Co týden dal: Fiasko PUBG, prodeje Switche
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Fiasko PUBG, prodeje Switche

Co týden dal: Fiasko PUBG, prodeje Switche

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 12. 2017 17:00 3
Reklama

Kalendář nás bezcitně dohnal a vy právě začínáte číst poslední klasický týdenní souhrn letošního roku. Je to tak, příští týden, v době psaní těchto slov, budou v našich obývácích stát vánoční stromečky, ze stolů se bude linout pronikavá vůně vánočního cukroví nebo vánočních pokrmů a na plotně bude tiše a ochotně vonět purpura. A my si v těchto místech pouze tiše a ochotně shrneme nadcházející INVAZI. Pojďme si tak naposledy připomenout, co nejdůležitějšího se v našem videoherním rybníce za poslední týden urodilo.

PUBG VS XBOX ONE

Co týden dal: Fiasko PUBG, prodeje Switche
i Zdroj: Hrej.cz

I ta nejidyličtější pohádka, jakou byl fantastický úspěch fenoménu PlayerUnknown’s Battlegrounds, přijde dříve nebo později se svými stinnými stránkami. Úspěšné PUBG se po desítkách milionů prodaných kopií rozhodlo dobýt i další platformy, konkrétně zamířilo na Xbox One. A právě tento krok, zdá se, nebyl proveden úplně šťastně.

Prakticky od momentu, kdy studio Bluehole svůj klenot zpřístupnilo konzolovým hráčům, přicházely ze všech stran stížnosti na technický stav hry. Je sice nasnadě, že se u titulu s předběžným přístupem technické obtíže objeví, ostatně starší a vymazlenější PC verze se s nimi potýká dodnes, především problémy s frameratem ale do určité míry znemožňují pohodlné hraní. Garantovaných 30 FPS se nekoná, předměty nestíhají doskakovat, glitchi titul rozhodně nešetří. Vydání early access verze se holt úplně na jedničku nepovedlo.

I přes to všechno ale slaví PlayerUnknown’s Battlegrounds i na konzolích masivní prodejní úspěch. Během prvního dne skočilo do bitev na život a na smrt téměř půl milionu hráčů. To sice neznamená, že by bylo prodáno totožné množství kopií, takové číslo ale výrazně nižší nebude. Společně s prodejním úspěchem hry je ale třeba zmínit i další neduh doprovázející aktuální situaci. Microsoft totiž během spuštění služby Game Preview v roce 2015 sliboval, že každý dostupný titul dostane možnost bezplatného zkušebního trialu. Bez výjimky. Tento slib doposavaď plnil, u PlayerUnknown’s Battlegrounds ale podobnou možnost z blíže nespecifikovaných důvodů nenajdeme. Hráči tak při koupi hry dávají své peníze všanc.

PO LETECH V LEPŠÍ SPOLEČNOSTI?

Co týden dal: Fiasko PUBG, prodeje Switche
i Zdroj: Hrej.cz

Zajímavá bouře debat se rozvířila kolem pokračování válečné série Battlefield. Ta v loňském roce přišla s úspěšným přírůstkem Battlefield 1 a prvoválečná bojiště zřejmě rozjela kreativitu autorů na maximální otáčky. Poměrně neznámý YouTuber AlmightyDaq totiž přišel se zajímavou spekulací, dle které by se mělo aktuálně pracovat na třetím díle minisérie Bad Company. Ta de facto přenesla jinak primárně počítačovou sérii Battlefield na konzole, přinesla zábavnou příběhovou kampaň s charismatickými hrdiny a ukázala dosud nevídané možnosti destrukce prostředí.

A proč zmiňujeme spekulace z úst prakticky neznámého YouTubera? AlmightyDaq totiž již dříve s obrovským předstihem přesně předpověděl název a námět zmiňovaného Battlefield 1. Pokud by se tedy ani tentokrát nemýlil, čeká na nás v Bad Company 3 období během a těsně po válce ve Vietnamu, dočkali bychom se tak jakéhosi “Black Ops” Battlefieldu. To by s sebou samozřejmě neslo i změnu protagonistů, původní jízlivá čtveřice nehrdinů v době studené války v nepřátelích žádný respekt budit nemohla. Titul by se také opět měl více zaměřit na pěchotní souboje. S tím jdou v ruku v ruce i menší a kompaktnější mapy, na které jsme byli u obou předchůdcích zvyklí.

Později však tyto spekulace uvedlo několik zdrojů (včetně samotného autora) na pravou míru. Naštěstí z nich vyplynulo, že se na Bad Company 3 skutečně pracuje, za projektem však nestojí hlavní, švédský dům DICE, ale tým sídlící v Los Angeles. Ten má v repertoáru zapsanou především moderní sérii Medal of Honor. Nelze tak říci, že by byli zrovna patentem na kvalitu, na stranu druhou už s vývojem soudobých FPS bohaté zkušenosti mají a máme se na co těšit. A to ostatně máme i v případě základní série Battlefield, z upravených spekulací lze totiž vydedukovat, že by nás připravované pokračování značky mohlo zavést na bojiště druhé světové války. A to bychom si líbit nechali.

SWITCH VÍTĚZÍ

Co týden dal: Fiasko PUBG, prodeje Switche
i Zdroj: Hrej.cz

Hybridní konzole Nintendo Switch stále více dokazuje, jak povedeným krokem pro japonskou společnost byla. Byť kdekdo těsně po odhalení přelomovému handheldu prorokoval tvrdý neúspěch, Switch se prodává rychlostí blesku. Britský twitterový účet dokonce přišel s ohromujícím konkrétním číslem. Za první 9 měsíců prodeje drží v rukou Switch už 10 milionů hráčů. To jsou čísla srovnatelná s prodeji PlayStation 4. Společnost Sony se na GamesComu v roce 2014, zhruba 9 měsíců po oficiálním vydání konzole, taktéž chlubila 10 miliony prodaných kusů. Podobná čísla nicméně zmiňoval i Microsoft v případě svého Xbox One. Switch se tak svým velkým bratříčkům přinejmenším vyrovnává.

A kromě hráčské základny se samozřejmě kvapně rozrůstá i nabídka titulů. V uplynulém týdnu udělal kovaným stratégům radost Brian Fargo, na svém Twitteru totiž odhalil handheldový port povedeného tahového RPG Wasteland 2. A pokud to nestačí, dozvěděli jsme se i přesné datum vydání dříve oznámené Switch verze heist FPS Payday 2. Konzole tím dostane do vínku hned dvě velké pecky, které mohou na dosud neprozkoumanou platformu přilákat další potenciální hráče.

Tím tento nepříliš bohatý týden ukončíme. Je holt znát, že se i herní svět přepíná do vánočního režimu a místo produkce šokujících oznámení studia raději v klidu a míru uzavírají kalendářní rok. A je jedno, jestli na svátky ladíte formu hrami s vánoční tematikou, zda bojujete o přežití v PUBG, otevíráte booster packy ve FIFA, nebo si hraní šetříte na povánoční klid. Důležité je si nastávající období užít a pod smrkem se sejít v dobré náladě. A k tomu bezesporu patří i čtení našeho webu. My si totiž poslední týden rozhodně užít chceme. Tak Hrejte s námi!

Videa a podcasty za uplynulý týden: Hrajte s námi: Getting Over It With Bennett FoddyDohrajte s námi: Mafia II #9Hrajte s námi: Monster Hunter World BetaIndi(e)kace - prosinec 2017Hrajte s námi: PlayerUnknown's Battlegrounds na Xbox One XRetro Hrajte s námi: Unreal (1998)Dohrajte s námi: Mafia II #10,  hpod #617

Recenze za uplynulý týden: Figment, Destiny 2: Curse of Osiris

Články za uplynulý týden: Monster Hunter World - dojmy z hraníStav donate programu za listopad 2017

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama