střely. To bude vyžadovat ještě jedno stisknutí daného tlačítka, přičemž vše bude záviset na správném načasování. Když se takto budeme snažit trefit centrovaný míč od lajny, může se lehce stát, že balon skončí někde v 15. řadě na tribuně. Nebo se taky můžete rozhodnout, že riskovat nechcete, tlačítko zmáčknete pouze jednou, ale taková to střela skončí v brankářových rukavicích. Dle Riverova vyjádření půjde tato možnost vypnout v nastavení hry, což určitě ocení nováčci v sérii. Ostřílení veteráni rádi přijmou další výzvu.

Celkovým záměrem tvůrců je mít daleko taktičtější hru než v předešlých letech. Tomu odpovídá i upravené tempo hry, délka a čas sprintů, změnit by se měla i rychlost, v jaké jsou hráči schopni směr pohybu. Ve FIFA 19 by nemělo stačit pouze se prokombinovat do šance a tu pak zakončit, nyní by měl hráč přemýšlet a jednat daleko taktičtěji. Letošní ročník by tak měl výrazně zpomalit oproti svému rok starému předchůdci.

Tak či tak, výše uvedené změny vypadají zajímavě, my doufáme, že na konci září, kdy hra vychází, dostaneme zase o kousek reálnější fotbalovou simulaci.

FIFA 19 si můžete předobjednat na Xzone.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama