Podíl Nintenda na trhu letos předčí Microsoft
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Podíl Nintenda na trhu letos předčí Microsoft

Podíl Nintenda na trhu letos předčí Microsoft

David Plecháček

David Plecháček

8. 3. 2018 11:04 6
Reklama

Na trhu s konzolemi jsou stále tři dominantní společnosti. Donedávna platilo, že ve předu je s náskokem Sony, následováno Microsoftem a až posléze Nintendem, které si jede tak trochu vlastní ligu. Pokud bychom se podívali na rozložení trhu na konci loňského roku co do finančních toků, stále byl tento stav aktuální. Analytici ale předpokládají, že se letos věci změní.

Důvodem je stále rostoucí podíl na trhu Nintenda. V roce 2016 byl podíl oproti Sony čtvrtinový, oproti Microsoftu ani ne poloviční a nedosahoval ani pěti miliard amerických dolarů. Na druhou stranu loni byl obrázek diametrálně odlišný. Hádáte správně, za raketový vzestup může pochopitelně nová, stále populárnější konzole Switch. Díky ní se hodnota peněz investovaná do hardwaru, softwaru a služeb poskytovaných Nintendem téměř zdvojnásobila.

Stále nedosahovala hodnoty Microsoftu, skrze který hráči utratili přes deset miliard dolarů, ale nebezpečně se mu přiblížila. Podle analytiků společnosti IHS Markit jej ale Nintendo letos předčí. A to výrazně. Jednak za to stále může především Nintendo Switch, ale také fakt, že se podíl Microsoftu zmenší. Skrze jeho produkty totiž hráči utratí méně než loni a hranice klesne pod deset miliard dolarů.

Stále se jedná pouze o odhady, které navíc nejsou úplně spravedlivé. Nintendo ke svým výsledkům pochopitelně připočítává i kapesní 3DS nebo limitované edice jako je SNES Classic. Přesné propočty neznáme, ale také je zvláštní, že k poklesu Microsoftu dojde i přes lákavou konzoli Xbox One X, ještě lákavější službu Xbox Game Pass včetně nových her od Microsoftu, které v ní dostanete hned v den vydání. Analytici evidentně soudí, že ani tato nabídka nepřesvědčí většinu hráčů k tomu, aby k Microsoftu přešla.

Nutno podotknout, že i Sony lehce ztratí, ačkoliv si svůj velký náskok zachová. Investované prostředky skrze její hardware, hry a služby i tak překročí 20 miliard dolarů. V součtu všech platforem se ale opět herní (konzolový) trh zvětší. Hráči na všech platformách dohromady utratí 42 miliard dolarů, o miliardu více, než loni. Oproti roku 2016 je nárůst celých 7 miliard.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama