V USA se chystají regulovat loot boxy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka V USA se chystají regulovat loot boxy

V USA se chystají regulovat loot boxy

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

14. 2. 2018 14:50 7
Reklama

Ke konci minulého roku jsme vydali aktualitu, jež však byla ve své podstatě spíše úvahou nad stavem věcí v herním průmyslu a v otázce takzvaných mikrotransakcí. Pro mnohé se jedná o nutné zlo, pro jiné jde o spásu v tom ohledu, že si jinak nemusí kupovat celou hru. Jenže minulý rok se situace poněkud vyhrotila a začalo se v souvislosti s mikrotransakcemi poněkud konkrétně mluvit o definici hazardu jako takového. A s tím souvisí zpráva aktuální, jež k nám přichází ze slunné Havaje.

Právě minulý rok byla kontroverze týkající se mikrotransakcí nejhorší. Situace eskalovala v momentě, kdy se na akci Star Wars Battlefront snesla poměrně velká vlna ostré kritiky týkající se správy a implementace mikrotransakcí. Zcela na vině však pouze tento titul určitě nebyl a zpětně se nelze než zbavit dojmu, že Battlefront byl tehdy jen určitou špičkou ledovce a hra se tehdy bohužel stala cílem léty nahromaděné frustrace některých hráčů.

REGULACE SE MŮŽE STÁT REALITOU

Tehdy se rovněž začalo mluvit o tom, kterak si herní studia vlastně dělají, co se jim jen zamane, a že by tedy bylo záhodno jejich počínání nějakým způsobem regulovat. Konkrétně havajské úřady byly v tomto ohledu poměrně hlasité a činí tak opět. Díky tomu se k nám donášejí zprávy o možných návrzích.

Řeč je přitom konkrétně o takzvaných loot boxech, které za utracené peníze mnohdy ani vůbec nemusí obsahovat to, co by daný hráč vlastně sám rád získal.

Ty mají aktuálně podobu toho, že by se na tamním trhu některé mikrotransakce vůbec nemusely dostat ke hráčům mladším 21 let. Řeč je přitom konkrétně o takzvaných loot boxech, které za utracené peníze mnohdy ani vůbec nemusí obsahovat to, co by daný hráč vlastně sám rád získal.

Kromě věkového omezení se tedy pravděpodobně budou moci hráči na Havaji dočkat rovněž další série regulací. Ty by v případě schválení měly mít podobu jasné definice toho, jaké jsou možnosti na takzvanou „výhru“ a k tomu se k hráčům samotným dostane také celý seznam varování.

Úřady by navíc měly do rukou získat možnost nahlédnout do inkriminované části kódu hry a posoudit tak, zda skutečně ona zveřejněná míra pravděpodobnosti „vítězství“ (anebo chcete-li míra pravděpodobnosti zisku daného herního předmětu) skutečně odpovídá realitě.

Úřady se tedy k problematice loot boxů chtějí zkrátka začít chovat jako k hazardu jako takovému, a to možná nejen na Havaji, ale i v dalších státech unie. Hráči se navrch údajně mohou dočkat i rudé nálepky na přebalu hry varující právě před hazardem obecně.

CO BUDE DÁLE?

A tak v tuto chvíli my můžeme být jen a jen zvědaví, jakým způsobem budou pokračovat regiony ostatní. Pochopitelně důvodem pro taková rozhodnutí a pro vůbec vznik diskuze na podobné téma je ochrana spotřebitelů samotných. V případě velmi agresivního a vyloženě „predátorského“ chování si pak úřady chtějí navrch vyhradit i právo stáhnout daný produkt z tamního trhu.

Otázkou ovšem pro mnohé z nás z obou stran barikády (tedy nejen z pohledu nás hráčů, ale i z pohledu tvůrců her) může být otázka svobody a toho, kam až mohou úřady v podobných regulacích zajít. Minimálně v otázce zveřejňování kódu hry se přitom může jednat o poměrně kontroverzní téma, jež se nejednomu vydavateli určitě nemusí zrovna dvakrát zamlouvat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama