Procesory Intel se kvůli chybě výrazně zpomalí
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Procesory Intel se kvůli chybě výrazně zpomalí

Procesory Intel se kvůli chybě výrazně zpomalí

David Plecháček

David Plecháček

4. 1. 2018 10:01 16
Reklama

Opravné balíčky vychází dennodenně. Ať už se jedná o patche doprovázející hry, které mají zlepšit jejich výkon, nebo o vylepšující updaty softwarů, díky nimž jsou naše stroje optimalizací o trochu blíže pověstným švýcarským hodinkám. Výrobce procesorů Intel ale musí řešit asi nejhorší možnou podobu těchto záplat – musí nimi opravit kritickou chybu, která se týká drtivé většiny moderních počítačů. Pravděpodobně i toho vašeho. A neobejde se to bez kompromisů.

Procesory Intel jsou většinou hráčů preferovaným kusem hardwaru. Ačkoliv konkurence od AMD nespí a šlape Intelu na paty, hráči v mnoha případech raději sáhnou po kusech s modelovým označením i5 nebo i7, které ve hrách vykazují o něco lepší výkon v poměru ke své ceně. Kvůli kritické chybě je ale možné, že jejich výkon jednorázově poklesne až o 30 procent. A nejen jejich - její odstranění ovlivní všechny procesory posledních deseti let. 

Čipy procesorů Intel totiž vyžadují razantní zásah, který bude mít vliv i na samotný výkon. Ukázalo se, že se kdokoliv pomocí takřka libovolného programu (od databázových až po JavaScript) dokáže dostat do prostoru, který byl vyhrazen pro samotné jádro systému, aniž by potenciální škodlivost odhalil jakýkoliv antivirový program.

Oprava spočívá ve striktním oddělení paměti jádra od pamětí určené obyčejným aplikacím. Kdykoliv, kdy bude program potřebovat využít paměti jádra, vznese systémový požadavek a procesor se dočasně přepne do tzv. kernel módu. Jakmile je úkon následně vykonán, CPU se vrátí zpět do uživatelského režimu.

Toto faktické oddělení procesů ale má své stinné stránky. Vytvořením dvou separátních adresních prostorů a jejich přepínáním se zvyšuje čas potřebný k provedení úkolu. Procesor totiž nemůže využít data z cache, ale musí je znovu načíst přímo z paměti, a to pochopitelně počítač zpomaluje. O kolik už jsme řekli – ačkoliv přesné procento závisí úkon od úkonu a procesor od procesoru, hovoří se až o třetinovém zpomalení.

Jak AMD potvrdilo, jeho se tato hardwarová chyba netýká a společnost nemusí dělat zásahy do vlastních řad. „AMD architektura zásahy do kernel paměti neumožňuje,“ zní z oficiálního vyjádření. Oprava procesorů Intel by měla vyjít prostřednictvím Microsoftu příští týden.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama