Intel ukázal procesor s 28 jádry a 56 vlákny
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Intel ukázal procesor s 28 jádry a 56 vlákny

Intel ukázal procesor s 28 jádry a 56 vlákny

David Plecháček

David Plecháček

5. 6. 2018 12:04 4
Reklama

Stejně jako mají hry více svých veletrhů, podobně na tom je i hardware. Ne, vážně neexistuje jen CES z přelomu roku. Podobně velkou akcí je asijský Computex, na němž všichni výrobci elektroniky předvádí aktuální novinky. Společnost Intel na něm představila hotovu bestii. Procesor, který má bezmála tři desítky jader.

Ano, je to extrém. Ale je to extrém, který se bude prodávat a najde zcela jistě své zákazníky. Zatímco někomu stačí čtyři, šest, maximálně osm jader, někteří jich potřebují víc. Novinka jich má 28. Slovy: osmadvacet. Intel k představené novince příliš věcí neřekl, ale už tento údaj stačil k tomu, aby ve světě nový kus procesoru vyvolal pozdvižení.

Nové CPU nemá své jméno, víme jen, že je postavené na systému Xeon Platinum. A také to, že vyjde ve čtvrtém kvartálu letošního roku pro základové desky X299. Vedle 28 jader budí údiv i 56 vláken, samozřejmě s funkcí Hyper-Threading. Intel prezentoval výkon na programu Cinebench, který ukázal, že všechna jádra pracují na frekvenci 5.0 GHz. Výsledkem byla hodnota 7334 bodů. Pro srovnání: Intel Core i9-7980XE, dosavadní vlajková loď s 18 jádry a dvojnásobným počtem vláken, dosahovala skóre okolo 5 tisíc bodů. A to musela být přetaktována.

Odborníci odhadují, že je novinka novým esem rodiny Cascade Lake-X. Ta byla prezentována na několika roadmapách a její vydání se plánovalo právě na čtvrtý kvartál letošního roku. Cena? Opět jen odhad, ale pokud bude stát stejně jako dosavadní lídr na poli procesorů od Intelu, tak okolo dvou tisíc dolarů. U nás pochopitelně ještě více.

Intel také hovořil o mnohem dostupnějších procesorech, pravděpodobně osmijádrových Coffee Lake-S. Ty budou vylepšeny i po jiných stránkách, zatím jsou ale pouze předmětem spekulací.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama