THQ Nordic koupilo vydavatelství Koch
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka THQ Nordic koupilo vydavatelství Koch

THQ Nordic koupilo vydavatelství Koch

David Plecháček

David Plecháček

14. 2. 2018 12:30 2
Reklama

Titulek hovoří jasně. THQ Nordic neustále rozšiřuje portfolio her, a to tak výrazně, až padlo oko na jednoho z vydavatelů. Koch Media, respektive jeho label Deep Silver sice nepatří mezi ty největší na světě, ale několik značek a studií ve svém portfoliu má. Odteď už ale patří obrozené společnosti THQ.

Nákup celého vydavatelství je velkým překvapením. Podobnému kroku nepředcházelo žádné varování a přišel jako blesk z čistého nebe. Ještě větším překvapením ale je, že hovoříme právě o bývalých Nordic Games. THQ totiž v prosinci 2012 vyhlásilo bankrot a společnost začala rozprodávat jednotlivé obchodní značky. Velkou část, včetně samotné licence THQ, koupila v roce 2014 relativně malá společnost Nordic Games, která se před dvěma lety přejmenovala na THQ Nordic.

Právě od té doby začala taková malá renesance. Společnost začala investovat do her stále více prostředků a začala vydávat stále více a především stále větších her. Pod její křídla tak spadá například série Darksiders a její remastery, This is the Police, značky De Blob, The Guild, The Hunter, ale také ELEX, Spellforce nebo Black Mirror – Posel smrti. O neustále větších projektech především svědčí plánované třetí Darksiders nebo na Gamescomu opěvovaný BioMutant.

Nově jim do portfolia přistálo hned několik zajímavých titulů. Koch nebo Deep Silver vlastní například studia Volition (Saints Row, Agents of Mayhem), Dambuster (Homefront) nebo série Dead Island a Metro, čili pod THQ Nordic vyjde jak nové Saints Row, tak nová AAA hra studia Dambuster, tak Dead Island 2 vyvíjené studiem Sumo Digital nebo Metro Exodus od 4A. I některé z těchto her byly původně vlastněné společností THQ, tudíž se velká část z nich opět schází pod jedním vydavatelským domem, navíc u společnosti, která má THQ v názvu.

Celková částka se vyšplhala až na 121 milionů eur, čili na tři miliardy korun. Vzhledem k dosavadním aktivitám a neustálým investicím do nových her a do skupování značek po zkrachovalém THQ je ale překvapení, že si podobnou částku mohlo THQ Nordic vůbec dovolit. Vypadá to ale, že za ním stojí ještě větší kapitál, než se dosud zdálo.

Společnost navíc všechny ujišťuje, že se pro nikoho nic nemění. Všechna studia budou pracovat nadále stejně jako dosud, stejně jako bude nadále existovat Koch jako samostatná entita. THQ Nordic sice v prohlášení uvádí, že si je vědomé nepříliš úspěšných projektů typu Agents of Mayhem nebo Homefront: Revolution, samotné Koch ale udělalo výrazné organizační změny jak v jejich vedení, tak ve vedení všech ostatních značek a nic se tudíž nemusí výrazně měnit.

THQ Nordic „bude monitorovat situaci a přerozdělovat zdroje tak, aby zajistilo potřebnou kvalitu a návrat investic nových in-house vyvíjených projektů“. „S kompetencemi THQ Nordic na manažerské úrovni bude Koch Media schopné využít veškerého svého potenciálu při tvorbě budoucích projektů,“ stojí taktéž v oficiální zprávě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama