I SNK nabídne retro mini konzoli - Neo Geo
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka I SNK nabídne retro mini konzoli - Neo Geo

I SNK nabídne retro mini konzoli - Neo Geo

David Plecháček

David Plecháček

10. 5. 2018 12:59 1
Reklama

Zařízení, která imitovala své předchůdce a hrála na nostalgickou strunu pamětníkům, tu byla dlouhá léta před Mini NESem od Nintenda, ale byla to právě japonská společnost, která znovu nastartovala zájem o konzole, na jejichž odkaz by se jinak už pomalu snášel prach. Je jich v současné době nespočet a i když by tehdy ty neznámnější mohli prorazit, dnes jsou spíše do počtu. Bude to platit i o Neo Geo?

Ačkoliv u nás konzole od společnosti SNK nemá takovou tradici, s některými jejími hity máme tu čest i z jiných pozdějších platforem. V roce 1990 totiž Neo Geo začalo jako herní automat, o rok později se nicméně objevila i domácí verze. Konzole před lety používala cartridge, přičemž jako první vůbec využívala externí úložiště pro ukládání vlastních pozic.

Tehdejšímu, primárně zahraničnímu úspěchu pomáhaly hry typu Fatal Fury, Art of the Fighting, Samurai Shodown, The King of Fighters nebo Metal Slug. Jak už padlo, mnoho z nich známe i odjinud. Například Nintendo je zahrnulo do virtual console na Wii v roce 2007, některé se nicméně objevili i na Xboxu nebo na konzoli od Sony. A to i na současné generaci.

Každopádně možná vám zatím unikaly nebo si je chcete užít postaru. K tomu bude sloužit Neo Geo Mini, které nabídne 40 předinstalovaných her, 3,5palcovou obrazovku, ale též HDMI výstup, výstup na sluchátka a dva další externí ovladače. Retro konzole vyjde ve dvou provedeních, japonské a řekněme zámořské verzi pro celý zbytek světa. Z toho, co víme, se liší především barevnými kombinacemi a drobnými detaily, to nejdůležitější by ale mělo být stejné.

To je nicméně tak nějak vše, co víme. Více detailů, jako například herní lineup, cenu nebo datum vydání si SNK nechává pro sebe. Každopádně na tomto trhu začíná být docela plno, a tak je otázka, jestli o Neo Geo vůbec bude zájem a jestli oslava čtyřicátých narozenin společnosti spíše nedopadne fiaskem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama