Co týden dal: Poslední letošní herní svátky
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Poslední letošní herní svátky

Co týden dal: Poslední letošní herní svátky

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

10. 12. 2017 17:00
Reklama

Co se dá dělat, čas nás nemilosrdně tlačí. Důkazem budiž PlayStation Experience a The Game Awards, dvě akce symbolicky uzavírající kalendářní rok ve videoherním světě. Právě ty proběhly v uplynulém týdnu a my smutně shledáváme, že už toho pro nás věru moc rok 2017 připraveného nemá. Ale nevěsme hlavu, alespoň už víme, kdo do příštího roku vstoupí jako vítěz, a kdo musí skousnout trpkou porážku. Vítejte u souhrnu uplynulého prosincového týdne, vyrážíme do Los Angeles!

ZELDA ZPĚT NA VRCHOLU

Co týden dal: Poslední letošní herní svátky
i Zdroj: Hrej.cz

Páteční brzké ranní hodiny jasně patřily Geoffu Keighleyi a jeho The Game Awards. V průběhu několika let se udílení cen za výkony v herním průmyslu  transformovalo ve skutečně velkolepou akci, které nechybí nic. Nabízí vše počínaje živým hudebním doprovodem, přes obrovský zástup speciálních hostů a zasvěcených komentářů, dosud nepoužitými technologiemi pro komunikaci s fanoušky na livestreamovacích platformách konče. Navíc už neslouží pouze jako ceremonie oceňující nejlepší tituly, ale i jako plocha pro odhalení titulů nadcházejících. The Game Awards si prostě velice schopně buduje zvučné jméno.

Samotné udílení cen slibovalo už z pohledu nominace zajímavé a vyrovnané bitvy. Již tradičně si nominace na základní “kvalitativní” ocenění (nejlepší hra, nejlepší herní režie, nejlepší design) mezi sebou různě dělilo několik skutečně přelomových titulů, letos však více než dříve narušovaly monopol AAA produkce menší, úspěšné nezávislé tituly. Ty zastupovala především dvojice Cuphead, Hellblade: Senua’s Sacrifice.

Obě želízka v ohni vynesla světu indie hraní po třech oceněních, což je obrovský úspěch. Hardcore plošinovka, která v letošním roce stála za nespočtem zničených gamepadů konkrétně obsadila první místo v kategoriích nejlepšího art designu, a stala se i nejlepším indie debutem, jakožto i nejlepší letošní indie hrou vůbec. Protějšek Hellblade naopak odváží domů cenu za nejlepší design zvuku, největší dopad na veřejnost a představitelka hlavní role, Melina Juergens, byla oceněna za nejlepší herecký výkon.

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že nejlepším multiplayerem byl zvolen letošní fenomén PlayerUnknown’s Battlegrounds, nejlepším sportem, respektive závoděním se stal sedmý díl série Forza Motorsport, nejlepším RPG Persona 5 a nejlepší akční hrou Wolfenstein II: The New Colossus. Nejlepším mobilním zážitkem je druhé Monument Valley, nejlépe udržovaná a novým obsahem živená hra je Overwatch, a pokud máte zařízení podporující VR, nejlépe si jej užijete ve společnosti Resident Evil 7: Biohazard. Pokud chcete dát na budku kamarádovi na opačné straně gauče, je čas sáhnout po Injustice 2, milovníci příběhu prý nejvíce ocení What Remains of Edith Finch a ocenění za nejlepší originální soundtrack získala Nier: Automata.

A odteď už udělené ceny dokazují velikou dominanci Nintenda. Japonská společnost totiž uvedením nové hybridní konzole Switch zřejmě skutečně trefila pomyslný černý střed a především své hračky dokázala zásobit skutečně kvalitními tituly. Důkazy? Nejlepší rodinná hra (Super Mario Odyssey), nejlepší strategie (Mario + Rabbids Kingdom Battle od Ubisoftu), nejlepší handheldová hra (Metroid: Samus Returns). To pravé ořechové ale samozřejmě přichází až na závěr. Jeden z letošních “desítkových” titulů, The Legend of Zelda: Breath of the Wild uzmul ocenění za nejlepší herní režii, nejlepší akční adventuru a nakonec především ocenění hry roku bez rozdílu platforem. A to je jen další důkaz, že Breath of the Wild skutečně stojí za to alespoň vyzkoušet.

ČERSTVÉ A KŘUPAVÉ

Co týden dal: Poslední letošní herní svátky
i Zdroj: Hrej.cz

Jak už ale bylo zmíněno, letošní Game Awards nebyly jenom “awards”, ale především “game”, takže jsme se dočkali i oznámení novinek a zveřejnění trailerů některých očekávaných pecek. Asi nejhlasitější reakce opět vyvolal trailer k připravovanému projektu Hidea Kodžimy, Death Stranding. V pořadí již třetí ukázka neskutečné grafikcké prezentace, záhadného příběhu a velice temného a rozjímavého vzezření hry znovu zamotala hlavu všem ukázkovým badatelům.

Podobně temně působila i upoutávka k novému Metru. Pokračování s podtitulem Exodus by nás mělo už někdy na podzim příštího roku vrátit do zmrzlých, radioaktivních ruin Moskvy a zřejmě se máme na co těšit. A když už mluvíme o ruinách, vzpomeňme i na Laru Croft. I ta by totiž mohla v příštím slavit návrat v novém díle svého nedávno restartovaného dobrodružství. Square Enix spekulace potvrdil prostřednictvím Twitteru a již déle tušíme, že by novinka mohla nést název Shadow of the Tomb Raider.

V posledních letech razantně ubylo titulů se zombie tematikou. Zatímco dříve rok co rok dorazila desítka novinek, kde bylo hlavním cílem rozstřílet, rozmlátit nebo rozjezdit co možná největší množství nemrtvých hlav, uplynulý rok žádné výrazné zombie orgie nenabídl. Toho se možná rozhodlo využít relativně neznámé studio Saber Interactive a během GA ukázalo trailer k herní adaptaci World War Z. Těžko říct, proč si vybírají interaktivní zpracování několik let starého a ne úplně přelomového snímku, ale partě stojící například za NBA Playgrounds držíme palce. Taktéž držíme palce týmu Campo Santo, jenž nás v loňském roce uhranul příběhovou lahůdkou Firewatch. Připravovaná adventura Valley of Gods slibuje podobný zážitek, tentokrát ale místo Coloradských lesů nabídne slunný Egypt.

Své příznivce dráždí i uznávaná společnost From Software. Tvůrci kultovní série Dark Souls kutí další temnou novinku a je nasnadě, že opět nebudou šetřit krví. Těžko říct, zda naváží na velice úspěšný Bloodborne, nebo naopak po jeho vzoru vyrukují s úplně novou značkou. I Pavel vám však potvrdí, že se fanoušci tuhých RPG těší jako děti na první sníh.

Novým trailerem se prezentovaly i připravovaná úniková příběhovka A Way Out a sandbox Dreams. Právě o druhém jmenovaném titulu toho i přes pokročilé stádium vývoje stále mnoho konkrétního nevíme, s jistotou můžeme říci jenom to, že vyjde až v příštím roce.

MODŘÍ UŽ VĚDÍ?

Co týden dal: Poslední letošní herní svátky
i Zdroj: Hrej.cz

Napjatě jsme samozřejmě očekávali i druhou událost týdne, galavečer Sony s názvem PlayStation Experience. Bohužel show nenabídla kdovíjak zajímavou porci obsahu a většina podstatných informací přicházela spíše ze zákulisí nebo přímo z úst vystupujících osobností. Milovníci ohromujícího videoobsahu měli smůlu.

Na druhou stranu udělala show radost majitelům bizarních nebo zastaralých přezdívek na PSN. Pokud i vy patříte k těm, kteří nejsou dvakrát spokojeni se svým jménem a raději by zvolili něco ukrutně cool a modernějšího, máme pro vás dobrou zprávu. V průběhu příštího roku plánuje Sony nabídnout hráčům možnost změny jména v rámci služby PlayStation Network. Dejme sbohem “retarder00099”, přivítejme “B4G3R4_r3kt”. A při té příležitosti zavzpomínejme na kultovní sérii MediEvil. Právě první díl této humorné hack’n’slash řežby si totiž najde cestu na PlayStation 4 ve formě plnohodnotného remasteru. Příští rok se hned jeví v o něco lepším světle.

Nejočekávanějším remasterem platformy je ale bezpochyby Shadow of the Colossus. Legendární adventura vypadá na PS4 Pro skutečně úchvatně, a dokazují to i dvě nově odhalená videa. Závěrem ještě připomeneme God of War. Připravovaný návrat poloboha Kratose by totiž  mohl v porovnání s předchůdci nabídnout podstatně větší porci obsahu a herní dobu několika desítek hodin. Pokud tedy ujíždíte spíše na hutnějších dobrodružstvích, měli byste začít nový God of War brát smrtelně vážně.

A tím uzavřeme uplynulý, divoký týden. Také tím symbolicky uzavíráme celý kalendářní rok. Bez přehánění můžeme předpovídat, že už nás rok 2017 ničím výrazně nepřekvapí, a že před námi stojí pouze jedna příjemná, závěrečná povinnost. Letitější příznivci jistě vědí, a i ty ostatní můžeme ujistit, že i letos bude INVAZE plná rozepří, slz a krve (a nebo taky ne). Zatím buďme ale skoupí na detaily, vše se v nejbližší době dozvíte tradičním způsobem. Tak Hrejte s námi!

Videa a podcasty za uplynulý týden: Dohrajte s námi: Mafia II #8Hrajte s námi: Xenoblade Chronicles 2Hrajte s námi: Lego Marvel Super Heroes 2Hrajte s námi: Doom VFRHrajte s námi: Euro Truck Simulator 2: ItaliaThe Game Awards 2017Hrajte s námi: Hello NeighborRetro Hrajte s námi: Posel Smrti (2003)Hrajte s námi: Black MirrorPlayStation Experience 2017hpod #616

Recenze za uplynulý týden: Xenoblade Chronicles 2, Black Mirror, Hidden Agenda, Lego Marvel Super Heroes 2, The Sims 4 (PS4)

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama