Intel a AMD spojilo síly u procesoru i7-8809G
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Intel a AMD spojilo síly u procesoru i7-8809G

Intel a AMD spojilo síly u procesoru i7-8809G

David Plecháček

David Plecháček

4. 1. 2018 15:05 2
Reklama

Lidé mají rivalitu dvou táborů rádi. Užívají si jí. Ať už jde ve sportu o městská derby nebo ve hrách o souboj dvou majoritních výrobců konzolí, každá strana má početný zástup fanoušků, kteří se budou za svůj názor bít až do krve, i když jde vlastně o úplnou banalitu. Ale u her to není jen PlayStation a Xbox, je to třeba i NVIDIA a AMD u grafických karet nebo AMD a Intel u procesorů. Ale co kdyby obě společnosti spojily své síly?

Řečí čísel lze jednoduše vyjádřit, kdo vede. Sony je v současnosti úspěšnější než Microsoft, NVIDIA se svými grafickými kartami diktuje trhu a Intel vede nad svým konkurentem v poměru 4:1. Osmdesát procent počítačů je totiž osazeno procesory z modré stáje. Přesto vznikl nový procesor, na němž se podílelo i AMD.

Základ pochází od Intelu. CPU Intel Core i7-8809G je dosud neviděný hybrid, který sice nese označení dominantnějšího ze dvou nových netradičních partnerů, ale využívá technologii i od AMD. Jedná se totiž o procesor s integrovanou grafickou kartou, a jelikož se Intelu dlouhodobě nedaří přijít s takovým typem, který by dosahoval dostatečných výsledků, o grafickou část se postaralo právě AMD.

To se opírá o základy karet RX Vega, které jsou mnohem výkonnější než řady Intel HD graphics. Core i7-8809G se opírá o čtyři jádra architektury Kaby Lake, osm vláken, 8 MB L3 cache a podporu zapojení DDR4 paměti a samozřejmě o zmíněné karty od AMD. Podle dostupných informací by ale měla být přítomna i integrovaná karta od Intelu řady 630. Obě karty by se tak o výkon podělily, čímž by dospěly k nižším teplotám.

Paradoxní je, že i AMD chystá svůj procesor architektury Ryzen, který využije architektury RX Vega. Kdy ale společnost novou řadu oznámí, zůstává nejasné.  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama