Cage a QD čelí obvinění ze sexismu a rasismu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Cage a QD čelí obvinění ze sexismu a rasismu

Cage a QD čelí obvinění ze sexismu a rasismu

David Plecháček

David Plecháček

15. 1. 2018 16:15 45
Reklama

Namísto toho, aby na sebe studio Quantic Dream stahovalo pozornost svým Detroitem, na sebe vývojáři kolem Davida Cage upozorňují jinak. Jak už to v tu chvíli bývá, jedná se o pozornost negativní, nechtěnou. Francouzský deník Le Monde spolu s dvěma dalšími magazíny totiž poukázal na neetické chování v rámci studia.

Vedle Le Monde se k tématu vyjadřuje i Canard PC a Mediapart, kteří svorně viní studio z nevhodných praktik uvnitř vývojářského týmu. Všechny magazíny například zmiňují údajnou složku, v níž se nachází přes šest set kontroverzně upravených fotografií ve photoshopu z roku 2013. „Nejvíce šokující jsou fotky, které představují spolupracovníky týmu z Quantic Dream v sexuálních pozicích, okořeněné o homofobní nebo sexistické urážky, nebo ty, na nichž jsou prezentováni coby nacisté,“ zmiňuje doslova Le Monde.

Složka podle všeho měla kolovat napříč celým studiem a měla se dostat jak k samotnému Cageovi, tak k dalšímu z významných postav studia, jako je spoluzakladatel Guillaume de Fondaumiére, kterého jsme viděli například na akci PlayStation Experience. Celá situace gradovala zkraje roku 2017, když se mezi oběti zařadil IT manažer, který celou složku nalezl a vznesl obvinění. Cage a de Fondaumiére však svorně tvrdili, že do té doby neviděli nic tak závažného, jen nějaké věci, které byly vtipné nebo ne tak urážející.

Magazín Eurogamer zároveň vnáší do celé kauzy pohled na celé studio. Na studio, které čítá 180 zaměstnanců, z nich 83 procent jsou muži, a jejichž kanceláře prý na zdi „zdobí“ plakát mužského penisu. Sám Cage je často považován za člověka, s nímž se velice obtížně pracuje. Ironicky je nazýván označením „Papá“, „bůh“ nebo „král slunce“ pro jeho autokratické vedení svých projektů, pro dlouhou a složitou práci, a pro to, že nikoho nikdy neposlouchá.

Zároveň o něm kolují zvěsti jako o člověku, který nerespektuje ženské kolegyně a neustále na jejich adresu pronáší nevhodné vtipy, nebo na adresu své ženy či hereček, které se objevily v jeho hrách. „David Cage má velmi specifický pohled na to, jak vede své studio, které – dle svých slov – vnímá jako svůj soukromý prostor. A jako u sebe doma, i tam může říct, co se mu zrovna zlíbí,“ říká jeden z bývalých zaměstnanců. Cizí mu prý nejsou ani rasistické vtipy.

Podobné nařčení samozřejmě nezůstalo bez odezvy a bylo by jen jednou stranou mince. Cage se k celé kauze pochopitelně vyjádřil. „Chcete mluvit o homofobii? Pracoval jsem s Ellen Page, která bojovala za LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby, pozn. red.). Chcete mluvit o rasismu? Pracoval jsem s Jesse Williamsem, který v USA bojuje za rovná práva. Suďte mě podle mé práce,“ řekl Eurogameru. Guillaume de Fondaumiére byl taktéž cílem podobných nařčení: „Budu jasný a stručný: Jsou to nehorázné lži,“ řekl.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama