Co týden dal: řinčení zbrojí a čočkovku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: řinčení zbrojí a čočkovku

Co týden dal: řinčení zbrojí a čočkovku

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

18. 2. 2018 17:00 2
Reklama

Minulý týden jsme se prohýbali pod náporem vycházejícího Kingdom Come: Deliverance, dnes už jsme definitivně zlomeni a novince velká část redakce věnovala velkou část svého volného i pracovního času. Z prvotiny studia Warhorse se ale nestal fenomén čistě tuzemský, nýbrž celosvětový. Komorní příběh o pomstě za vyvraždění rodiny, neklidném království, neklidné době a kradení mrkve zaujal i hráče a novináře ve zbytku Evropy a za velikou louží. A tak se nabízí otázka. Věnovali jsme se vlastně něčemu jinému? No ovšemže. Vítejte u souhrnu prosáklého husitskou, kumánskou, králičí a srnčí krví. Jdeme na to.

KINGDOM CAME

Co týden dal: řinčení zbrojí a čočkovku
i Zdroj: Hrej.cz

Je nasnadě, že tématem číslo jedna bylo v uplynulých sedmi dnech Kingdom Come: Deliverance. Už poslední týdny jasně naznačovaly, že se kolem české herní chlouby strhne pořádná mela, a uplynulé dny a hodiny to jasně dokazují. Téměř celé osazenstvo webu hře věnovalo maximum prostoru, úsilí a času. Pavel nejedl, nepil, nespal, zapomněl že má přítelkyni, práci a Davida, a jen hrál a hrál. Adam nejspíše také (ale ten místo plnění úkolů zabíjel vysokou zvěř), a David? David je David. A to mluví za vše. První dva zmínění  vykrystalizovali své názory ve dvojci textů patřících k nejrozsáhlejším za poslední léta. Nechyběly samozřejmě videa přímo z hraní, povedený vidcast i tematicky vyhraněný hPod. Pojďme si to shrnout.

Pavel s Adamem se do světa Kingdom Come pustili už v průběhu minulého týdne, většina obyčejných smrtelníků si ale musela počkat až na Valentýna, kdy místo své družky obnažili svou vytouženou kopii. Ještě předtím jsme se dozvěděli, že hned na startovní čáře dostane Kingdom Come do vínku pořádně obejmný patch, který se v závislosti na platformě pohyboval v řádech desítek gigabajtů. A že šlo o aktualizaci skutečně nutnou bylo jasné poměrně záhy.

S vydáním titulu se totiž vyrojily i četné stížnosti na velmi špatný technický stav novinky. Názory se různily, někteří tvrdili že je hra v podstatě nehratelná, jiní zase že se s žádnými chybami technického rázu nesetkávají. Obecné reakce ale potvrzují, že kingdom come své mouchy má, není jich zrovna málo a bohužel ani nepatří k nicotným. Pády hry, bugující questy, neexistující předměty, haprující textury, teleportující se nepřátelé… Virtuální Čechy jsou zřejmě divoký kraj plný nepříjemných překvapení.

Příjemným překvapením byla ale rozhodně hratelnost a příběh. Část zahraniční kritiky si sice právě se zápletkou příliš netykala, našinci však byli nadšeni. Podrobnější a obraznější zážitky z hraní uslyšíte v našem hPodu, při hraní se můžete těšit na zběsilý lov zvěře v lesích, náročné souboje, pojídání čočkové kaše a pěstování kleptomanie. Kingdom Come je holt unikátní zážitek. Unikátní natolik, že si od Adama a Pavla vysloužil několik desítek tisíc znaků a několik hodin audiovizuální produkce.

Recenze Xbox One a PC verze jsme přinesli v pátek. Do redakce ve čtvrtek zavítal Daniel Vávra, vousatý muž, který držel otěže vývoje celá ta dlouhá léta pevně v rukou a tak trochu tvář celého projektu. Během příjemně strávené konverzační dvouhodinovky se otřel o téměř každý aspekt vývoje a posléze i hry jako takové. Od potíží s enginem, přes reakce zahraničních recenzentů po kauzy s nařčením z rasismu. To vše v uvolněném a humorném duchu. Podobně jako těsně poté natáčený hPod, ve kterém se hoši vyzpovídali ze svých toulek husitským krajem. A já hru téměř koupil v přímém přenose. Téměř.

A nakonec trochu balancování. Od Pavla si Kingdom Come na Xbox One X odneslo hodnocení 3 z 5. Adama nadchla jeho PC verze ještě o stupínek více. Agregované redakční skóre je tak 3,5 z 5. Hodnotící agregátor Metacritic.com odhaluje, že si hra odnáší průměrné hodnocení 77 na PC, 67 na PS4 a trojice evidovaných Xbox One recenzí obsahuje kromě osmdesátkových hodnocení i ultimátní číslo 100. Co se významnějších světových magazínů týče, PC Gamer si českého klenotu váží na 84 ze 100, IGN 8 z 10, The Guardian 3 z 5 a například PlayStation Universe 7,5 z 10.

Výsledný obrázek si o hře ale udělejte vy sami. Ostatně by bylo škoda prošvihnout pozvání k dobrodružství v naší rodné kotlině. No ne?

PRACHY JENOM PRACHY

Co týden dal: řinčení zbrojí a čočkovku
i Zdroj: Hrej.cz

Není to tak dávno, kdy jsme fabulovali nad neuvěřitelnými spekulacemi ohledně obchodních plánů Microsoftu. Americký gigant měl dle nich mít zálusk na společnosti formátu Electronic Arts nebo Valve. Se skutečně překvapivou akvizicí ale vyrukoval úplně někdo jiný. Divoce nakupující spolenost THQ Nordic. Hybrid zkrachovalého vydavatelského domu THQ a druhořadé společnosti Nordic Games zainvestoval do firemního růstu obrovské množství prostředků a z malé rybky se stala dravá piraňa útočící na ocasy těch největších ryb v business rybníku herního trhu. Poslední obětí se stal německý vydavatel Koch Media, respektive label Deep Silver.

Ten samozřejmě nepatří mezi ta nejprofláklejší jména světa, i tak ale jeho portfolio čítá skutečně šťavnatá jména. Mezi ty nejcennější patří značky Saint’s Row, Metro nebo Dead Island. A v seznamu vydaných her figuruje mimo jiné i Kingdom Come: Deliverance. To ale pravděpodobně akvizice nijak výrazně neovlivní. Otázkou zůstává, jak ovlivní ostatní zmíněné značky. Saint’s Row by se nového dílu mohlo dočkat v blízké době, na oznámené pokračování série Metro s podtitulem Exodus už se nějaký ten pátek těšíme, Dead Island 2 je naopak hrou, kterou stále obklopuje neobyčejně hustá mlha zvěstí, pochybností a vývojových zvratů. Z minulosti také vystupuje například jméno Red Faction, kdysi velmi oblíbená série silně těžící z neomezených možností destrukce.

Jak rakouský tygr se svým nákupem naloží ukáže budoucnost. Cena celého nákupu, 121 milionů eur, čili v přepočtu zhruba tři miliardy korun, ale naznačuje, že společnost zřejmě disponuje dosud netušeným kapitálem. A bůhví, kam povedou její kroky příště.

Sundaváme kroužkovou košili, odkládáme helmu, zbraně a usedáme k ohni. Pojídáme mrkev, popíjíme vodu z čutory a poklidně klábosíme. Je za námi další týden v divokém herním světě a Kingdom Come už není jen fantaskním snem českých hráčů. Zavládl klid a mír.

Tak Hrejte s námi!

 Videa a podcasty za uplynulý týden: Hrajte s námi: Kingdom Come: Deliverance na Xbox One X, Hrajte s námi: Kingdom Come: Deliverance na PCHrajte s námi: Bayonetta 1+2 SwitchEnd Game: Monster Hunter: WorldVidcast #77: O Kingdom Come: Deliverance s Danem Vávrou, hPod #626

Recenze za uplynulý týden: Monster Hunter: World, Lost Sphear, Bayonetta 1+2 Switch, Kingdom Come: Deliverance - recenze PC verzeKingdom Come: Deliverance - recenze konzolové verze 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama