NVIDIA: Novou řadu karet nečekejte brzy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka NVIDIA: Novou řadu karet nečekejte brzy

NVIDIA: Novou řadu karet nečekejte brzy

David Plecháček

David Plecháček

5. 6. 2018 10:10 11
Reklama

Nedávno jsme psali o tom, co můžeme čekat od společnosti NVIDIA a jejich karet řady GTX 11xx, v čele s GTX 1180. Na základě dostupných informací a nutno přiznat, že i spekulací, jsme se domnívali, že nové karty vyjdou v červenci, od third-party vývojářů poté na přelomu srpna a září. Sám šéf NVIDIA Jensen Huang ale na akci Computex 2018 opakovaně řekl, že novou generaci příliš brzy čekat nemáme.

Laik by možná řekl, že takové karty zatím nejsou potřeba. Pokud hovoříme o hrách, samotná NVIDIA nabízí ve světě promo bundle, v němž při nákupu grafik GTX 1080Ti nebo starší 1080 dostanete novou hru, v tuto chvíli The Crew 2. Nic, s čím by se nejvýkonnější čipy byť jen zapotily. Ale i když se ve světě objevuje podobná teze velice často, přiznejme si, že to není přesvědčivý argument, proč nevydat nový model.

Je tak možné, že se společnost připravuje na větší krok, než jen přechod na novou řadu. Třeba právě k tomu Huang odkazoval.

I přes slova výkonného ředitele se ale NVIDIA chová přesně naopak. Po mánii s kryptoměnami se trh obnovil a akutním nedostatkem karet nyní netrpíme. Bundle, o němž byla řeč, naopak svědčí o tom, že chce NVIDIA podpořit odbyt a dost možná vyprázdnit sklady před várkou nových zařízení.

Je potřeba brát v potaz, že poslední mainstreamová karta je postavena na architektuře Pascal GP104, přičemž karty rodiny Volta GV100 jsou na míle daleko modelům pro osobní užití. Nic mezi tím NVIDIA nemá a než mezeru vzájemně přiblíží, bude to ještě nějaký čas trvat. Je proto logické, že NVIDA svůj cyklus prodlouží a mezeru vyplní právě kartami GTX 1180, neřku-li modelem Ti, který by mohl přijít o rok později.

Ať už ale Huang říkal cokoliv, něco se chystá. V druhé polovině srpna je v plánu akce Hot Chips 30, na níž měla mít NVIDIA panel pojmenovaný „Příští generace mainstreamových grafický karet NVIDIA“. Účast ale později odřekla. V minulosti se objevovaly informace o architekturách, které nahradí dosluhující Pascal. Náhradou by mohly být karty Ampere GA104. Pokud společnost něco podobného odhalí právě 20. srpna, bude to přibližně dva roky od odhalení architektury GP104. Pro změnu o kartách s kódovým označením Turing hovořila v únoru agentura Reuters. K jejímu odhalení mělo dojít v březnu, ale to se nestalo. Třeba ale došlo pouze ke změně plánů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama